Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Controlul general la câini și pisici

Importanța vizitei periodice la veterinar pentru câini și pisici

Un aspect foarte important atunci când sunteți proprietar de câini sau pisici este vizita periodică la un medic veterinar, chiar și atunci când animalul pare sănătos. Dacă tocmai ați adoptat un câine sau o pisică este indicat să mergeți la cel mai apropiat cabinet veterinar sau acolo unde cunoașteți un medic veterinar în care aveți încredere și să cereți sfaturi în legătură cu ce aveți de făcut, pentru a vă asigura că animăluțul dumneavoastră va fi sănătos și bine îngrijit chiar de la început.

În funcție de vârsta acestuia, vi se va recomanda o schemă de vaccinare, care poate cuprinde unul sau mai multe vaccinuri, deparazitări interne și externe.  Mai multe informații despre acest subiect găsiți în articolul despre vaccinare câine. Toate aceste recomandări se vor face după ce s-a efectuat un control general prin care se evaluează starea de sănătate a animalului dumneavoastră.

Controale medicale periodice pentru câini seniori
Controale medicale periodice pentru câini seniori

Controlul periodic pentru câini și pisici se recomandă a fi repetat, în funcție de vârsta acestora, fie o dată pe an, pentru animalele adulte sau o dată la fiecare 6 luni, pentru animalele seniore. Perioada vieții unui câine se poate determina ținând cont de talia, dar și de rase de câini.

În acest sens, dacă pentru câinii de talie mare sau gigant (Dog German, Saint Bernard, Terra Nova) este normal să fie considerați seniori la vârsta de 5-6 ani, despre un Chihuahua nu putem spune că este senior înainte de vârsta de 10-11 ani. Când vorbim despre pisici, acestea pot trăi până la vârsta de 15-20 de ani, însă după ce împlinesc 10-12 ani, ele încep să manifeste probleme asociate bătrâneții, așadar au nevoie de atenția unui medic veterinar de două ori pe an.

Vizitați medicul veterinar cel puțin o dată pe an

În lipsa altor probleme de sănătate care să ne îngrijoreze, vizita anuală este suficientă pentru câini și pisici adulte. În cadrul acestei vizite, animăluțele vor benefiia de un control general, de vaccinarea polivalenta și antirabică anuală, de deparazitări interne și externe. La recomandarea unui medic veterinar, deparazitările se vor repeta periodic, în funcție de produsele alese și de perioada de valabilitate a acestora. Mai multe informații despre câini și deparazitări interne și externe găsiți în articolul despre mușcătura de căpușă.

Pentru seniori, este nevoie să mergem la cabinetul veterinar de cel puțin două ori pe an (în lipsa altor recomandări din partea medic veterinar). Controlul general în cazul lor este mai cuprinzător, include și analize de sânge și alte investigații de specialitate, considerate necesare pentru monitorizarea stării de sănătate.

Cel mai important este să înțelegeți că acel medic veterinar pe care l-ați ales să aibă grijă de animăluțul dumneavoastră este prietenul de nădejde, pe care este bine să-l vizitați cel puțin o dată pe an și căruia să-i dați voie să vă sfătuiască în privința a ceea ce este recomandat pentru ca animalul de companie să fie sănătos și voios pentru o perioadă cât mai lungă. Atunci când vorbim despre câini și pisici, speranța de viață depinde nu numai de rasa lor sau de genele pe care le-au moștenit de la părinți, ci și de stilul de viață și de îngrijirea pe care le-o oferiți încă de la început.

Ce investigații medicale vor fi efectuate în timpul controlului general?

În timpul controlului general, atât în cazul unei prime vizite, precum și la vizitele periodice, este normal ca medic veterinar să verifice următorii parametrii:

  • temperatura animalului – la câini temperatura normală este cuprinsă între 38.3 – 38.7 grade Celsius și la pisici – între 38 – 38.5 grade Celsius;
  • greutatea corporală – un medic veterinar vă va indica dacă greutatea înregistrată este cea ideală și, în caz că nu, ce aveți de făcut;
  • la nivelul capului: starea ochilor (fără secreții sau leziuni),  a urechilor (acestea trebuie să fie curate, fără mirosuri deranjante), a danturii (posibile inflamații gingivale, depuneri de tartru, mirosuri neplăcute);
  • la nivelul trunchiului și membrelor: starea pielii și a blăniței (pielea trebuie să fie curată, fără paraziți externi sau fecale ale acestora, fără leziuni sau iritații, fără scuame – coji, fără miros neplăcut; blana trebuie să aibă un aspect curat, ușor lucios, să nu aibă aspect rărit în anumite zone), starea pernuțelor și a ghearelor (pernițele pot fi crăpate, iritate și pot cauza dureri, ghearele pot fi prea lungi sau chiar încarnate);
  • evaluarea reflexelor neurologice (interacțiunea animalului cu proprietarul, cu lucrurile din jur; postura, mersul, posibile poziții anormale ale capului sau trunchiului, propriopercepția – o serie de teste care evaluează echilibrul, simțul tactil, perceperea și plasarea stimulului vizual ș.a.);
  • palparea limfonodulilor ( ganglioni) – dacă aceștia sunt inflamați și se simt la palpare mai mari decât normal, este posibil să indice prezența unei infecții în corp.
Control veterinar al unei pisici tinere
Control veterinar al unei pisici tinere

Pentru animalele în vârstă, se recomandă ca, cel puțin o dată pe an, să se efectueze un set de analize complete – biochimie și hemoleucogramă, care vor indica starea de funcționare a organelor vitale –  rinichi, ficat, starea de hidratare, nivelul hormonilor, al electroliților ș.a. De asemenea, monitorizarea glicemiei este foarte importantă în prevenția sau depistarea precoce a diabetului. Mai multe informații despre câini și pisici și analize de sânge recomandate, puteți afla aici.

Bolile ascunse ale bătrâneții

Odată cu înaintarea în vârstă, organele se deteriorează gradual și pot ajunge la stadiul de insuficiență (cardiacă, hepatică, renală). De obicei, câini și pisici seniori nu prezintă semne de boală în stadiul incipient, astfel încât, atunci când ajungeți cu ei la medic veterinar de urgență, starea lor este cel mai probabil deja gravă, cu un prognostic rezervat. Dacă astfel de probleme au fost depistate din timp, la un control de rutină, șansele sunt ca metodele de tratament să fie mai variate și mai puțin costisitoare (suplimente, diete speciale).

În astfel de cazuri, este bine să repetați analizele de sânge ori de câte ori este recomandat de către medic veterinar, care va compara valorile urmărite înainte și după administrarea tratamentului prescris de acesta. Astfel, el poate evalua dacă tratamentul funcționează pentru ameliorarea sau măcar stagnarea bolii, în funcție de aceste constatări putând stabili planul de tratament pentru următoarea perioadă.

Scopul controlului general este acela de a preveni posibilele afecțiuni ascunse de care animăluțul dumneavoastră poate suferi în tăcere. Destul de multe afecțiuni sau suferințe se manifestă în mod evident abia atunci când este târziu, cu posibilități reduse  de recuperare. De aceea, vă sfătuim să apelați cu încredere la serviciile medicale de specialitate ale unui medic veterinar la alegerea dumneavoastră.

Ce afecțiuni pot fi descoperite în timpul controlului general?

O mare pondere în evaluarea stării de sănătate a animalelor de companie o are istoricul acestora sau, în termeni de specialitate, anamneza.

Este foarte important și de un real folos să încercați să vă organizați informațiile referitoare la câini și pisici, astfel încât personalul medical să poată extrage cât mai multe date reale cu privire la starea de sănătate și comportamentul animalelor dumneavoastră, în mediul lor obișnuit, de acasă.

Astfel, detaliile legate apetit – ce mănâncă, în ce cantitate, cât de des, reacții sau comportamente ciudate asociate cu mâncatul – mănâncă prea repede, fără să mestece, refuză mâncarea de un anumit fel (uscată, semn că ar putea avea dureri la nivel bucal), pare că nu se satură niciodată, mănâncă și alte lucruri în afara orelor de masă – recompense, batoane, biscuiți de câini sau pisici, pare dornic să mănânce și produse care nu sunt destinate hranei lor (orice, de la bucăți de lemn, cauciuc, pietriș, hârtie igienică – poate indica prezența sindromului Pica, o problemă psihologică), schimbări recente de dietă, reacția organismului la această schimbare (vomă, diaree, dureri abdominale)  – pot indica afecțiuni variate, care impun și alte investigații de specialitate (examen ecografic).

Orice comportament ciudat ar trebui să vă pună pe gânduri

Dieta ne poate spune multe despre câini și pisici
Dieta ne poate spune multe despre câini și pisici

La pisici, un aspect foarte important este  comportamentul legat urinare, întrucât poate indica afecțiuni ale tractului urinar, care nu trebuie ignorate. Mai multe detalii referitor la acest subiect, veți afla în cele ce urmează.

Analizele de sânge pot fi de foarte mare ajutor, mai ales în cazul animalelor geriatrice (în vârstă), pentru că evaluează parametrii de funcționare a organelor vitale, nivelul electroliților  (biochimie), precum și starea de hidratare, o posibilă anemie sau infecții, viteza de coagulare a sângelui și capacitatea sistemului imunitar de a răspunde adecvat factorilor patogeni (hemoleucogramă).

Analizele urinei (profilul urinar) la câini și pisici sunt, de asemenea, recomandate a fi făcute o dată pe an, în special animalelor bătrâne, întrucât pot genera informații despre capacitatea rinichilor de a concentra urina (densitatea urinară specifică), despre prezența cristalelor și compoziția acestora (sediment urinar), evaluând totodată și caracteristicile fizio-chimice ale urinei (sumar de urină).

Urinatul în locuri nepermise poate fi un semn de boală
Urinatul în locuri nepermise poate fi un semn de boală

Examenul cardiologic este deosebit de important în cazul seniorilor, indiferent de rase de câini sau pisici. Odată cu înaintarea în vârstă, cordul (în special când vorbim de rase de câini de talie mare) poate slăbi, iar o proastă funcționare a acestui organ vital poate provoca și alte neplăceri, care uneori par a avea cu totul alte cauze (de exemplu, un metis de peckinez în vârstă de 14 ani se trezea noaptea lătrând la pereți – în urma unor examinări neurologice și cardiologice s-a stabilit că, din cauza insuficienței mitrale (regurgitare mitrală), creierul nu era oxigenat suficient, cauzând manifestări ciudate – stări de confuzie, stări de somnabulism, lătrat nefiresc).

De asemenea, este indicat ca seniorul dumneavoastră să primească și o radiografie pulmonară și abdominală, care ar putea depista posibile tumori, care, descoperite din timp, să poată fi îndepărtate, astfel încât să vă bucurați de prietenul dumneavoastră pentru timp îndelungat.

Mobilitatea – o piatră de încercare pentru animalele bătrâne

Tot în cazul animalelor bătrâne, problemele de mobilitate sunt foarte comune, iar un examen atent îi poate spune unui medic veterinar dacă animalul dumneavoastră suferă de dureri articulare, acestea fiind cele mai frecvente afecțiuni de acest fel. De obicei, aceștia recomandă suplimente pentru articulații, combinate cu o dietă specială care să sprijine mobilitatea animalului dumneavoastră. Un exemplu de produs recomandat de medicii de la Green Vetcare este Cosequin, cu glucozamină și condroitină. De asemenea, este posibil să fiți sfătuit în legătura cu nevoia patrupedului de a slăbi, întrucât excesul de greutate poate pune o presiune mult prea mare pe articulațiile și așa slăbite de uzură.

Prezența unor paraziți externi (purici) pot indica și prezența unor paraziți interni (tenii), ceea ce îl va determina pe medic veterinar să vă recomande deparazitarea externă și internă. Mai multe informații despre câini și paraziții interni și externi puteți afla din articolul despre mușcătura de căpușă. De asemenea, o infestație cu purici, combinată cu informațiile dumneavostră legate de scărpinatul excesiv de la baza cozii și aspectul neuniform al blănii din această zonă, poate indica o alergie la saliva de purice.

Deosebit de important este informarea personalului medical cu privire la prezența vreunei căpușe, întrucât acestea pot transmite boli fatale, prin mușcătură. Date complete referitoare la bolile transmise de căpușe puteți afla de aici. O temperatură ridicată a animalului (în special câini), starea de apatie, dar și o culoare nefirească a urinei pot indica infectarea animalului dumneavoastră, caz în care se impun măsuri de urgență.

Ce semne ar trebui să mă convingă să văd un medic veterinar de urgență?

Printre cele mai importante aspecte de urmărit, atunci când vorbim de pisici este comportamentul acestora în preajma litierei – refuzul brusc de a urina la litiera (în condițiile în care este deja obișnuită cu acest lucru), urinatul pe lângă litieră sau în locuri interzise, unde nu a mai urinat până acum (pat, dulap, covorașul de la intrare etc), urinatul însoțit de plânsete, urinatul des și puțin cantitativ, o culoare nefirească a urinei, pete de sânge pe nisip – fiecare dintre aceste semne sau o combinație de mai multe indică o afecțiune a tractului urinar, care nu trebuie ignorată.

Agitația poate indica o problemă de sănătate
Agitația poate indica o problemă de sănătate

Aceste afecțiuni ale tractului urinar pot apărea la pisici după vârsta de 4 ani. Masculii sunt în special predispuși la astfel de afecțiuni, din cauza anatomiei uretrei (mai îngustă). De aceea, este foarte important să urmărim, pe cât posibil (în cazul acelor pisici care locuiesc la apartament), ca aceștia să urineze regulat, să evaluăm cantitatea și culoarea urinei, precum și orice comportament ciudat care însoțește urinarea.

Astfel, dacă pisica dumneavoastră, indiferent de sex, este agitată în prejma litierei, se așează în poziție de urinat în mod frecvent, atât în litieră, cât și înafara ei, plânge, lasă urme de pipi prin casă sau chiarr urme de sânge, este cazul să mergeți de urgență la un cabinet veterinar, cel mai probabil fiind vorba de un blocaj urinar care, ignorat, va pune în pericol viața animalului dumneavoastră de companie.

Un animal apatic înseamnă un animal bolnav

Lipsa apetitului poate indica prezența unei suferințe, fie că vorbim despre câini sau pisici.  În primul rând, ar fi bine să determinați dacă este vorba despre un moft – o schimbare de dietă sau un comportament de animal răsfățat (nu mănâncă dacă nu este mângâiat, dacă nu este în compania altui animal de companie etc).  Pierderea poftei de mâncare mai poate fi cauzată și de  stres – schimbări recente ale mediului său, mutări de domiciliu, aducerea în casă a unui animal de companie necunoscut, schimbări de amenajări interioare, lipsa proprietarului favorit etc – dar și de probleme dentare (acumulări de tartru, inflamații ale gingiei, carii, fracturarea vreunui dinte).

Totodată, inapetența (lipsa poftei de mâncare) însoțită de alte simptome ( dureri abdominale, febră, senzații de vomă, scaune moi) poate fi un semn de boală, mai mult sau mai puțin gravă, însă care trebuie investigată de către un medic veterinar.

Apatia poate ascunde o boală gravă
Apatia poate ascunde o boală gravă

Apatia la câini și pisici este uneori greu de separat de programul prelungit de somn, în special la animalele bătrâne. Cu toate acestea, este foarte important de urmărit, pentru că apatia indică numeroase probleme de sănătate, dar și de comportament de care pot suferi animalele dumneavoastră de companie. Dacă nu identificați nicio sursă externă care ar putea explica starea letargică a animalului – pierderea unui dintre stăpâni, pierderea unui companion canin sau felin, înstrăinarea de căminul său – aceasta poate indica o posibilă intoxicare cu un produs toxic, efecte secundare ale unor tratamente veterinare pe le care le urmează sau semnul unei boli ascunse.

Apatia asociată cu alte simptome – vomă, diaree, inapetență ar trebui să vă determine să cereți de urgență ajutorul unui medic veterinar. Ingestia unor substanțe toxice (ciocolată, dulciuri care conțin xylitol sau chiar plante de apartament considerate toxice pentru animale) poate fi fatală animalelor de companie, așadar se impune o intervenție rapidă a personalului medical de specialitate.

Probabil că dumneavostră vă cunoașteți cel mai bine animalul de companie și vă puteți da seama când ceva nu este în regulă. Foarte important de reținut este faptul că starea animăluțelor se poate deteriora destul de repede și că, cel mai bun lucru ar fi să cerem sfatul unui medic veterinar imediat ce observăm că ceva nu este în regulă cu aceștia. NU încercați să administrați medicamente pe care le aveți în casă, de uz uman, pentru că riscați să intoxicați animalul, provocându-i moartea ! De asemenea, evitați leacurile băbești, întrucât acestea pot provoca o depreciere accelerată a stării de sănătate a câinilor și pisicilor și chiar decesul acestora!

Dacă vă îngrijorează starea de sănătate a patrupedului dumneavoastră, vă putem ajuta cu o consultație de specialitate. Mai multe informații găsiți aici.

 

 

 

Articole similare

Animale de companie sub tratament

Detalii caz Animale de companie sub tratament

Animale de companie și vizita la veterinar Atunci când aveți în grijă animale de companie, este foarte important să înțelegeți că această grijă începe cu vizita la cabinetul medical. Înainte de a adopta un animal, trebuie să căutați un medic veterinar de încredere, pe care să vă bazați pentru furnizarea de informații esențiale legate de […]

Citiți articolul despre Animale de companie sub tratament

Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Detalii caz Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Deparazitare externă câini Atunci când vine vorba de sănătatea animalelor de companie, mușcătura de căpușă reprezintă un real pericol, care poate avea consecințe grave. În continuare vom detalia despre cât de importantă este deparazitarea externă câini și pisici, dar și despre modul de a alege cele mai potrivite produse pentru aceștia. Este foarte important să […]

Citiți articolul despre Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Gestația la câini și pisici

Detalii caz Gestația la câini și pisici

Alimentație și suplimente în gestația la câini și pisici Ținem să precizăm, încă de la începutul articolului, că echipa medicală Green Vetcare recomandă întotdeauna sterilizare pentru câini și pisici, masculi și femele, începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, așa cum veți afla în ultima parte a […]

Citiți articolul despre Gestația la câini și pisici

Pisici și câini – seniori

Detalii caz Pisici și câini – seniori

Nevoile nutriționale pentru pisici și câini – seniori Când vorbim de câini și pisici cu vârsta de peste 7 ani, organismul acestora se schimbă, la fel și nevoile lor alimentare. Metabolismul lor este total diferit de cel al puilor, așa că trebuie să adaptăm și hrana lor, ținând cont de acesta, dar și de alți […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – seniori

Pisici și câini – juniori

Detalii caz Pisici și câini – juniori

Alimentația potrivită pentru pisici și câini juniori Atunci când vorbim de câini și pisici cu vârsta de până într-un an, aceștia au nevoie de o grijă deosebită, întrucât organismul lor este în creștere, iar sistemul imunitar abia își formează ”armele” de luptă contra bolilor și paraziților. Un subiect important de luat în calcul este acela […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – juniori