Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică?

Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul veterinar poate recomanda dieta terapeutică pentru animale de companie.

Prin definiție, dieta terapeutică este creată pentru a susține tratamentul medicamentos în cazul animalelor diagnosticate cu diverse afecțiuni sau deficiențe.  De exemplu, există diete pentru a preveni apariția sau a dizolva pietrele la rinichi, diete care ajută la atenuarea insuficiențelor renale, hepatice sau diete care ajută la pierderea în greutate, în cazul animalelor de companie supraponderale.

Dietele terapeutice pot ajuta în boli precum diabet, alergii la mâncare, probleme de inimă, boli ale ficatului, probleme ale pielii, hipertiroidism, probleme ale dinților, de greutate, ale tractului urinar, neurologice, afecțiuni gastrointestinale, menținerea greutății ca urmare a sterilizării sau cele care sprijină organismul animalelor de companie aflate în convalescență.

 

De ce dieta terapeutică trebuie supravegheată de un medic veterinar?

Medicul veterinar stabilește dieta terapeutică
Medicul veterinar stabilește dieta terapeutică

Ideal, dietele terapeutice sunt prescrise și administrate de veterinari. Conform legii nr. 150/2004 privind siguranța alimentelor,  producătorii de mâncare și suplimente pentru animale nu pot face afirmații că produsele lor pot preveni, trata sau vindeca boli.

Punând legea deoparte, este indicat ca un medic veterinar să supravegheze dieta terapeutică a animalului dumneavoastră de companie, pentru că este vorba, totuși, despre o boală ce trebuie vindecată sau ținută sub control.

Unele dintre aceste diete au un nivel mare de nutrienți, potrivit pentru anumite boli, dar hrănirea unui câine cu o dieta terapeutică de care nu are nevoie poate duce la probleme de sănătate.

Când mergeți la veterinar, discutați cu acesta despre nevoile specifice ale câinelui sau pisicii dumneavoastră, pentru a ține o evidență și a decide ce tip de mâncare i se potrivește acestuia . 

Dacă patrupedul are probleme de sănătate ce necesită o dietă terapeutică, acesta ar trebui monitorizat îndeaproape chiar dacă mâncarea respectivă are un nivel sigur de nutrienți pentru animale de companie cu probleme de sănătate cărora li se adresează dieta aleasă.

Iată câteva afecțiuni ce pot fi îmbunătățite cu  dieta terapeutică.

  1. Câinele are nevoie să piardă în greutate
Câine supraponderal
Câine supraponderal

Animale de companie supraponderale au nevoie, pe lângă alte metode ajutătoare, de o schimbare de dietă. Aceștia pot slăbi și prin creșterea orelor de activitate fizică, însă, în cazul în care au dificultăți în a slăbi, dieta terapeutică pentru slăbit are puține calorii și fibre multe, pentru a da patrupedului senzația de sătul.

Dieta este formulată special pentru a menține  aportul caloric potrivit, chiar dacă este oferită în cantități mici.

Acest tip de diete pot conține suplimente pentru sănătatea articulațiilor. care sunt solicitate în plus în cazul câinilor supraponderali.

Dietele terapeutice mai pot avea o cantitate mai mare de proteine pentru a menține masa musculară a câinelui pe perioada slăbitului.

Aceste diete trebuie monitorizate de către veterinar pentru a vă asigura că pierderea în greutate se face treptat și sigur.

 

         2. Câinele dumneavoastră are o boală a rinichilor

Boala cronică a rinichilor este una ireversibilă care poate duce la un final tragic. Dieta terapeutică este o parte esențială din tratamentul animalului de companie.

Deși o dietă renală nu va vindeca afecțiunea rinichilor, aceasta poate, totuși, încetini deteriorarea acestora.

Hrănitul sănătos poate fi unul din modurile de a preveni bolile. Intervenția cu dietă este o metodă neutilizată prea des pentru a gestiona o boală. Un exemplu este boala cronică a rinichilor.

Câine în nevoie de dietă terapeutică
Câine în nevoie de dietă terapeutică

Haideți să facem o mică lecție de anatomie a rinichilor pentru a înțelege cum funcționează o dietă pentru rinichi.

Un rol principal al rinichilor este de excreție a substanțelor dăunătoare din corp, produse de acesta în urma metabolismului. Una dintre aceste resturi este ureea, o substanță toxică formată în urma descompunerii proteinelor, substanță pe care veterinarii o măsoară în sânge drept ureea nitrogen (eng. BUN – blood urea nitrogen).

Când funcția rinichiului scade până la un anumit punct, nivelul BUN începe să crească. Nivelul de uree în sânge mai ridicat decât normal, boală numită azotemie sau uremie, poate face patrupedul să se simtă foarte rău. Să ne întoarcem la dieta terapeutică. Cum ureea se formează prin descompunerea proteinelor, controlarea atentă a cantității de proteine din mâncarea unui câine sau a unei pisici poate influența câtă uree produc.

Dacă produc mai puțină, vor elimina mai puțină. Chiar dacă funcția rinichilor rămâne aceeași ( care de fapt se

 îmbunătățește în urma dietei), se formează mai puțină uree în sânge și animalul de companie se simte mai bine.

Așadar, dietele pentru rinichi nu pot avea prea puține proteine. Scopul dietei terapeutice este unul de echilibru – să îndeplinească nevoile corpului, dar să nu suprasolicite rinichii.

Proteinele incluse în dieta pentru rinichi ar trebui să fie de calitate pentru a fi utilizate bine de corp și nu doar descompuse și eliminate.

Dar nu doar proteinele au un rol important la bolile de rinichi. Dietele pentru rinichi au și alte caracteristici (nivel redus de fosfor și sodiu) care pot îmbunătăți funcțiile rinichilor și care pot ajuta patrupezii să se simtă mai bine și să trăiască o viață mai lungă.

În cazul afecțiunilor ușoare sau moderate ale rinichilor, hrănirea cu dieta terapeutică poate fi tot ce e necesar pentru a menține patrupedul sănătos. Totuși, în unele cazuri afecțiunile rinichilor se pot înrăutăți.

Așadar, anumite animale de companie vor avea nevoie de terapie cu fluide și medicamente pe lângă o dietă specială pentru a-și menține calitatea vieții.

Aceste diete sunt, în general, mai sărace în proteine și fosfor decât cele pentru animale sănătoase. De asemenea, conțin acizi grași pentru a reduce inflamarea și antioxidanți pentru a ajuta la încetinirea deteriorării celulare.

Numeroase studii au arătat că o astfel de dietă terapeutică poate prelungi viața câinilor și pisicilor cu boli de rinichi. Dar această dietă poate duce la deficiențe nutriționale și probleme de sănătate dacă este administrată animalelor cu rinichi normali.

 

       3. Animalul de companie este predispus la dezvoltarea de pietre la vezica urinară.

Când mineralele din urina câinelui sunt concentrate și se cristalizează, acestea pot forma pietre la vezică sau în tractul urinar. În funcție de tipul de piatră formată, veterinarul va prescrie un tratament adecvat, precum și o dieta terapeutică.

Dietele de acest tip sunt formulate anume pentru a schimba aciditatea urinei și a împiedica anumiți nutrienți să formeze pietre.

Acele animale de companie care dezvoltă pietre la vezică ar trebui monitorizați îndeaproape, pentru că dietele nu sunt eficiente 100%, iar pietrele pot bloca fluxul de urină și pot provoca boli și mai grave.

Unele pietre au drept cauză și alte afecțiuni, precum boli ale ficatului sau infecții ale tractului urinar. Aceste afecțiuni nu pot fi tratate doar prin dieta terapeutică.

 

         4.Un câine sau o pisică sunt suspecți de alergie la mâncare. 

Mulți deținători de animale de companie încearcă să identifice alergiile la mâncare cumpărând hrană de dietă de la magazinul de specialitate. Acestea pot conține proteine din diferite surse ce vor duce în mod frecvent la un diagnostic fals și o administrare nepotrivită.

Dieta terapeutică hipoalergenică
Dieta terapeutică hipoalergenică

Câinii cu alergie la mâncare sunt foarte sensibili la proteinele din hrana normală. Aceștia pot dezvolta mâncărimi și infecții ale pielii sau simptome gastrointestinale precum vomitatul, diareea sau pierderea în greutate.

Anumite diete terapeutice, precum dieta hipoalergenică, conțin proteine care sunt descompuse în bucăți mici ce nu vor provoca răspunsul neadecvat al sistemului imunitar. Acestea conțin, de asemenea, nutrienți ce ajută la păstrarea integrității barierei naturale de protecție a pielii.

Dieta terapeutică este recomandată și în cazul alergiilor provocate de mediu sau în cazul dermatitei la câini. Acestea îmbunătățesc sănătatea pielii prin adăugarea acizilor grași Omega 3 și a antioxidanților.

Indiferent de simpromele experimentate, este necesar să vă sfătuiți cu medicul veterinar pentru a stabili cu ce fel de alergie se confruntă câinele sau pisica dumneavoastră, deoarece este nevoie de abordări diferite.

 

          5. Câinele are o afecțiune la inimă

Deși dietele terapeutice sunt disponibile și în cazul afecțiunilor cardiace, acestea nu sunt recomandate foarte des de către veterinari. Dietele de acest tip pot îmbunătăți sănătatea inimii printr-un nivel scăzut de sodiu și nivel ridicat de L-carnitină și taurină, nutrienți pe care i-am descris pe larg în articolul despre nutrienți. 

Totuși, aceste diete nu funcționează la toate tipurile de boli ale inimii. Un cardiolog veterinar este cel mai indicat să stabilească dacă i-ar fi benefică dieta terapeutică cardiacă câinelui dumneavoastră sau nu.

Dietele terapeutice nu oferă leac pentru afecțiuni, dar pot contribui la încetinirea dezvoltării acestora și pot duce la o îmbunătățire calitativă a vieții. Conținutul scăzut de sare din aceste diete ajută la scăderea efortului depus de inimă, iar acizii grași ajută la diminuarea inflamațiilor.

 

           6. Un câine ce are afecțiuni gastrointestinale

Dieta terapeutică mai poate fi prescrisă și când un câine are diaree sau vomită. Medicul veterinar îl va examina și va stabili cauzele posibile ale acestor simptome.

În astfel de cazuri se administrează diete cu proteine diverse față de cele din dieta actuală sau una bogată în fibre și ușor de digerat.

Cauzele vomitatului cronic și a diareei pot fi multe, de aceea este esențial să vorbiți cu veterinarul pentru a determina care dietă i se potrivește cel mai bine patrupedului.

 

       

Afecțiunile neurologice poat fi ameliorate cu o dietă specială
Afecțiunile neurologice poat fi ameliorate cu o dietă specială

7. Câinele suferă de crize de epilepsie sau demență

Studiile au arătat că dietele formulate pentru sănătatea neurologică sunt de folos câinilor ce suferă de epilepsie sau de demență.

Câinii care au episoade de epilepsie nu pot fi tratați doar cu diete terapeutice. Dându-le o dietă special pregătită pentru sănătatea neurologică ar putea scădea frecvența crizelor de epilepsie, împreună cu medicamentele pentru episoade epileptice prescrise de medicul veterinar.

Dietele terapeutice pot ajuta la reducerea simptomelor severe ale demenței și să-i încetinească evoluția.

 

De ce este mai scumpă dieta terapeutică?

În general, dietele terapeutice, deși conțin ingrediente comune, de multe ori, sunt mai costisitoare. Acestea au fost supuse unor teste scumpe pentru a avea certitudinea că se potrivesc cu boala pentru care sunt recomandate.

De exemplu, testarea dietelor renale include hrănirea cu aceste diete a unor animale cu afecțiuni la rinichi timp de mai multe luni și monitorizarea lor în comparație cu animale de companie care sunt hrănite cu mai multe diete tipice, cu analize de sânge și alte diagnostice. 

În cazul dietelor pentru prevenirea pietrelor la vezica urinară, hrana este dată animalului, urina le este colectată și analizată. După aceasta, ingredientele din dieta terapeutică sunt optimizate pentru a reduce riscul apariției pietrelor.

Dietele terapeutice pentru alergiile la mâncare, în mod normal conțin ingredientele cele mai pure și adesea sunt testate în amănunt pentru a elimina riscul de contaminare cu alte ingrediente.

Aceste teste pot fi foarte costisitoare pentru fiecare tip de dietă în parte și de multe ori trebuie repetate de câte ori apare o schimbare în dietă. Aceste costuri se includ în prețul dietelor.

 

Lucruri de ținut cont când alegeți dieta terapeutică pentru câinele dumneavoastră

Dacă vă hrăniți câinele cu o dietă terapeutică, trebuie să luați aminte la câteva lucruri.

  • Evitați să le amestecați cu alte mâncăruri. Majoritatea acestor diete sunt făcute să fie sursă exclusivă de nutriție pentru a avea o eficiență maximă. Multe dintre aceste diete își vor atinge scopul doar dacă sunt oferite ca hrană exclusivă. Dacă le oferiți din mâncarea dumneavoastră, puteți schimba formula dietei și îi puteți reduce eficacitatea.

 

  • Dieta terapeutică a evoluat mult la nivelul gustului. Nu este garantat că fiecărui patruped îi va plăcea fiecare dietă, dar companiile mari producătoare de astfel de diete, garantează savoarea prin returnarea banilor, dacă patrupedului nu-i place mâncarea respectivă.

 

  • Dacă un câine refuză să mănânce noua hrană, poate fi și din cauza bolii de care suferă ce îi poate cauza pierderea apetitului. În astfel de cazuri, dieta terapeutică alături de medicamente ar putea rezolva problema.

 

Dieta terapeutică pentru un câine cu probleme de sănătate poate face diferența între un câine care se simte bine sau un câine care se simte rău. Și nimeni nu dorește ca blănosul său să sufere.

Animalele noastre de companie merită să trăiască o viață sănătoasă, mai ales că ei ne iubesc necondiționat. Și cum ei nu pot trăi veșnic, putem face foarte multe pentru a le îmbunătăți calitatea vieții atâta timp cât îi avem prin preajmă.

Dacă aveți impresia că este ceva în neregulă cu patrupedul dumneavoastră sau credeți că are nevoie de o dietă terapeutică, atunci programați-l la cabinetul veterinar.

 

Articole similare

Alergii alimentare la animale de companie

Detalii caz Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?   Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament. […]

Citiți articolul despre Alergii alimentare la animale de companie

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Detalii caz Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică? Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul […]

Citiți articolul despre Dieta terapeutică pentru animale de companie

Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Detalii caz Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim. Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile […]

Citiți articolul despre Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Detalii caz Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu? Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună? Gătitul pentru […]

Citiți articolul despre Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

Detalii caz Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos […]

Citiți articolul despre Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale