Ai alege o mâncare gătită pentru câini?
Articol publicat de Corbu Irina pe 28 februarie 2020, în categoria Blog.
De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu?
Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună?
Gătitul pentru animale poate fi o opțiune apetisantă, mai ales pentru cei care au și timp să gătească. Totuși, nu există dovezi concludente că dieta cu mâncare gătită pentru câini ar fi mai sănătoasă decât o mâncare umedă pentru câini.
Foarte puține animale de companie au nevoie de mâncare pregătită în casă și asta, poate, din motive de sănătate. Dar o dietă cu mâncare gătită poate dăuna grav sănătății patrupedului, mai ales dacă este preparată în neconcordanță cu nevoile sale de nutriție.
Să gătești pentru animalul tău de companie nu este același lucru cu a găti pentru familia ta. Hrana din comerț pentru animale trebuie să aibă peste minimul de nutrienți din standardele nutritive legale ca să poată fi catalogată drept o mâncare ”completă”, adecvată pentru un fel principal.
În schimb, multe studii au arătat că rețetele de mâncare gătită pentru câini găsite pe internet sau luate din cărți au deficit de unul sau mai mulți din nutrienții esențiali. Aceste niveluri scăzute sau în exces de nutrienți nu sunt sesizabile imediat la un câine adult, ci în timp, poate după ani de zile, până când au probleme serioase de sănătate greu de rezolvat.
După cum am elaborat și în articolul despre nutrienți, adesea, un pui de câine poate fi afectat grav din cauza unor deficiențe de nutrienți. Aceștia își pot rupe oasele din cauza carențelor de vitamine. De asemenea, pisicile pot orbi sau pot dezvolta boli precum cardiomiopatia de la deficiența aminoacidului taurină.
De ce să NU aleg o mâncare gătită pentru câini?
Mulți iubitori de animale aleg o mâncare gătită pentru câini din diverse motive. Dintre aceste motive amintim: probleme de sănătate ale patrupedului, nu mai au încredere în mâncare pentru animale din comerț, consideră că mâncarea gătită în confortul casei este mai sănătoasă sau doresc să nu hrănească animăluțul cu vreun ingredient anume.
Dacă încă vă gândiți să treceți câinele pe o dietă gătită luați în considerare următoarele aspecte
- Alegerea unei diete cu mâncare gătită în casă va fi evident mai costisitoare, vă va consuma mai mult timp decât dacă i-ați da câinelui mâncare bună din comerț. Așadar, pregătiți-vă să vă goliți portofelele și să alocați timp gătitului, dacă treceți la această dietă!
- Nu există dovezi că o dietă cu mâncare gătită pentru câini are beneficii nutriționale mai mari sau asupra sănătății patrupedului decât o dietă cu hrană din comerț.
- Chiar dacă animalul de companie are o problemă de sănătate nu trebuie să-l treceți pe o dietă gătită în casă. Medicul veterinar vă poate recomanda o dietă de recuperare sau de menținere sub control a problemei respective a câinelui sau pisicii dumneavoastră. Foarte des, aceste diete au beneficii demonstrate prin studii de cercetare.
- Chiar dacă patrupedului o să-i placă o mâncare gătită acasă, s-ar putea să nu se mai entuziasmeze atât când dieta va avea proporțiile corecte de nutrienți.
- Mâncarea gătită poate fi dată doar ca o alternativă de hrană când un câine are o problemă medicală și refuză să mai mănânce.
- Crearea și menținerea unei diete gătită în casă, deplină din punct de vedere nutrițional, poate fi o provocare, iar mulți iubitori de patrupede pot face greșeli care vor face ca animalul lor de companie să nu primească o hrană bună. Așa că fiți atenți la astfel de greșeli, dacă alegeți o dietă gătită acasă.
Ce trebuie să știm înainte de a începe o dietă cu mâncare gătită pentru câini?
Ocazional, o mâncare gătită pentru câini nu dăunează, atâta vreme cât sunt evitate alimentele toxice, ci pot, în cel mai rău caz, să le cauzeze câteva mici probleme la stomac.
În schimb, dacă o astfel de dietă gătită este servită patrupedului zilnic, va fi nevoie de mai multă atenție asupra ingredientelor, ca să nu ajungeți să le dați tocmai acele alimente toxice.
Pe internet găsim sute de rețete cu mâncare gătită pentru câini, unele din surse foarte bune chiar. Căutați rețete care spun clar cantitățile ingredientelor (de ex. ”200g din carnea x tocată mărunt”, în comparație cu ”o cantitate de carne x” sau ”3 linguri de carne x”), care vor avea printre ingrediente surse de vitamine (B) și minerale (zinc, fier, calciu) și surse de acizi grași, adică toate categoriile de nutrienți.
Deși ne încântă ideea unei mese depline în care nutrienții vin din mâncare și nu din suplimente, este foarte greu, aproape imposibil, să îndeplinim toate nevoile de nutrienți esențiali ale unui câine, fără să adăugăm suplimente concentrate.
Dar nici cu adăugarea de suplimente nu este ușor. Majoritatea suplimentelor pentru animale cu vitamine și minerale nu sunt de ajuns ca să aducă nutrienții dintr-o mâncare gătită pentru câini la standardele nutriționale minime dorite. Veți fi nevoiți să adăugați anumite suplimente veterinare sau chiar unele pentru oameni, chiar și câte 9-10 tipuri. Astfel, mâncarea va conține toți nutrienții esențiali în cantitățile potrivite. Bineînțeles, cantitățile de nutrienți vor depinde de ingredientele din mâncare și de particularitățile câinelui (vârstă, talie).
Iată câteva sfaturi pe care să le urmați când treceți patrupedul pe mâncare gătită
- Evitați dietele cu mâncare gătită sau mâncarea din comerț care conțin carne crudă sau gătită insuficient. Acestea nu sunt sigure nici pentru dumneavoastră nici pentru animalul de companie
- Dacă doriți să încercați acest tip de dietă gătită în casă, cel mai bun mod de a vă asigura că îi oferiți animalului de companie toți nutrienții de care are nevoie este să obțineți rețete de la medicul veterinar care să aibă și cunoștințe de nutriție veterinară și ceva experiență cu diferite diete (vegetariană, cu mâncare gătită acasă sau BARF). Când patrupedul dumneavoastră are probleme de sănătate este absolut necesar să mergeți la un medic veterinar, mai ales dacă îl treceți pe noua dietă.
- Odată ce aveți o rețetă bună, este datoria dumneavoastră să o urmați cu exactitate. Respectarea rețetei fără a face modificări poate fi mai greu decât pare. Chiar și o modificare aparent măruntă, precum înlocuirea unui tip de carne cu altul, poate schimba caloriile și cantitățile de nutrienți din dietă, ducându-se spre exces sau spre carență.
- Anumite alimente Nu trebuie folosite când gătiți pentru animalul de companie, deoarece dăunează grav sănătății. Evitați să le dați carne crudă, struguri și stafide, avocado, ceapa și usturoiul, ouă crude, oase de pasăre și NU dați niciodată ciocolată câinilor! Aceste ingrediente conțin substanțe care le pot provoca diaree, convulsii, infecții sau probleme cardiace.
- Dacă patrupedul este sănătos și vreți să-l treceți pe această dietă, găsiți în acest tabel cu alimente diferite ingrediente pentru a crea rețete sănătoase. Tabelul este atent elaborat de nutriționiști veterinari americani.
- Dacă ați trecut deja la această dietă, consultați-vă cu medicul veterinar și monitorizați animalul de companie după cum vă sfătuiește acesta.
Pot să înlocuiesc un ingredient din rețetă fără să mă consult cu veterinarul?
Respectarea rețetei întocmite de către nutriționist sau de către medicul veterinar este foarte importantă. Fiecare ingredient și metoda lui de preparare sunt esențiale pentru cerințele unice de nutrienți ale acestui tip de mâncare gătită acasă. Înlocuirea ingredientelor, chiar dacă este doar la nivel de marcă, când rețeta specifică o anumită marcă, poate schimba dramatic profilul nutrițional al dietei și să aibă deficiențe dintr-o anumită categorie de nutrienți.
Folosirea unei rețete de pe internet
Dietele cu mâncare pregătită acasă găsite pe internet sau în diferite cărți, de multe ori sunt ambigue, învechite și incomplete la nivel nutritiv. Dacă o rețetă vă oferă posibilitatea să înlocuiți un ingredient cu altul, ar trebui să vă ridice suspiciuni. Aceste ingrediente pot avea valori calorice și nutritive diferite. Apelați la un nutriționist certificat ca să aveți certitudinea că rețeta concepută i se potrivește din punct de vedere nutritiv patrupedului.
Ce categorii de animale ar trebui să evite dieta cu mâncare gătită pentru câini
Perioadele de gestație, de alăptare sau de creștere sunt foarte solicitante la nivel nutritiv pentru un animal. Dacă animalul de companie este hrănit cu o dietă care nu are suficienți nutrienți, atunci pot apărea probleme serioase de sănătate, uneori fatale. Fără ajutorul unui nutriționist care să formuleze corect dieta, mâncarea gătită poate să nu aibă o categorie de nutrienți esențiali.
La puii de câine în creștere (cei de până la 12 luni sau la rasele de talie mare până la 18 luni) problemele serioase de sănătate legate de nutriție sunt cele mai des întâlnite când sunt hrănite cu mâncare gătită pentru câini. Chiar și o rețetă bine formulată poate ridica probleme.
Aceste categorii de animale au necesități mai mari de mâncare cu nutrienți mulți. Dacă aceste nevoi nu sunt îndeplinite, pot exista urmări grave pe tot parcursul vieții animalului de companie. Astfel, aproape toți medicii veterinari vă vor recomanda, ca și noi, dealtfel, să NU hrăniți puii, femelele gestante sau care alăptează cu o dietă pe bază de mâncare gătită pentru câini.
Câinii supraponderali care sunt într-un program de slăbire nu ar trebui trecuți pe această dietă. Este foarte greu să îndeplinești toate nevoile nutriționale ale unui câine când acesta e în proces de pierdere în greutate.
Pisicile, chiar dacă unele vor accepta această dietă, multe nu vor mânca o dietă echilibrată la nivel nutritiv de mâncare gătită acasă.
În final, recapitulăm
- Dietele cu mâncare gătită pot fi sănătoase, dacă le acordați timpul necesar pregătiri corecte.
- Pot fi o opțiune de hrană, dar nu o tratați ca pe o rețetă simplă de gătit.
- Nu trebuie date puilor de câine în creștere, femelelor gestante sau care alăptează și nici pisicilor.
- Cea mai bună cale de a vă asigura că dieta cu mâncare gătită pentru câini este echilibrată nutrițional, luați-o de la medicul veterinar nutriționist și urmați-o cu sfințenie literă cu literă!
Ați ales deja? V-ați răzgândit? Indiferent de opțiune, aveți în gând ce e mai bine pentru patruped și nu neapărat ce doriți și nu uitați să-l hrăniți cu multă dragoste!