Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?

 

Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament.

Alergii alimentare la câine sunt acele răspunsuri ale sistemului imunitar la diferiți consituenți din mâncarea pe care o consumă. Această suferință poate fi considerată patologică și este provocată de două categorii de factori: predispozanți (se referă la predispoziția genetică a unor rase de câini, precum Bichon, Peckinez, Golden retriever, Labrador, Bulldog, Ciobănesc Geman, Cocker; de asemenea, tratarea cu antibiotic la o vârstă fragedă poate fi încadrată ca factor predispozant) și declanșatori (proteina din carnea de pui, pește, vită și porc, dar și anumite substanțe din condimentele și aditivii din hrană câini, precum și glutenul din cereale).

În cazul alergiei la mâncare, sistemul imunitar interpreteză greșit o anumită proteină din mâncare, pe care o percepe drept inamic, declanșând un răspuns imunitar ce poate provoca disconfort și suferință animalului în cauză. Este indicat ca, în urma consultației de specialitate, să excludem alte cauze care pot genera simptome asemănătoare alergii alimentare- probleme gastrointestinale, mâncărimi la nivelul pielii, imflamații ale urechilor.

Dacă vorbim despre intoleranța la anumite componente din hrană câini, este vorba despre lipsa unei enzime responsabilă cu procesarea acestora. De obicei, aceste două condiții de sănătate sunt confundate, provocând simptome similare.

 

Alergii alimentare la câini
Alergii alimentare la câini

 

Cei mai comuni alergeni din alergii alimentare la câini

 

Proteina din carne poate provoca alergii alimentare
Proteina din carne poate provoca alergii alimentare

Proteina din carnea de pui, vită, porc și pește (la pisici), produsele lactate sau ouăle sunt cei mai cunoscuți alergeni din mâncarea pentru câini, din cauza faptului că aceste produse sunt printre cele mai comune surse de hrană ale acestora. Unele animale de companie pot fi alergice și la diverse legume prezente în hrană câini, precum morcovul sau cartoful, dar și la unele cereale (la gluten), deși cazurile sunt rare.

Alte informații de reținut cu privire la alergeni din hrană câini:

 • Mai mult de o treime din câinii diagnosticați cu un anumit tip de alergii alimentare sunt alergici la cel puțin încă un alt aliment.
 • Tratamentul cu antibiotice la vârste mici, când sistemul imunitar se formează, poate crea o predispoziție la alergii alimentare mai târziu. Antibioticele pot distruge flora bacteriană intestinală, parte integrantă a sistemului imunitar.
 • Deși anumite studii arată o predispoziție genetică la dezvoltarea alergiilor, acestea nu au fost certificate. Totuși, factorul predispozant arată că anumiți câini sunt mai predispuși la a dezvolta cel puțin o alergie alimentară pe parcursul vieții.
 • Grăsimile pure, precum uleiul de pește, nu conțin proteine, deci nu ar trebui să declanșeze alergii alimentare. Dar, în timpul procesării urme de proteine se pot strecura în uleiuri și grăsimi, cauzând reacții alergice.
 • Uleiurile supliment sunt administrate în capsule de gelatină, care poate declanșa alergii alimentare la anumite animale de companie.
 • Alergiile la untul de arahide sunt rare la câini și nu atât de severe.
 • Mâncărurile asemănătoare nu provoacă obligatoriu același tip de reacție alergică. Un câine poate fi alergic la pui, dar nu și la carnea de curcan.
 • Coloranții, conservanții sau aromele artificiale nu provoacă neapărat alergii alimentare, dar pot declanșa reacții adverse sau intoleranțe.
Alergii alimentare- scărpinatul câinelui, un simptom
Alergii alimentare- scărpinatul câinelui, un simptom

Diagnosticarea alergii alimentare

Cum ne putem da seama că patrupedul este alergic la mâncare? Mai întâi trebuie să deosebim alergiile alimentare de cele provocate de factori de mediu:

Alergia la purici sau la factori de mediu este mai des întâlnită și mai ușor de tratat, cu ajutorul medicului veterinar.

Iată câteva diferențe dintre alergii alimentare și cele la factori de mediu:

 • Simptomele apar la o vârstă fragedă; puii sub un an nu dezvoltă alergii la factori de mediu.
 • Simptomele nu apar csau dispar odată cu schimbarea sezonului sau nu se schimbă dacă vă mutați în altă parte a țării sau schimbați clima.
 • Reacția nu răspunde la tratament cu steroizi.

În ceea ce privește diagnosticarea, din păcate, nu există teste sigure prin care să putem identifica existența unei alergii alimentare. Chiar și cele existente pe piață (internațională, în România nu se găsesc) nu sunt considerate de folos, pentru că niciun câine fără alergii alimentare nu a testat negativ, așadar, nu ne putem încrede că cei care testează pozitiv suferă, întradevăr de alergii alimentare.

Singura metodă care poate genera niște răspunsuri în acest sens este alegerea unei diete stricte (la recomandarea medicului veterinar), care să conțină doar un tip de proteină, un tip de carbohidrat, vitamine și minerale. Această dietă este singura sursă de hrană câini pentru o perioadă de o lună sau mai mult, după care se revine la dieta obișnuită. Dacă starea animalului se îmbunătățește pe parcursul dietei experiment, doar ca să se înrăutățească vizibil odată cu reintroducerea dietei obișnuite, putem vorbi despre o alergie alimentară. Dar, pentru identificarea alergenului, este nevoie ca animalului să-i fie reintrodusă dieta experiment, pentru ca apoi să revină la câte unul din produsele din dieta veche, pentru a înregistra reacția organismului la fiecare componență în parte.

Nu există o dietă alimentară hipoalergenică în adevăratul sens al cuvântului, deși producătorii de hrană câini și pisici oferă și astfel de variante. Nu există dovezi conform cărora schimbarea periodică a dietei sau hrănirea cu proteine provenite din carnea de rață, vânat sau miel pot îmbunătății starea de sănătate, atunci când vorbim despre animale de companie ce suferă de alergii alimentare.

Alte tipuri de teste pentru alergii alimentare

Mai există și alte tipuri de teste, pe lângă dieta de excludere:

 • testele de sânge. Acestea există, dar nu sunt foarte exacte, de aceea, dieta de excludere este testul optim
 • testul ”patch”. Acesta presupune expunerea pielii la cantități mici din diferiți alergeni comuni. Se aplică pe piele un plasture cu alergenul respectiv, lăsat timp de două zile. Dacă apare o iritație pe piele sau o roșeață, atunci testul este pozitiv, dacă nu, testul este negativ. Aceste teste sunt mai precise decât cele de sânge și pot fi făcute în clinici de dermatologie.

Simptome asociate cu alergii alimentare

 

Simptomele alergiilor alimentare sunt diverse: reacții cutanate – mâncărimi și infecții la nivelul pielii, probleme gastrointestinale – vomă, diaree cronică, dar și inflamații cronice ale urechilor. În unele cazuri, un animal poate prezenta mai multe dintre simptomele enumerate mai sus. Deși aceste reacții pot indica prezența unei alergii alimentare, este recomandat ca, împreună cu medicul veterinar, să excludem alte cauze mai probabile, care ar putea genera aceste tipuri de răspuns.

Cele mai comune semne de alergii alimentare:

 

Scărpinatul este cel mai des întâlnit și, de multe ori, este pus pe seama paraziților externi, precum puricii. Netratat, scărpinatul poate duce la escare și răni care se pot suprainfecta pe întregul corp. Zone cu expunere mare sunt urechile, abdomenul, zona inghinală și picioarele.

Simptom la alergii alimentare - lăcrimare abundentă
Simptom la alergii alimentare – lăcrimare abundentă

Alte semne comune mai pot fi strănutatul, mâncărimile pe lăbuțe – și, prin urmare, linsul obsesiv al acestei zone, iritații și pete pe piele. De asemenea, pielea poate avea un aspect îngroșat sau uleios, blana capătă o nuanță roșiatică sau poate cădea cu totul. Ochii pot lăcrima abundent și se pot înroși.

Otitele reprezintă un alt semn foarte frecvent la alergii alimentare. Aceste inflamații cronice la nivel auricular pot fi externe sau interne, unilaterale (doar la o ureche) sau bilaterale și, în anumite cazuri, pot fi singurul semn de alergie manifestat. Discomfortul resimțit din cauza acestor inflamații cronice poate provoca irascibilitatea câinelui, deoarece acesta va deveni reticent la intervențiile repetate de tratare a urechii/lor afectate.

Simptomele gastrointestinale apar în unele cazuri ca fiind asociate cu alergii alimentare, însă pot fi provocate de multe alte cauze, pe care este bine să le excludem, împreună cu medicul veterinar.  Acesteste simptome pot fi: diaree cu sau fără sânge în scaun, constipație, vomă sau dureri abdominale.

 

Simptome ce se manifestă mai rar la alergii alimentare pot fi:

 • Secreții nazale
 • Probleme respiratorii
 • Convulsii
 • Infecții ale tractului urinar
 • Pierdere în greutate

Probleme de comportament apărute în asociere cu alergii alimentare:

 • Scărpinat frecvent de mobilă sau de stăpân
 • Scuturatul frecvent al urechilor sau scărpinatul lor
 • Mușcatul lăbuțelor, a cozii sau a fundului
 • Agitație
 • Anorexie, refuzul hranei sau lipsa poftei de mâncare
 • Dezinteres în a se juca

Este important să excludem toate celelalte posibile cauze care pot determina comportamentele enumerate mai sus. Deși producătorii de hrană câini doresc să ne inducă ideea că alergii alimentare sunt frecvente, iar ei oferă soluția prin dietele alimentare hipoalergenice, totuși incidența acestei patologii este scăzută. De aceea, este ideal să excludem orice altă problemă de sănătate a animalului dumneavoastră, care ar putea provoca simptomele enumerate până acum.

greu. Când un câine nu se simte bine, atunci apar probleme de comportament. Pentru a evita dureri cronice, diagnosticarea și tratamentul sunt elementare.

 

Tratament pentru alergii alimentare la câini

Tratamentul pentru alergii alimentare la câini are un principiu de bază: identificarea hranei la care câinele este alergic și evitarea hrănirii lui cu această mâncare.

Dieta de excludere este foarte importantă, fiind modul prin care putem identifica ce mâncare sau, mai exact, ce proteină din mâncare provoacă un răspuns imunitar neadecvat în cazul acelor animale de companie suferinde.

În cazul intoleranței alimentare, o simplă schimbare de dietă, cu compoziție diferită față de cea curentă, poate fi foarte eficientă și poate îmbunătăți simptomele.

În afară de dietă, există și alte tactici ce pot fi folosite în caz de alergii alimentare sau intoleranțe. Acestea vor fi alese cu grijă, doar la recomandarea medicului veterinar, care va fi ținut la curent cu progresele animalului pe tot parcursul tratamentului.

 

alergii-alimentare-animale-de-companie

 

Antihistaminice și alte medicamente

Antihistaminicele pot ajuta la ținerea sub control a simptomelor, precum scărpinatul, însă administrarea lor se gace strict la indicația și sub supravegherea medicului veterinar. Suplimentele pe bază de ulei de somon pot ajuta la refacerea barierei de protecție naturale a pielii și poate atenua scărpinatul în cazul animalelor ce suferă de pe urma unor alergii alimentare.

Antibioticele și antifungicele pot ajuta pe termen scurt în cazul infecțiilor secundare ce apar când pielea este inflamată, dar simptomele reapar după ce opriți administrarea lor. Acestea nu se administreză fără recomandarea medicului veterinar.

Medicamentele anti-inflamatorii, precum steroizii, nu ajută la simptomele alergiei alimentare. Deși pot avea un răpuns pozitiv de moment, acestea nu tratează cauza, ci doar efectul, putând cauza, în timp, probleme grave de sănătate.

Dietele cu mâncare gătită

Dietele pregătite acasă sunt folosite uneori în testele de excludere sau la câinii cu intoleranță sau alergii alimentare. Deținătorul animalului controlează în totalitate ingredientele. 

Dar, această dietă trebuie gândită foarte bine, cu ajutorul unui nutriționist veterinar, pentru ca animale de companie să nu fie lipsite de nutrienți importanți, a căror lipsă ar putea cauza alte probleme de sănătate, la fel de grave.

Dietele cu mâncare vegetariană

Și aceste diete vegetariene pot fi folosite la testul de excludere, dar nu sunt dovezi că sunt mai bune decât o dietă cu o singură proteină. De fapt, aceste diete includ diferite proteine de origine vegetală. 

Dacă un câine este alergic la proteina din mai multe tipuri de carne, dieta vegetariană poate fi o cale de a le evita. Și dietele vegetariene trebuie formulate cu mare atenție pentru a evita deficitul de nutrienți esențiali.

Alergii alimentare și probiotice

 

Probioticele sunt microorganisme vii localizate în tractul digestiv al animalelor și care au efecte benefice asupra digestiei și asupra  producerii de vitamine și minerale din mâncarea ingerată. Cele mai benefice probiotice pentru sănătatea câinelui sunt Enterococcus faecium și Lactobacillus acidophilus, întrucât acestea distrug bacteriile nocive, de exemplu E.coli și împiedică multiplicarea acestora.

Pentru a susține folosirea acestor bacterii în tratamentul la alergii, oamenii de știință au descoperit că tratamentul cu o bacterie din grupul Lactobacillus la rasa beagle a dus la diminuarea semnelor dermatitei atopice.

Probioticele sunt benefice la alergii alimentare
Probioticele sunt benefice la alergii alimentare

Suplimenetele cu probiotice în tratarea unor alergii alimentare se pot dovedi benefice, deoarece nivelul bacteriilor bune crește rapid la nivelul tractului gastrointestinal. Rezultatul pozitiv al probioticelor asupra sănătații generale a animalului dumneavoastră este dublat de efectul pozitiv pe care acestea le au asupra sistemului imunitar (este cunoscut faptul că 70% din sistemul imunitar este localizat la nivelul mucoasei intestinale).

O îmbunătățirea a funcționării sistemului imunitar poate avea efecte pozitive asupra tipului de răspuns pe care acesta îl generează în prezența unor alergeni asociați cu hrană câini.

Ceea ce trebuie să rețineți din acest articol este că problema alergii alimetare nu este atât de frecventă, precum suntem îndemnați să credem de companiile producătoare de hrană câini, însă, ca ori problemă de sănătate, trebuie tratată cu seriozitate. Doar sfatul de specialitate al unui medic veterinar vă poate ajuta să eliminați orice alte suspiciuni cu privire la cauzele disconfortului resimțit de animalul dumneavoastră, precum și la stabilirea unui protocol de abordare a tratamentului.

Alergiile alimentare, lăsate netratate, pot provoca o scădere considerabilă a calității vieții în cazul acelor animale de companie care suferă de pe urma lor.

 

Articole similare

Alergii alimentare la animale de companie

Detalii caz Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?   Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament. […]

Citiți articolul despre Alergii alimentare la animale de companie

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Detalii caz Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică? Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul […]

Citiți articolul despre Dieta terapeutică pentru animale de companie

Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Detalii caz Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim. Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile […]

Citiți articolul despre Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Detalii caz Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu? Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună? Gătitul pentru […]

Citiți articolul despre Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

Detalii caz Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos […]

Citiți articolul despre Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale