Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Campanie de sterilizare Lipia – 17 iunie 2019

Începem săptămâna cu o campanie de sterilizare de o zi

Campania de sterilizare de astăzi, 17 iunie 2019, ne duce în județul Ilfov, mai exact în satul Lipia, parte din comuna Gruiu, care este situat la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de București. Faptul că locația este atât de accesibilă și timpul scurt petrecut pe drum, ne face să revenim aici de mai multe ori pe an. Ca în majoritatea zonelor rurale din țara noastră, și aici nevoia de sterilizare a animalelor cu sau fără stăpân este mare, fiind singura modalitate de a ține sub control populația de câini comunitari.

Campanie-de-sterilizare-Lipia
Primii pacienți sosesc la campanie

Așadar, începem săptămâna în forță, pregătiți pentru o zi de muncă ce probabil se va prelungi spre ore târzii, pentru că organizatorii locali au pe lista de programări un număr de aproximativ 50 de animale de companie. Spațiul pe care aceștia ni l-au pus la dispoziție pentru acțiunea de sterilizare de astăzi este dispensarul veterinar al comunei Gruiu, de care aparține satul Lipia. Personalul medical veterinar din această localitate nu poate oferi servicii de sterilizare pentru câini, însă generozitatea lor asigură un loc suficient de mare, în care ne putem instala.

La fiecare din aceste locații, echipa Green Vetcare, condusă de medic veterinar dr. Irina Corbu, se deplasează cu echipamente complete, necesare operației și pregătirii animalelor – de la mese de operație și scaune, până la mașini de tuns și numeroase consumabile (bandaje, branule, fire, lame de bisturiu, substanțe pentru anestezie etc). Toate aceste echipamente trebuie instalate rapid, dis-de-dimineață, astfel încât să fim pregătiți pentru primele programări.

Campanie-de-sterilizare-Lipia
Un cățel simpatic își așteaptă rândul

Ritmul acestor zile de campanie trebuie să fie întotdeauna unul alert, astfel încât să reușim să ne atingem scopul – sterilizare pentru cât mai multe animale, fără să facem însă vreun compromis în ceea ce privește calitatea actului medical.

Cei câțiva oameni care au venit voluntar la campanie să ne ajute,  se ocupă de organizarea animalelor cu sau fără stăpân, care încep să sosească; fiecare dintre aceștia trebuie trecut pe o listă, apoi primesc un număr de ordine și li se face un formular de consimțământ pentru operație. Doamna Dana Mareș este cea care se ocupă de organizarea și buna desfășurare a acestor campanii de sterilizare, încă din anul 2011, eforturile sale pentru controlarea populației de câini fără stăpân din zonă având rezultate notabile.

Sponsorul campaniei noastre de astăzi este Andrea Wirschnewski, de la Asociația Fordeverein Tierhilfe – Hunde – Freiheit, din Germania. Organizația a fost înființată în anul 2014, cu scopul de a proteja animale de companie cu sau fără stăpân, dar și animale sălbatice. Acțiunile caritabile ale acesteia nu se limitează la granițele țării sale de origine, întrucât asociația derulează numeroase programe în diverse țări din Europa, printre care și România.

Generozitatea sa ne asigură în fiecare lună, 40 de locuri de sterilizare gratuită pentru câini cu sau fără stăpân, în cadrul clinicii noastre din București. Datorită ei și a altor sponsori de-ai noștri, care ne susțin și acțiunile de acest fel din provincie, echipa de la Green Vetcare are ocazia să își extindă ajutorul și în afara capitalei, oriunde este nevoie de noi.

Sezonul cald este cel mai aglomerat pentru campaniile de sterilizare gratuită, întrucât acesta coincide cu perioada de împerechere la câini și pisici; de asemenea, lunile calde ale anului au avantajul faptului că animalele pot fi castrate, fără grija temperaturii din perioada postoperatorie.

În timpul operației, din cauza anesteziei, temperatura corpului animalului scade, așadar el are nevoie să stea într-un mediu cald, până când elimină complet anestezia (aproximativ 24 de ore); în caz contrar, acesta riscă să îi fie afectate funcțiile vitale și chiar să devină hipotermic. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, în cazul animalelor de pe stradă, care sunt returnate în teritoriu, dar și atunci când vorbim de animalele cu stăpân, care sunt ținute afară, în curte. Pentru aceste situații, sezonul cald este ideal, deoarece elimină din ecuație aceste tipuri de riscuri postoperatorii.

Încep să sosească primii câini programați

Campanie-de-sterilizare-Lipia
Stăpânii animalelor sunt bucurosi să primească șansa unei sterilizări gratuite

Așadar, câini cu sau fără stăpân încep să sosească, iar echipa medicală își găsește rapid ritmul de lucru; tehnicienii noștri se ocupă de anestezierea și pregătirea animalelor, iar fiecare medicii veterinari operează cu spor. Tehnica chirurgicală folosită este una minim-invazivă, numită key – hole,. Aceasta este menită să scadă timpul de recuperare și pericolul de complicații postoperatorii. Firele cu care se suturează sunt resorbabile – se ‘’topesc’’ în piele, în așa fel încât să nu fie nevoie de un control după operație.

Aceste proceduri medicale sunt esențiale în cazul animalelor fără stăpân, care sunt returnate în teritoriu, la câteva ore după operație. Argumentul constituie un atu și atunci când vorbim de câini cu proprietar, ei fiind mai ușor de convins să vină la operație, datorită procesului facil, cu risc minim de complicații ulterioare.

Cu toate acestea, unii dintre proprietarii de câini sunt însă emoționați și puțin temători de ceea ce urmează. Voluntarii amabili și tehnicienii noștri reușesc să îi liniștească rapid, asigurându-i de grija cu care lucrăm și de experiența noastră în domeniu. Așa cum era de așteptat, patrupezii de talie mică sunt de obicei cei ‘’mai puțin curajoși’’ și mai vocali, atunci când le vine rândul la injecția cu care li se administrează substanța de anestezie. Însă, după doar 2-3 ore, ei sunt gata de plecat acasă, iar revederea aduce liniște cățeilor și un zâmbet larg pe chipul stăpânilor lor.

Pe măsură ce orele trec, ziua se dovedește a fi una aglomerată, cu multă treabă, dar ea se desfășoară fără incidente neplăcute. În pofida căldurii de afară și a muncii asidue, atmosfera este una relaxată, întrucât cu toții ne bucurăm de primirea oamenilor și de faptul că putem ajuta animale de companie din comunitatea locală și de data aceasta.

Seara aduce temperaturi mai blânde și noțiunea faptului că ne îndreptăm spre finalul unei zile încununate de succes. Bilanțul final al campaniei noastre de sterilizare este de 47 de câini cu sau fără stăpân, mai exact 27 de femele și 20 de masculi; datorită eforturilor noastre comune, aceștia nu se vor mai înmulții necontrolat, reducând astfel problema suprapopulării străzilor cu animale fără stăpân.

Faptul că există din ce în ce mai multe localități care înțeleg importanța acestor acțiuni de sterilizare în masă și ne solicită serviciile, înseamnă foarte mult pentru echipa noastră și pentru cauza pe care o susținem. Considerăm că sterilizarea este singura soluție umană și eficientă, care, pe termen lung, va avea un impact real în reducerea numărului animalelor fără stăpân și a suferinței acestora. La finalul articolului nostru de azi , vă lăsăm cu o imagine care, sperăm noi că este mai grăitoare decât orice cuvinte.

Campanie-de-sterilizare-Lipia

Articole similare

Sterilizare de câini în Cornu de Jos

Detalii caz Sterilizare de câini în Cornu de Jos

Nevoia acută de campanii de sterilizare câini România încă se confruntă cu problema animalelor abandonate pe stradă, atunci când vorbim de populația de pisici și câini comunitari. Numărul lor, în loc să scadă în timp, pare să crească exponențial cu nepăsarea factorilor  de decizie (a autorităților care au puterea și legile pentru a lua măsuri), […]

Citiți articolul despre Sterilizare de câini în Cornu de Jos

Start la sterilizare câini și pisici în Frumușani, 12.10.2019

Detalii caz Start la sterilizare câini și pisici în Frumușani, 12.10.2019

Toamna aduce o nouă campanie de sterilizare câini și pisici Evenimentul s-a desfășurat în luna octombrie din 2019, în weekendul 12-13 octombrie, o lună cu vreme caldă, numai bună pentru o campanie de sterilizare câini și pisici, fără gerul din toiul iernii sau toropeala și arșița din vară. Campania de sterilizare s-a încheiat cu succes […]

Citiți articolul despre Start la sterilizare câini și pisici în Frumușani, 12.10.2019

Campanie gratuită de sterilizare la Ploiești, 9.02.2019

Detalii caz Campanie gratuită de sterilizare la Ploiești, 9.02.2019

Start la sterilizare gratuită! Deși e frig afară și e abia luna februarie din 2019, intrăm în seria de weekenduri fantastice, cu proiectul de campanii gratuite de sterilizare pentru câini și pisici. Știm bine că februarie este luna ”iubirii” și la animale. Acestea pot intra în călduri și se pot reproduce în mod necontrolat. Astfel, […]

Citiți articolul despre Campanie gratuită de sterilizare la Ploiești, 9.02.2019

Campanie de sterilizare Lipia – 17 iunie 2019

Detalii caz Campanie de sterilizare Lipia – 17 iunie 2019

Începem săptămâna cu o campanie de sterilizare de o zi Campania de sterilizare de astăzi, 17 iunie 2019, ne duce în județul Ilfov, mai exact în satul Lipia, parte din comuna Gruiu, care este situat la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de București. Faptul că locația este atât de accesibilă și timpul scurt […]

Citiți articolul despre Campanie de sterilizare Lipia – 17 iunie 2019

Sterilizare câini și pisici – Șura Mică, 5-8 septembrie 2019

Detalii caz Sterilizare câini și pisici – Șura Mică, 5-8 septembrie 2019

O campanie de sterilizare de câini și pisici – maraton Primul weekend din luna septembrie 2019 a fost unul foarte productiv pentru echipa clinicii veterinare Green Vetcare. Ne-am deplasat la Sibiu, în comuna Șura Mică, pentru o campanie de sterilizare – maraton, bilanțul de final fiind de 290 de câini și pisici sterilizați. Organizatorii acestei […]

Citiți articolul despre Sterilizare câini și pisici – Șura Mică, 5-8 septembrie 2019