Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale
Articol publicat de Corbu Irina pe 26 februarie 2020, în categoria Blog.
O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos și aflăm beneficiile și riscurile posibile pe care le ridică această dietă cu carne crudă.

Ce este o dietă raw (eng. crudă) cu carne?
Pe scurt, o dietă raw constă în alimente pe care un câine le-ar mânca în habitatul său natural, precum rudele lor sălbatice, lupii. Așa cum lupii vânează animale mici, dietele raw implică hrănirea cu diferite tipuri de carne crudă.
Alimentația cu carne crudă conține diferite tipuri de carne(organe, pulpe, gât, spate) combinate, uneori, cu legume, fructe și oase. Aceste diete pot fi pregătite acasă, dar se găsesc și în comerț, de la diferiți producători. Acestea din urmă se găsesc congelate sau în formă apropiată de hrana uscată.

Ce este dieta BARF?
În prezent, o dietă foarte cunoscută pe bază de carne crudă este BARF (din eng. Biologically Appropriate Raw Food sau Bones And Raw Flesh ), cu originea în Australia și SUA, apărută ca o formă de protest împotriva hranei uscate pentru câini și pisici.
Mulți deținători de animale de companie descopereau probleme digestive, intestinale, diaree la patrupedul lor provocate de hrana uscată consumată.
Dr. Ian Billinghurst a publicat pentru prima dată pe acest subiect în 1993, lansând o carte numită ”Dă-i câinelui tău un os” (“Give Your Dog a Bone”) în care explica de ce o mâncare crudă este ideală pentru câini.
Metoda constă în hrănire câinelui cu alimente naturale și crude (carne crudă, la care adăugăm sau nu fructe și legume). Iată un mic ghid de hrănire pentru câini
- Rația zilnică de hrană crudă este 2-3% din greutatea câinelui, care se ajustează în sus sau jos, în funcție de activitatea zilnică, de vreme sau de vârstă.
- În cazul în care câinele este mai plinuț, se calculează 2 – 3 % din greutatea ideală, nu din cea reală.
- La puii de câine, rația zilnică pornește de la 10% din greutatea reală, până când micuțul ajunge la 3% din greutatea corporală pentru adulți, după care rația se scade treptat până la 2-3% din greutatea ideală.
- Rația zilnică se administrează în două mese.
- Proporția de alimente crude este de 40% oase cu carne pe ele, cu 30% fructe și legume și 30% carne crudă.
- Cărnurile cele mai des întâlnite în aceste diete crude sunt cele de pui și vită
- Oasele mari nu le vor fi date patrupedelor ca hrană pentru că sunt prea tari
- Fructe și legume crude: morcov, salată verde, dovlecei, mere, pepene.
- Legumele trebuie tăiate în bucăți mici sau date prin blender, pentru a fi digerate mai ușor
- Singura carne ce nu poate fi dată câinilor este cea de porc/mistreț(vier) din cauza bolii Aujeszky.
- Carnea poate fi înlocuită cu pește crud o dată pe săptămână
- Cel mai bun supliment este pudra de midii verzi
- Măruntaiele (ficat, inimă, rinichi) pot fi date doar o dată pe săptămână, deoarece pot provoca diaree.
- Pentru diversificarea dietei oferiți-le 1-2 lingurițe cu iaurt, brânză de vaci degresată, ulei de măsline
- Se recomandă folosirea uleiului de somon, uleiul de semințe de in, ulei de primulă
- Săptămânal puteți să le dați 1-2 ouă fierte sau nefierte cu coaja spartă, pentru că le oferă calciu, proteine, vitamine, minerale
- Roșiile, ceapa, avocado-ul nu trebuie incluse în dietă, deoarece conțin toxina numită „solatin“, ce afectează sistemul digestiv al câinelui
- Păpădia, frunze de salvie, frunze de roiniță, frunze de mentă, frunze de zmeură, urzică, mărar, pătrunjel și mușețel pot lua rolul de mirodenii și condimente.
Pe lângă hrana crudă luată de la măcelar, puteți să suplimentați dieta BARF a patrupedului cu alimente minimum prelucrate și cu un număr limitat de ingrediente. Conservele cu carne sunt create de specialiști ai industriei alimentare canine și au în componență doar ingrediente de înaltă calitate.

De ce sunt bune pentru câini alimentele din dieta BARF?
Câinele este considerat încă un prădător carnivor, fapt demonstrat și de dinți, de lungimea intestinelor și de flora bacteriană adaptată acestui tip de hrănire.
Majoritatea hranei pentru animale care este prezentă în magazine, conține coloranți artificiali, aditivi, conservanți și diverse substanțe chimice, pe care corpul patrupedelor nu le poate procesa și astfel au un impact profund asupra sistemului lor imunitar.
În schimb, preparând dieta BARF în casă, știm exact ce mănâncă patrupedul, putem controla calitatea și prospețimea ingredientelor și putem preveni diverse boli sau alergii.
Iată câteva beneficii ale alimentației cu carne crudă
- O digestie bună: tractul digestiv al câinelui este obișnuit să prelucreze și să transporte eficient carnea crudă, iar aceasta trece ușor prin intestine.
- Fecalele sunt mai puține și nu atât de urât mirositoare: hrana crudă este bogată în grăsimi făcând digestia mai eficientă, iar materiile excretate sunt în cantitate mai mică.
- Câinele va avea o varietate gustativă mai mare
- Dieta BARF este similară cu cea a animalelor sălbatice (lupilor) care se hrănesc exclusiv cu prada vânată. Câinii de sanie sunt hrăniți cu carne crudă, iar performanțele lor sunt evidente.
- De multe ori, câinilor bolnavi sau celor sensibili, cu alergii, li se recomandă de către medicul veterinar, pe o anumită perioadă de timp, o alimentație făcută în casă
- Nivel crescut de energie și o stare de spirit mai bună.
- Sănătate orală mai bună: dinții și gingiile sunt mai curate respirație proaspătă.
- O blană mai lucioasă și mai frumoasă, iar câinele va năpârli mai puțin
- Risc scăzut de obezitate, datorită lipsei cerealelor.
- Este mai bine acceptată de câini, chiar și de cei pretențiosi.
- Câinele are o medie de viață mai mare
- În cazul câinilor seniori ce au dezvoltat probleme ortopedice, aceștia au dureri articulare mai ușor de suportat

De ce să aleg dieta BARF?
Pentru că trăim în secolul vitezei, hrana pentru animalele noastre de companie a căpătat valențe de mâncare fast-food. Pentru că este mai comod să le hrănim cu alimente gătite artificial, decât să-i alegem o dietă echilibrată, potrivită pentru nevoile sale, câinii au început să dezvolte boli provocate de dieta cu care este hrănit sau de stilul de viață. Hrănirea lor cu alimente prefabricate, cu conținut artificial duce tot mai des la alergii sau boli degenerative.
Oamenii au început să conștientizeze că au nevoie de o alimentație naturală, atât pentru ei, cât și pentru companionul patruped.
Aceștia aleg dieta vegetariană ca tip de mâncare pentru câini și pentru pisicile lor, doar cu legume și fructe naturale și crude (dieta vegană) și care este un pic mai drastică sau, la polul opus, dar tot naturală, această dietă cu carne crudă, dieta BARF.
Dieta BARF, deși ne solicită, poate, mai mult timp sau trebuie să fim mai atenți, aduce îmbunătățiri vizibile destul de repede și patrupedul va fi plin de energie.
Sfaturi utile :
- Copiii și persoanele cu un sistem imunitar precar ar trebui să evite manipularea cărnii crude.
- Alegeți o anumită zonă de hrănire pentru a fi ușor de curățat.
- Cea mai rentabilă și mai ușoară modalitate este să achiziționați carnea la kilogram din măcelărie, să o porționați și să o băgați în congelator. Astfel, puteți alege bucăți pentru o porție sau două pentru a le decongela înainte de servirea mesei.
- Carnea nu se dezgheață sub jet de apă fierbinte sau la microunde. Acest lucru va afecta calitatea cărnii și poate provoca spargerea oaselor, devenind periculoase pentru sistemul digestiv al câinelui.
- Spălați-vă bine pe mâini și de multe ori! Folosiți apă caldă și săpun antibacterian!
- Spălați bine toate ustensilele folosite în prepararea produselor alimentare pentru câine!
- Dați-i timp destul câinelui să mănânce alimentele.
- Bolul de mâncare al câinelui trebuie spălat cu apă caldă și săpun; la fel și cel pentru apă

Cum trecem câinele la noua dietă BARF?
Trecerea la dieta BARF de la hrana uscată trebuie să fie radicală și consecventă. Se ține câinele o zi fără a fi hrănit, după care se trece imediat la alimente crude și fără a-i mai da mâncare uscată.
Organismul acestuia trebuie să treacă la digestia alimentelor crude, trebuie să se regenereze, iar amestecul cu hrană uscată poate provoca daune, pentru că fiecare dintre ele necesită o descompunere diferită.
Este important ca, pentru prima dată, câinele să nu primească prea multă carne crudă, ci mărită rația câte un pic în fiecare zi, astfel se va obișnui repede.
Dacă patrupedului nu-i place, nu reveniți la hrană uscată, ci încercați alte feluri de carne crudă. Nu vă faceți griji, după un timp, foamea îl va conduce la acceptare, iar puțin post nu strică.
Pentru că există riscul de crearea unui dezechilibru nutrițional prietenului patruped, este bine să vă informați înainte de a adopta această dietă și consultați un medic veterinar sau un nutriționist canin.
Dacă alegeți, totuși, dieta BARF pentru câinele dumneavoastră, puteți să căutați mai multe informații utile pe internet sau chiar să vă alăturați comunității BARF România, unde puteți schimba impresii, rețete cu alți iubitor de patrupede ce au ales această dietă.
Riscuri ce pot apărea în cazul dietei BARF
Risc de dezechilibru nutrițional
Hrana uscată din comerț conține toate categoriile de nutrienți necesari unui câine pentru a se dezvolta sănătos și armonios, condiție pe care pregătirea hranei acasă o îndeplinește mai greu. Un studiu din America, în 2001, a arătat că mâncărurile din comerț cu carne crudă nu îndeplinesc standardele nutriționale sau au date nutriționale fără sens, deși pe etichete declară altceva. Alte mâncăruri cu carne crudă erau etichetate ca fiind pentru dietă principală, deși aveau deficit de nutrienți esențiali.
Așadar, dietele BARF din comerț sau pregătite acasă pot avea deficiențe nutriționale majore sau surplusuri sau nu pot oferi varietatea optimă de nutrienți. De exemplu, în comparație cu hrana uscată, acestea pot fi bogate în grăsimi, care vor face blana mai strălucitoare, dar pot provoca probleme de sănătate anumitor animale. Deficiența de calciu sau alți nutrienți poate fi dezastruoasă la câinii tineri ce pot suferi fracturi ale oaselor.
Dacă privăm câinele o perioadă mai mare de timp de un anumit nutrient esențial, pot apărea carențe cu efect negativ asupra sănătății acestuia. Astfel, consultarea unui nutriționist canin care să îi completeze un plan alimentar potrivit nevoilor patrupedului dumneavoastră este indicată.
Riscuri de sănătate

Pe lângă problemele diverse de sănătate ce pot apărea de la dezechilibrul nutrițional, pot apărea și alte riscuri, precum gastroenterita care poate duce la vomitat sau diaree, care pot fi din cauza bacteriilor din carne sau cantității ridicate de grăsimi. La varianta dietei BARF în care se includ oase în mâncare, pot apărea perforări de intestine sau dinți sparți. De asemenea, poate apărea și constipația din lipsa fibrelor sau de la bucăți de oase nedigerate adunate în colon.
Din cauza riscului mare de contaminare a cărnii cu bacterii, pot apărea infecții ce pot duce la boli gastrointestinale, infecții ale sângelui sau chiar la moartea patrupedului. De asemenea, un alt efect negativ al acestei diete este hipertiroidismul.
Dietele BARF pot modifica valorile sângelui ce sunt măsurate de obicei, precum ureea, creatinina, albumina și colesterolul.
Risc de contaminare
Multe studii arată riscul mare de contaminare cu bacterii patogene a cărnurilor din dietele BARF. Ca în cazul oricărui produs din carne crudă cu care avem contact acasă sau în restaurante, carnea crudă din aceste diete poate fi purtătoare de bacterii patogene. De aceea, dietele BARF reprezintă un risc de sănătate nu doar pentru animalul care mănâncă acest tip de hrană, ci și pentru animalele din jurul acestuia și pentru oameni.
Studiile arată că multe mâncăruri cu carne crudă sunt contaminate cu bacterii, precum Salmonella, E. coli 0157:H7 sau Listeria . Nu toate aceste bacterii pot cauza probleme de sănătate, dar unele pot avea consecințe grave. Mai mult, majoritatea bacteriilor supraviețuiesc procesului de congelare a hranei crude.
Animalele care mănâncă hrană cu carne crudă, în unele cazuri, pot fi doar purtătoare de bacterii care pot infecta oamenii. Dacă animalul nostru de companie ne linge pe față, un gest afectuos, de altfel, acest lucru poate deveni o problemă de sănătate când patrupedul consumă carne crudă.
Totuși, acest risc de contaminare poate exista și când gătim carne pentru hrana noastră, dacă nu o procesăm termic sau nu spălăm mâinile după.
Alte dezavantaje
În adoptarea acestei diete BARF, cu carne crudă, poate apărea pericolul de blocare a esofagului cu vreun os. Mai mult, oasele se pot rupe în așchii ce le pot perfora stomacul sau intestinele și pot provoca hemoragii interne.
Pregătirea hranei pentru dieta BARF vă poate consuma, totuși, mai mult timp decât în cazul hrănirii patrupedului cu mâncare uscată, iar cumpărarea de carne crudă din măcelărie poate fi mai costisitoare.
Sunt dietele BARF, cu carne crudă mai sănătoase sau nu?
Cei care propun astfel de diete pe bază de carne crudă spun că au foarte multe beneficii, dar nu există dovezi științifice care să confirme acest lucru, ci doar câteva studii care au arătat că există îmbunătățiri la nivel digestiv, față de o dietă cu mâncare uscată. Această îmbunătățire, totuși, s-ar putea datora ingredientelor diverse și nu neapărat că ar avea carne crudă.
Oricum, aceste îmbunătățiri nu cântăresc mai mult ca posibilele riscuri pe care le aduce administrarea de carne crudă. Studiile arată că dieta BARF poate provoca un dezechilibru nutrițional animalului de companie, dar și probleme de sănătate atât patrupedului, cât și celui care îi administrează carnea crudă.
Așadar, nu există dovezi concrete care să confirme vreun beneficiu al acestei diete BARF, în afară de câteva testimoniale. În schimb, există dovezi că sunt riscuri și, până când vor apărea dovezi clare cu beneficii importante în sănătatea patrupedului, aceste tipuri de dieta BARF nu sunt recomandate.
Fie că v-au convins beneficiile prezentate mai sus să alegeți această cale naturală de alimentație pentru animalele de companie, fie că mergeți pe varianta clasică și sigură de hrană uscată, nu uitați să puneți sănătatea prietenului blănos mai presus de orice dietă aleasă pentru el.