Animale de companie sub tratament
Articol publicat de Corbu Irina pe 17 martie 2020, în categoria Ghid Veterinar.
Animale de companie și vizita la veterinar
Atunci când aveți în grijă animale de companie, este foarte important să înțelegeți că această grijă începe cu vizita la cabinetul medical. Înainte de a adopta un animal, trebuie să căutați un medic veterinar de încredere, pe care să vă bazați pentru furnizarea de informații esențiale legate de creșterea acestuia, dar și pentru controale periodice.
În cazul puilor, aceste controale vor fi mai dese la început, întrucât este nevoie să urmați o anumită schemă de deparazitare și una de vaccinare, cu administrare la câteva săptămâni distanță. Adulții trecuți de vârsta de 1 an vor merge la control o dată pe an. În schimb, atunci când vorbim de animalele de companie geriatrice (cu vârsta de peste 7 ani) vor necesita vizite bianuale, deoarece odată cu înaintarea în vârstă, starea lor de sănătate începe să se degradeze, așadar se impune o supraveghere mai atentă.
În primul rând, un medic veterinar vă poate oferi toate informațiile legate de îngrijirea de zi cu zi a câinelui sau pisicii dumneavoastră, cum ar fi alimentația potrivită, în funcție de specia, vârsta și greutatea actuală a acestora. Aceasta se poate modifica în funcție de depistarea anumitor boli, adică se poate impune introducerea unei diete terapeutice. La cabinet puteți afla și dacă patrupedul ar putea beneficia de aportul unor suplimente alimentare, în funcție de vârstă, de faza de creștere și de prezența anumitor afecțiuni.
Tot în cadrul vizitei la cabinet, medicul va stabili o schemă de deparazitare internă și externă, precum și o schemă de vaccinare potrivite pentru câinele sau pisica dumneavostră. Acest lucru se stabilește în funcție de vârstă – puii vor primi mai multe doze la început, pentru o imunizare treptată; adulții cu vârsta de peste un an vor primi în general un vaccin polivalent și vaccin antirabic administrate o dată pe an, iar deparazitarea internă și externă se repetă la 1-3 luni, în funcție de produsele alese.
Un control de rutină poate descoperi o boală ascunsă
În timpul vizitelor la cabinetul veterinar, un control temeinic poate duce la depistarea anumitor boli, despre care vom detalia în continuare. Pentru informații complete despre ce presupune un consult general care se efectuează la pisici și câini, mergeți la articolul despre controlul general la câini și pisici.
Vizita la medic începe întotdeauna cu anamneza animalui, adică istoricul său. Acesta este foarte important, pentru că îi poate oferi medicului indicii importante despre anumite probleme la care trebuie să fie mai atent. De asemenea, istoricul său de vaccinare și deparazitare sunt foarte importante, deoarece lipsa acestora sau administrarea lor incorectă pot indica prezența unor paraziți, bacterii sau boli virale periculoase.
Un consult amănunțit este, așa cum am precizat anterior, absolut necesar pentru a evalua starea generală de sănătate a animalului, precum și depistarea timpurie sau prevenția oricăror probleme. Medicul va face o examinare fizică, în urma căreia se pot descoperi:
- râia auriculară sau otita, prin controlul urechilor, indicate prin prezența unor secreții abundente sau miros neplăcut;
- boli de piele, ca de exemplu dermatita, dacă animalul prezintă cojite sau iritații, precum și goluri de blană;
- infestarea cu paraziți externi (purici, căpușe, păduchi), care poate avea ca rezultat anemia sau infectarea cu bacterii sau paraziți interni (cum ar fi teniile). Prezența căpușelor ridică bănuiala infectării cu bacterii ce provoacă boli grave, cum ar fi babesioza sau lyme; medicul trebuie să fie vigilent, să observe dacă există simptome ale acestor afecțiuni, eventual să efectueze analize de sânge. Mai multe detalii găsiți în articolul despre mușcătura de căpușă;
- temperatura corporală ridicată poate indica prezența unei infecții în organism;
- lipsa de coordonare, ținerea capului înclinat, mișcările involuntare ale mușchilor sau ochilor pot indica afecțiuni neurologice, cum ar fi AVC sau infecția cu boala carre;
- secrețiile nazale și / sau oculare pot indica prezența unor infecții virale, cum ar fi parainfluența, hepatita infecțioasă și boala carre la câini, iar în cazul pisicilor – rinotraheita virală sau caliciviroza. Investigațiile suplimentare și tablou clinic complet vor fi hotărâtoare;
- ascultarea cordului poate indica diverse afecțiuni cardiace la câini și pisici (cum ar fi cardiomiopatia de mai multe feluri, afecțiuni ale valvei mitrale); aceste boli pot fi congenitale (animalul s-a născut cu ele), dobândite sau chiar infecțioase (cum ar fi dirofilarioza la câini, numită și ”viermi la inimă”, provocată de un parazit ce poate fi inoculat în sistemul sanguin prin mușcătura de țânțar);
- ascultarea plămânilor poate conduce la diagnosticarea a diverse probleme, de la pneumonie, până la prezența unor tumori / metastaze ce îngreunează respirația. Acestea se vor confirma sau infirma prin efectuarea de radiografii pulmonare.
Medicul vă poate recomanda un control de specialitate
Toate aceste semne vor fi coroborate cu anamneza câinelui sau pisicii, adică istoricul său de deparazitare, vaccinare, animale cu care a intrat în contact recent, iar bănuielile medicului vor fi verificate prin analize de sânge, de urină, ascultarea cordului și a plămânilor, dar și printr-un examen ecografic și radiografic, în situația în care clinica dispune de această aparatură.
Unele dintre aceste probleme necesită investigații care trebuie continuate la medicul specialist. Astfel, medicul curant al câinelui sau pisicii dumneavostră poate face niște prime constatări, însă dacă aceste probleme sunt de natură complexă, el vă poate îndrepta către un cardiolog, oftalmolog, neurolog, medic ortoped, dacă animalul necesită o intervenție chirurgicală de acest tip. Medicul curant cunoaște tot tabloul clinic al animalului, așadar va continua să îl urmărească, cu respectarea indicațiilor de la specialist.
Un medic veterinar generalist este întrebat adesea de ce nu se poate ocupa el de toate problemele câinelui sau pisicii, însă trebuie să întelegeți că, la fel cum dumneavostră nu ați ruga medicul generalist să vă dea tratament cardiac, la fel și în medicina veterinară există diverse specializări, pe care trebuie să le respectăm.
Tratamentul și dietele terapeutice – doar la indicația medicului
După ce diagnosticul corect a fost stabilit de către medicul veterinar, acesta va face un plan de tratament. În general, acesta include o schemă de tratament medicamentos, completat de multe ori de o dietă terapeutică specială și eventual de suplimente alimentare.
Dacă boala este acută, cu manifestare imediată, schema de tratament poate include medicamente ce tratează cauza bolii (cum ar fi antiviralele, in cazul bolilor virale, sau antiparazitarele, în cazul unei infestări cu paraziți interni, antibiotice pentru infecții), care gestionează simptomele (antitermice pentru febră, antitusive pentru viroze ce se manifestă cu tuse, perfuzii cu electroliți pentru animale de companie deshidratate, ca urmare a unor episoade de vomă și diaree), sau analgezice – pentru ameliorarea durerilor.
În plus, se pot administra și vitamine sau minerale, sub forma suplimentelor alimentare, pentru a susține organismul în lupta cu boala și pentru a rezolva eventualele carențe ce pot rezulta din cauza acesteia. De asemenea, pot fi de ajutor și mâncare câini sau pisici specială, care are un raport de nutrienți adaptat pentru anumite afecțiuni. De exemplu, un animal cu afecțiuni dermatologice poate beneficia de o mâncare câini sau pisici cu un conținut redus de proteine, pentru a verifica dacă problema sa este cauzată de o alergie la acest nutrient.
Un ajutor în cazul bolilor cronice
Bolile cronice, în schimb, sunt acele boli care nu se pot vindeca, dar pot fi ținute sub control pe tot parcursul vieții animalului. În acest caz, de mare ajutor va fi o schemă de tratament complexă, dar și monitorizarea atentă pe termen lung. Această schemă trebuie gândită pe 3 planuri: medicamente, dieta terapeutică și suplimente alimentare.
Tratamentul medicamentos va fi indicat de medic veterinar, după ce acesta a efectuat toate investigațiile și analizele necesare și a stabilit un diagnostic concret pentru animale de companie. Mai departe, medicul trebuie să privească în ansamblu întregul tablou clinic al animalului, înainte de a stabili un tratament, deoarece acesta poate avea și alte probleme, care să limiteze opțiunile de tratament.
Astfel, atunci când vorbim de pisici sau câini alte boli, fie ele acute sau cronice, adăugarea oricărui medicament nou va ține cont de acestea. De exemplu, în cazul unei pisici cu insuficiență hepatică, trebuie să avem grijă la substanțele cu toxicitate mare pentru ficat. Acestea trebuie înlocuite cu pastile ce conțin alte substanțe active sau cu suplimente, dacă boala respectivă o permite și doar la indicația unui medic veterinar.
Același lucru este valabil și pentru suplimente (în cazul unei pisici diabetice, vom evita suplimentele cu zahăr adăugat), dar și în cazul dietelor terapeutice. Spre exemplu, pisici diagnosticate cu afecțiuni cardiace vor trebui să consume mai puțină sare, deși anterior, acestea consumau o dietă specială pentru formarea de calculi vezicali (pietre ce provoacă blocaj uretral), cu un conținut crescut de sodiu (astfel consumând mai multă apă, ce previne apariția calculilor). Un exemplu de mâncare de dietă terapeutică pentru pisici cu afecțiuni de tract urinar, recomandată frecvent de medicii de la Green Vetcare, este Urinary, de la producătorul Royal Canin.
În acest caz, medicul trebuie să pună în balanță toate aceste aspecte și să ia o decizie potrivită pentru motan. O soluție ar putea fi suplimentarea lichidelor din alte surse, cum ar fi un consum mai mare de mâncare umedă (ce conține 50-60% apă) și să recomande dieta cu mai puțin sodiu, mai potrivită pentru problema cardiacă.
Medicul recomandă ce suplimente pot ajuta
Și în cazul bolnavilor cronici, suplimentele alimentare pot fi și ele de un real folos pentru animale de companie. Acestea se utilizează de obicei ca adjuvant la tratamentul medicamentos, sau poate înlocui în timp anumite pastile, dacă starea animalului s-a îmbunătățit. Unele dintre acestea sunt folosite și pentru a limita impactul negativ asupra ficatului, mai ales în caz de animale de companie cu insuficiență hepatică, având în general o toxicitate mai scăzută decât medicamentele clasice.
Este foarte important să respectați întocmai toate indicațiile medicului veterinar curant, întrucât ele au fost făcute după investigații complexe și o viziune completă asupra tabloului clinic al animalului. Nu tratați niciodată animale de companie după cum considerați dumneavoastră sau bazându-vă pe sfaturi ale vecinilor, prietenilor, sau citite pe internet. Acest lucru este valabil pentru medicamente, suplimente, dar și pentru dietele terapeutice.
De asemenea, nu administrați niciodată animalelor medicamente de uz uman, pe motiv că le aveți în casă și pentru dumneavoastră funcționează, deoarece multe sunt toxice pentru animal, acesta putând să intre în șoc și chiar să moară. Este adevărat că medicina veterinară folosește uneori și medicamente de uz uman, dar care sunt acestea și în ce doze, vă poate spune doar doctorul animalului dumneavoastră.
Monitorizarea schimbărilor produse de schema terapeutică
Orice animale de companie ce suferă de boli cronice sau acute trebuie monitorizate cu atenție, pentru a observa dacă tratamentul dă rezultate sau dimpotrivă, starea lor se înrăutățește. Această monitorizare presupune atât controale periodice și repetarea analizelor (de sânge, de urină, teste rapide) de către un medic veterinar, dar și vigilența stăpânilor acestor animale de companie.
Odată ce animalul începe schema de tratament propusă de medic veterinar, stăpânul trebuie să îi supravegheze acasă starea generală și comportamentul. Orice înrăutățire a acestor simptome trebuie raportată imediat medicului veterinar, deoarece poate reprezenta o urgență. De asemenea, dacă observați că animalul nu mai prezintă o parte din simptomele anterioare sau ele s-au diminuat, acest lucru va fi comunicat doctorului, la următorul control.
În funcție de afecțiunea de care suferă animalul, medicul vă va comunica la ce semne trebuie să fiți atenți. De exemplu, un patruped cu probleme cardiace va obosi mai repede și poate manifesta anumite comportamente ciudate (lătrat noaptea, agitație, somnambulism), din cauza circulației sanguine deficitare, care duce la o proastă oxigenare a creierului.
Pe baza acestor informații foarte importante, corelate cu examinarea fizică a patrupedului și repetarea anumitor investigații (cum ar fi ascultarea cordului, EKG, analize de sânge), medicul va decide daca schema de tratament stabilită inițial dă rezultate și trebuie continuată sau, dimpotrivă, starea animalului s-a înrautățit, iar conduita terapeutică trebuie regândită.
Rețineți că pentru unele boli, diagnosticul se stabilește corelând toate aceste informații, și nu se poate pune clar doar din investigațiile clinice. Așadar, este crucial să observați și să relatați cât mai exact medicului orice semne, simptome sau schimbări pe care le prezintă animalul dumneavoastră.
Semnalizarea ”animale de companie sub tratament”
Atunci când aveți animale de companie ce suferă de boli cronice și sunt dependente de medicația zilnică, acestea trebuie să primească o atenție sporită. Orice întrerupere a tratamentului poate însemna o înrăutățire bruscă a stării animalului, cu consecințe grave, potențial fatale.
Câteva exemple de astfel de afecțiuni sunt cele cardiace, diabetul, în care animalul depinde de administrarea zilnică a insulinei, epilepsie precum și insuficiența renală sau hepatică. Vă puteți asigura că animalul primește tratamentul corect în fiecare zi și că le comunicați tuturor membrilor familiei ce au de făcut, în cazul în care lipsiți de acasă.
Ce se întâmplă însă dacă câinele se rătăcește, în timpul plimbărilor zilnice? Deși acest scenariu vi se pare puțin probabil, orice moment de neatenție din partea dumneavoastră, o zgardă câini deteriorată sau zgomote puternice ce pot speria animalul pot sfârși prin pierderea sa. Dacă avem de-a face cu animale în vârstă, care nu mai aud bine, ele se pot deruta și mai ușor.
Vă reamintim că toți câinii de pe teritoriul țării noastre ce au împlinit vârsta de 3 luni trebuie microcipați și înregistrați într-o bază de date națională, numita RECS (Registru de Evidență a Câinilor cu Stăpân), conform legii numărul 258/ 2013. Aici, sunt prezente toate datele câinelui, dar și ale stăpânului de drept, inclusiv datele de contact.
Animalele sub tratament au nevoie de ajutor urgent în cazul pierderii
Așadar, în cazul pierderii câinelui, puteți spera că cineva îl va găsi și îl va duce la cel mai apropiat cabinet veterinar. Aici, folosind un cititor special, personalul medical poate vedea codul unic al microcipului și, introducându-l în baza de date, vă va putea contacta.
Însă atunci când vorbim de animale de companie ce depind de tratamentul medicamentos administrat zilnic, nu ne permitem luxul de a aștepta să fim contactați, întrucât acest lucru poate dura câteva zile. Așadar, ce putem face este să semnalizăm faptul că animalul se află într-o situație specială.
Cel mai simplu mod prin care putem face acest lucru este să aplicăm la zgardă câini un medalion care să încludă inscripția ”animal sub tratament”, pecum și numărul dumneavoastră de contact. Această semnalizare va fi mult mai eficientă, pentru ca oricine îl găsește să înțeleagă că returnarea cât mai rapidă a câinelui poate fi o problemă de viață și moarte.
Există numeroase magazine online care comercializează astfel de medalioane metalice pentru animale de companie, ce pot fi personalizate, adică inscripționate cu datele pe care le doriți dumneavoastră. O altă opțiune este să îi atașați la zgardă câini un medalion de tip capsulă, în care puteți introduce o mică bucată de hârtie, pe care să scrieți un mesaj.