Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Ce nutrienți trebuie să aibă hrana pentru animale

Pentru a trăi sănătos avem nevoie de nutrienți esențiali, substanțe pe care corpul nostru, precum și cel al animalelor, le ia din hrană. Pentru a asigura acești nutrienți trebuie să consumăm zilnic diverse alimente, ceea ce este destul de complicat. Dar ce facem cu animalul de companie? Cum îi dăm cantitățile potrivite din acești nutrienți pentru a nu le cauza probleme de sănătate. Putem alege hrană pentru câini din comerț sau putem să le pregătim acasă o dietă care să le asigure aceste nevoi.

În acest articol vom analiza acești nutrienți și vom oferi câteva sfaturi de nutriție, pentru a vă feri de a ajunge cu patrupedul dumneavoastră la veterinar din cauza unei diete nesănătoase sau săracă în astfel de nutrienți.

Hrană pentru câini cu nutrienți
Hrană pentru câini cu nutrienți

Care sunt acești nutrienți de care au nevoie animalele de companie?

O dietă sănătoasă și bogată trebuie să conțină proteine, carbohidrați, grăsimi, minerale, vitamine și apă. Pentru a se menține sănătoase, animalele noastre de companie trebuie să consume cantități destul de mari de nutrienți, de unde și denumirea de macronutrienți.

Carbohidrații, grăsimile și proteinele sunt acești macronutrienți care sunt prezenți în dieta zilnică și furnizează corpului calorii pentru a putea funcționa. Caloriile sunt unitățile de măsură trecute pe etichetele de pe mâncare, numite kilocalorii și trecute “kcal”.

Cantitatea de calorii necesară fiecărui animal depinde de acesta, ca și la oameni, în funcție de talie, de rasă, de vârstă, înălțime sau de cât de energic este. Proteinele și carbohidrații au patru calorii la un gram, în timp ce grăsimea are nouă. Pentru a ști de câte calorii are nevoie un câine sau o pisică aveți ecuații de bază care vă dau cantitatea recomandată. 

Nutriționiștii au descoperit o formulă numită ,,Resting Energy Requirements” pentru a calcula caloriile zilnice necesare patrupedului nostru. Totuși, aceasta este o formulă generică, creată pentru a satisface nevoile generale ale unui câine, dar alimentația acestuia poate solicita mai mult decât atât.

Formula: greutatea câinelui în kg x 30 +70 = calorii/zi

Ex: 9,7 kg x 30 + 70 = 361 calorii/zi

Proteinele

Proteinele sunt substanțe organice formate din lanțuri de aminoacizi, necesare corpului pentru a funcționa. Acestea sunt nutrienți foarte importanți pentru toate animalele. O mare parte din corpul animalelor este făcut din proteine – mușchi și organe, precum și hormoni și enzime necesare unei funcționări normale. De asemenea, acestea oferă organismului energie. Proteinele ajută la dezvoltarea danturii, a blănii și pielii. 

Câinii și pisicile au nevoie de o cantitate adecvată de proteine pe zi, cu proporții corecte de aminoacizi, pentru a le folosi eficient. Acești aminoacizi pot fi luați de către animalele noastre atât din proteine de origine animală, cât și din proteine din plante.

Hrană uscată pentru câini cu nutrienți
Hrană uscată pentru câini cu nutrienți

Bineînțeles, proteinele de origine animală au combinații mai bune de aminoacizi, deci ar trebui sa fie prezente în mâncarea patrupedului nostru. De o cantitate mai mare de proteine au nevoie puii de câine și femelele gestante. Proteinele nu pot fi înmagazinate de corp și cantitatea extra peste necesarul sănătos este mărunțită și eliminată de către rinichi.

Cum am menționat și într-un alt articol, câinii, deși sunt declarați animale carnivore, organismul acestora poate folosi proteine luate și din alte alimente, în afară de carne, deci este un animal omnivor. Astfel, din dieta echilibrată a unui câine sănătos nu ar trebui să lipsească, în primul rând proteina animală, iar apoi legume, cereale și chiar fructe. Proteinele animale pot fi luate din carne, ouă, pește, iar cele vegetale pot fi luate din fasole sau linte.

Grăsimile

Grăsimile sunt amestecuri complexe formate din acizi grași, numiți gliceride și toate animalele au nevoie de o cantitate de grăsimi în mâncare pentru o bună dezvoltare a organismului lor. Anumiți acizi grași sunt esențiali pentru stocarea energiei, ajută la absorbția vitaminelor, protejează organele interne, reglează temperatura corpului.

În categoria grăsimilor intră și grăsimile Omega 3 și Omega 6, pe care le găsim în pește, ulei de pește, uleiuri vegetale de in sau cânepă, toate necesare pentru o bună creștere și sănătate.

Grăsimile conțin o cantitate dublă de calorii față de proteine și carbohidrați. Dar, când un animal este hrănit cu prea multe calorii, grăsimile pot fi stocate fără limită, iar patrupedul se poate îngrășa oricât dacă nu îi supraveghem dieta. Aceste grăsimi pot afecta pancreasul și sistemul gastro-intestinal al animalului dumneavoastră.

Carbohidrații

Carbohidrații sunt macronutrienți care conțin zahăr și fibre. Însă, câinii și pisicile nu au o necesitate strictă de carbohidrați, pentru că organismul lor este capabil să sintetizeze glucoza din grăsimi și proteine. Totuși, au importanța lor: ei sunt principala sursă de glucoză, „carburantul” care pune în funcțiune întregul organism și le asigură necesarul de fibre.

Cățeii mâncând hrană pentru câini cu nutrienți
Cățeii mâncând hrană pentru câini cu nutrienți

Câinii, fiind omnivori, pot primi o cantitate mai mare de carbohidrați în mâncare, față de pisici, care sunt cu adevărat carnivore. Totuși, în mâncarea uscată pentru pisici găsim o cantitate tolerabilă de carbohidrați.

Așadar, specialiștii recomandă ca în dieta animalului de companie să se regăsească și carbohidrați. Aceștia pot fi luați din fructe, legume și cereale fără gluten dar și din conserve cu hrană umedă. Majoritatea animalelor pot stoca cantități mici de carbohidrați în ficat, necesare pentru câteva ore între mese.

Vitaminele

Deși vitaminele și mineralele nu oferă calorii, acestea sunt vitale pentru o dezvoltare normală a corpului și un bun metabolism. Vitaminele ajută la descompunerea la nivel celular a proteinelor, a grăsimilor și a carbohidraților.

Vitaminele sunt necesare în cantități mici, dar prea puține pot duce la probleme serioase de sănătate sau chiar fatale. Acestea sunt de două tipuri: solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) și solubile în apă (Vitaminele B și C). Cele solubile în grăsimi sunt depozitate în ficat și țesuturile grase, față de cele solubile în apă, care nu sunt depozitate.

Organismul unui câine nu poate absorbi o cantitate suficientă de vitamine, așadar acestea trebuie să îi fie administrate printr-o dietă echilibrată.  Vitaminele au un rol foarte important: reglează nivelul de calciu și fosfor din sânge (vitamina D),ajută la coagularea lui (vitamina K), cresc sistemul imunitar (vitamina A) și mențin buna funcționare a sistemului nervos (Vitamina B12).

Mineralele

Mineralele sunt compuși non organici de care organismul are nevoie ca să funcționeze la capacitate maximă. Acestea sunt componenta principală a oaselor, parte critică a celulelor roșii din sânge pentru a transporta oxigenul la creier, ajută la vindecarea rapidă a rănilor, echilibrează nivelul fluidelor și sunt esențiale pentru contractarea normală a mușchilor, inclusiv a inimii.

Mineralele nu sunt produse de organism, prin urmare sunt esențiale în alimentația unui câine. Există două clase de minerale: macrominerale (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu și clor) și microminerale (fier, zinc, cupru, seleniu și iod). Ca și proteinele, mineralele sunt necesare în cantități mai mari la pui și femelele gestante, față de un câine adult.

Apa

Apa nu are calorii, ci doar o cantitate mică de minerale, dar trebuie consumată în cantități considerabile pentru o bună funcționare a corpului. Puneți-le la dispoziție în permanență un bol cu apă curată patrupedelor dumneavoastră pentru a îi hidrata. Un animal, mai degrabă moare de deshidratare decât de lipsa mâncării.

De ce nutrienți au nevoie pisicile?

Spre deosebire de câini care sunt omnivori, pisicile sunt carnivore și au un metabolism unic. Acestea au nevoi speciale de hrană pe care omnivorele nu le au, de aceea este indicat să nu li se dea hrană vegetariană, iar carnea să fie mereu prezentă în mâncarea lor. Asta nu înseamnă că unei pisici trebuie să o hrănim numai cu carne. Și pisicile pot lua nutrienți din plante, iar o dietă formată în întregime numai din carne poate fi periculoasă pentru ele.

Proteine

Pisicile au nevoie de mult mai multe proteine decât omul sau câinele, de 2 ori mai multe decât un câine sau decât un animal ierbivor precum vaca. Puii de pisică au nevoie de mai multe proteine decât orice alt animal.

Arginina

Arginina, un aminoacid din carne, este un nutrient esențial pentru pisici. Majoritatea animalelor îl pot produce, deci au o nevoie mai mică de el. Pisicile, în schimb, nu au enzima necesară pentru a produce arginină în corpul lor, deci le trebuie asigurată prin hrană.

Arginina este esențială în procesul de înlăturare a amoniacului (substanță reziduală rezultată din descompunerea proteinelor) din corp. Dacă pisicile nu pot elimina această substanță din corpul lor, ajung să piardă în greutate, pot suferi probleme neurologice sau pot muri.

Taurina

Mâncare pentru pisici cu nutrienți
Mâncare pentru pisici cu nutrienți

Taurina, un alt aminoacid pe care corpul pisicilor nu-l poate produce. Pentru puii de pisică este important pentru o creștere normală, iar pentru cele adulte să rămână sănătoase. Dacă taurina le lipsește din mâncare, acestea pot orbi, pentru că li se degradează retina sau li se poate mări inima care nu va mai pompa sânge corect (cardiomiopatie). Femelele pot avea și probleme reproductive.

Pentru a nu dezvolta astfel de probleme serioase, toate tipurile de hrană pentru pisici ar trebui să conțină taurină. Dar nu cantitatea acesteia este importantă, ci să fie combinată cu alte ingrediente care ajută la descompunerea acestui aminoacid. De aceea, este important să alegeți o mâncare special formulată și testată.

Vitamine

În ceea ce privește vitaminele, pisicile au nevoie de niacină (din grupa vitaminelor B) în cantități mai mari decât un câine. 

La majoritatea animalelor, vitamina A este produsă în corp din amestec luat din morcovi sau legume cu frunza verde. Enzima care trebuie să facă acest lucru nu este foarte activă la pisici, de aceea mâncarea pentru pisici trebuie să conțină această vitamină prefabricată.

Vitamina D este produsă de corp când animalele stau la soare. Pisicile nu pot produce cantități potrivite din această vitamină, de aceea trebuie s-o ia din mâncare. Spre deosebire de câini, care pot lua această vitamină și din vegetale, pisicile o asimilează mai bine din hrana de origine animală. Hrana lor ar trebui să conțină vitamina D3 sau variante de vitamina D2 și mai multă niacină.

 

Pisicile mai au și alte nevoi de nutriție specială care le afectează procesul metabolic al acizilor grași, necesită cantități mai mari de vitamina B sau au un metabolism diferit al carbohidraților. De aceea, pisicile nu ar trebui hrănite cu mâncare de câini. Dacă alegeți mâncare din comerț pe care scrie că îndeplinește necesarul de nutrienți sau este de la un producător de calitate, atunci aceste nevoi speciale ale pisicilor sunt deja îndeplinite.

Ce se întâmplă dacă animalul meu nu primește destule proteine?

Animalele de companie care nu au suficiente proteine pot pierde în greutate, li se atrofiază mușchii, au o digestie precară și pot acumula lichid la plămâni sau în stomac. Deficiența de proteine datorată alimentației este rar întâlnită și nu apare când hrănim câinele sau pisica cu hrană uscată din comerț special destinată lor. Animalele hrănite fără proteine animale (de ex. cele vegetariene) sau cele hrănite cu mâncare pregătită acasă care nu este atent aleasă pentru necesarul specific de nutrienți al animalului, acestea au un risc mai mare să aibă deficit de proteine.

Necesarul de proteine

The Association of American Feed Control Officials (AAFCO), asociația americană care se ocupă de controlul hranei și de etichetarea corectă a produselor de mâncare pentru animale, a stabilit un minim necesar de proteine pentru un câine adult în valoare de 4.5 g/100 kcal, iar pentru femele gestante și pui o valoare de 5.63 g/100 kcal. Majoritatea hranei uscate din comerț are de două ori mai mult decât această valoare.

Pisicile au nevoie de mai multe proteine decât câinii. Minimul de proteine necesar este de 6.5 g/100 kcal pentru pisici adulte și 7.5 g/100 kcal pentru femele gestante și pui. Multe mărci de hrană uscată pentru pisici conțin aproape de două ori mai multe proteine decât minimul recomandat, iar dietele cu mâncare umedă pentru pisici tind să aibă un conținut și mai mare decât hrana uscată.

Dacă animalul dumneavoastră mănâncă hrană conform standardelor de nutriție sau conform recomandărilor de pe etichete, atunci acesta primește destule proteine.

Ce se întâmplă dacă animalul meu de companie primește mai multe proteine decât are nevoie?

Dându-i animalului o hrană cu proteine mai multe decât are acesta nevoie nu este dăunător. Cantitatea în plus de proteine va fi descompusă în corp și eliminată prin urină. În cazul unor probleme de sănătate, excesul de proteine poate grăbi procesul de îmbolnăvire sau poate face animalul să se simtă mai rău. Două dintre astfel de boli sunt afecțiuni ale rinichilor și tipuri de afecțiuni ale ficatului.

O dietă cu proteine mai multe poate fi benefică în cazuri medicale în care este necesar să reduceți aportul de carbohidrați sau de grăsimi. Acești macronutrienți asigură caloriile din mâncare, deci când reduceți cantitatea unuia trebuie să creșteți cantitatea celorlalți.

Dietele cu cantități mari de proteine se folosesc pentru animale de companie ce au boli ce le provoacă pierderi de proteine în intestine sau pierderi musculare ori pentru animale supraponderale care au un plan de pierdere în greutate prin reducerea caloriilor, dar proteinele le păstrează masa musculară.

 

Într-adevăr, după cum observați, hrănirea animalelor de companie necesită o mai mare atenție din partea noastră. Aceștia au nevoie de o dietă completă, echilibrată și diversificată special creată pentru ei, pentru a se dezvolta sănătos și pentru a ne bucura de ei în preajma noastră cât mai mult timp. Vă puteți sfătui cu medicul veterinar pentru alegerea dietei potrivite sau puteți studia cu mai multă atenție etichetele cu informații nutriționale de pe tipul de mâncare pentru câini sau mâncare pentru pisici aleasă din comerț sau magazinele de specialitate.

Articole similare

Alergii alimentare la animale de companie

Detalii caz Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?   Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament. […]

Citiți articolul despre Alergii alimentare la animale de companie

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Detalii caz Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică? Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul […]

Citiți articolul despre Dieta terapeutică pentru animale de companie

Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Detalii caz Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim. Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile […]

Citiți articolul despre Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Detalii caz Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu? Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună? Gătitul pentru […]

Citiți articolul despre Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

Detalii caz Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos […]

Citiți articolul despre Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale