Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Dieta vegetariană pentru animalul meu

De unde vine ideea de hrană vegetariană pentru animalele de companie?

Dilema cea mare printre vegetarieni și vegani este dacă și animalul lor să fie pe dietă vegetariană sau nu. Credința oamenilor vegetarieni este că animalele nu trebuie sa sufere pentru nevoile noastre și, mai ales, nu trebuie sa fie crescute pentru consumul uman. De aceea, aceștia se și opun vehement existenței fermelor și a crescătoriilor de animale pentru consum.

Despre vegetarieni, se spune că fac o excepție de natură morală pentru prietenii lor patrupezi. Ideea generală este că, din firea lor, câinii sunt mâncători de carne, iar stăpânii lor vegani nu cunosc alte variante de mâncare pentru ei, așa că îi hrănesc cu astfel de mâncăruri, împotriva credinței lor. Dar mulți vegetarieni nu știu că un câine poate trăi și din mese fără carne, bazate pe plante și legume și poate fi sănătos, în același timp.

Mâncarea pentru câini este un fel de fast-food al mâncărurilor destinate animalelor de companie. Studiile făcute de cei de la PETA ( People for the Ethical Treatment of Animals), o organizație ce militează pentru drepturile animalelor, au arătat că acest tip de mâncare conține resturi de animale care nu sunt bune pentru consumul uman, țesuturi canceroase, coarne, resturi de piele și păr de la animale, bălegar și conținut stomacal al altor animale … și alte părți de animale pe care nu le-ai considera carne. Ba chiar s-au descoperit și pesticide, hormoni și antibiotice. Și te întrebi chiar vreau să-i dau așa ceva câinelui meu?

Pentru că suntem iubitori de animale și vrem să le dăm și lor mâncare cât mai sănătoasă, putem să căutăm și alte opțiuni de hrană pentru câini, unele mai ușor de găsit și de gătit, poate chiar din bucătăria noastră.

Legume pentru dieta vegetariană a câinilor
Legume pentru dieta vegetariană a câinilor

Deși ideea de a avea un câine vegetarian sau vegan este încă o temă controversată și motiv de îngrijorare pentru mulți, s-a demonstrat că un câine poate fi sănătos sau chiar mai sănătos și dacă nu consumă carne.

Hrană uscată vegetariană
Hrană uscată vegetariană

Deja pe piață există multe branduri de hrană vegetariană din care să alegeți, branduri care s-au conformat cu standardele de nutriție și care oferă o mâncare sănătoasă și sigură animalelor noastre.

Susținătorii veganismului sigur vor fi de acord cu această opțiune, așa că puteți încerca o dietă vegetariană și pentru câinele dumneavoastră.

Dar, înainte de a vă trece câinele pe o dietă fără carne, este foarte important să vă consultați cu un medic veterinar sau un nutriționist pentru animale.

Aceștia vă pot ajuta prin recomandarea unor suplimente nutriționale pe care să le adăugați în dieta vegetariană a patrupedului dumneavoastră, mai ales dacă are probleme de adaptare la noua dietă.

 

Este bună o dietă vegetariană pentru câinele meu sau pisica mea?

Părerile sunt împărțite. Mulți spun că, la nivel biologic, un câine nu este compatibil cu o dietă vegetariană, iar alții susțin că un câine poate duce o viață sănătoasă fără să consume produse de origine animală.

Specialiștii veterinari au pus această controversă la microscop și au analizat dacă este într-adevăr sănătos sau nu pentru un câine să trăiască după o dietă vegetariană.

Iată câteva motive pentru sau contra în funcție de care să decideți dacă veți alege o astfel de dietă pentru animalul dumneavoastră de companie

  1. Motiv pro evoluționist
Dietă vegetariană -strămoș comun
Dietă vegetariană -strămoș comun

După cum se știe, oamenii au același ADN cu cimpanzeii, iar studiile făcute au arătat că lupii și câinii au un strămoș comun. Dar nu au și aceleași nevoi de hrănire. Câinii, deși au fost declarați ”carnivori”, au evoluat și, devenind domestici și buni prieteni ai omului, au devenit ”omnivori” și s-au adaptat la dieta bogată în amidon (carbohidrați).

 

       2. Motive pro la nivel biologic.

Metabolismul unui câine nu este adaptat pentru hrană bazată strict pe carne așa cum este adaptat cel al felinelor sau al dihorilor.

Pancreasul unui câine poate produce enzime care îl ajută să digere mâncarea. Aceste enzime asimilează foarte bine amidonul, necesită de cantități mai mici de proteine și aminoacizi esențiali și pot lua vitamine (A și D) și din plante. Deci un câine poate digera foarte bine plante, asemeni unui om. Și cum nu există dovezi clare că pancreasul unui câine poate fi afectat de o dietă bogată în carbohidrați, câinii pot fi considerați mai mult omnivori decât carnivori. 

 

          3. Un motiv pro la nivel etic

Cei care au ales calea vegetariană consideră că, pentru a hrăni un animal de companie cu carne sănătoasă, noi, oamenii, ar trebui să le dăm carne naturală, adică un șoricel, păsări sau să-i lăsăm să vâneze singuri. Dar acest lucru este împotriva eticii vegane și, în plus, ar distruge lanțul trofic și ar afecta animalele mai mici sau păsările. Câinii și pisicile de companie au fost scoase din acest lanț trofic pentru că se consideră că au avantaje pe care alte animale nu le au. 

Așadar, alegând o dietă fără carne pentru câinele sau pisica ta, îi poți menține sănătoși și, pentru că beneficiază de o dietă vegană, nu ucizi alte animale pentru a-i hrăni pe ei, deci susții filozofia drepturilor animalelor.

 

        4. Argument contra din punct de vedere gastronomic

Dietele vegetariene gătite acasă , de multe ori, ajung să fie mai rele decât mâncărurile pe bază de carne gătite acasă pe care deținătorii de câini le dau acestora. Ele nu au nutrienții esențiali necesari unei dezvoltări sănătoase a patrupedului. Mâncărurile vegane, în special, au aceleași deficiențe, ba chiar și unele în plus, precum deficiența de proteine. 

 

          5. Argument și pro și contra

Câinii au nevoie de aminoacizi , precum L-carnitină care ajută la arderea grăsimilor și taurină,care ajută la dezvoltarea creierului și la reglarea apei și sărurilor din sânge. Acest necesar de aminoacizi, mâncarea pe bază de plante nu îl acoperă. De aceea, trebuie să le adăugăm în mesele zilnice și suplimente. O deficiență a acestor nutrienți poate duce la cardiomiopatie, o boală a inimii în care aceasta se dilată foarte mult și nu mai funcționează bine. Suplimentele de L-carnitină și taurină pot fi cumpărate de la plafar, de pe internet sau din magazinele specializate.

Dacă este urmată corect, o dietă vegetariană poate fi sănătoasă pentru câinele dumneavoastră.

 

           6. Un argument pro de Cartea Recordurilor

Dacă vreți să ajungeți cu câinele dumneavoastră la vreun record, se pare că o astfel de dietă este calea. Recordul de ”Cel mai bătrân câine în viață”, recunoscut de Cartea Guiness a Recordurilor Mondiale (Guinness Book of World Records) a fost obținut în 2002 de o cățelușă din rasa border collie, pe nume Bramble, ce a trăit în Marea Britanie. Aceasta avea 27 de ani la momentul respectiv și era hrănită doar cu legume organice, linte și orez, deci era vegană.

 

          7. Argument contra la nivel de cunoaștere

Un motiv pentru care o mâncare vegetariană sau una gătită acasă poate crea multe probleme de sănătate câinelui dumneavoastră ar fi pentru că puțini dintre noi avem cunoștințe vaste despre nutriția unui câine. Astfel, avem șanse să greșim în echilibrarea cantității sau a nutrienților de care are un câine nevoie pentru a se dezvolta armonios și sănătos.

 

Hrană vegetariană pentru câini, carne pentru pisici
Hrană vegetariană pentru câini, carne pentru pisici

        8. Argument contra felin

În schimb, la pisici, balanța înclină spre a nu opta pentru o dietă fără carne. Pisicile sunt considerate strict carnivore și nevoile lor nutriționale sunt mai complicate. Au nevoie de foarte multă vitamina A pe care nu o pot lua din morcovi, precum oamenii sau câinii. Lipsa acestei vitamine poate duce la pierderea auzului, la probleme de piele, de oase, probleme intestinale sau de reproducere.

Argumentul principal prin care se militează că, totuși, pisicile nu ar trebui să fie trecute pe dietă vegetariană este acela că felinele au nevoie de nutrientul numit taurină. Lipsa acesteia poate face o pisică să își piardă văzul sau să aibă cardiomiopatie, boală a inimii. Companiile producătoare de mâncare pentru animale vin cu o rezolvare pentru această lipsă, adăugând taurină obținută de la moluște.

Chiar și cu cea mai echilibrată mâncare vegană pentru pisici, s-a demonstrat că acestea, totuși, pot dezvolta probleme urinare grave sau chiar fatale.

Într-adevăr, au existat și cazuri de pisici care au trăit sănătos până la vârste înaintate doar cu dietă vegană special formulată pentru ele și completată cu diferite suplimente nutriționale specifice nevoilor acestora de dezvoltare.

Poate că veți spune că unii au avut parte de reușite cu aceste diete pentru pisici, dar țineți cont și de faptul că mulți au avut parte de probleme foarte grave de sănătate ale pisicilor. Așadar, o dietă pur vegană nu priește tuturor pisicilor. 

Dacă te hotărăști să-ți hrănești pisica printr-o dietă fără carne, ai mare grijă, altfel aceasta se poate îmbolnăvi grav și poate muri. Și neapărat consultă un medic veterinar și un nutriționist pentru a-i stabili o dietă potrivită nevoilor ei de nutriție.

 

De ce să aleg o dietă vegetariană pentru animalul meu

  • Știm cu toții că, de multe ori, hormonii de creștere sau antibiotice ce au fost administrate animalelor crescute pentru consum ajung în carnea din farfuria noastră. Nici mâncarea pentru câini nu face excepție. Aceasta poate conține pe lângă acești hormoni și coloranți sau aditivi alimentari. O dietă vegetariană, cu legume, nu va avea așa ceva, mai ales dacă o și pregătiți dumneavoastră în casă.

 

  • Mâncare fără carne pentru câini și pisici se găsește deja pe piață, în magazine de specialitate sau pe internet. Este comercializată de diferite firme, deci aveți de unde alege. Aceasta reprezintă o soluție comodă dacă nu vrei să stai să-i gătești tu câinelui tău. Aveți totuși în vedere că nu toate mărcile de mâncare au aceeași calitate, deci studiați-le un pic înainte de a le cumpăra.
Dietă cu ou pentru câini vegetarieni
Dietă cu ou pentru câini vegetarieni
  • Poți să pregătești tu mâncare vegană, folosind produse integrale precum cartofi dulci, linte, morcovi, orez și alte legume pe placul câinilor

 

  • Câinii își pot lua proteine și din alte surse, nu doar din carne, de exemplu din ouă și din produse lactate. Aceste diete cu astfel de surse proteice sunt mai sigure decât dietele bazate doar pe proteine din plante 

 

  • Mâncarea fără carne poate fi folosită pentru a ajuta în cazuri în care un câine suferă de alergii sau în diverse probleme de sănătate ale câinilor

 

Sfaturi de adaptare la dieta vegetariană

Dacă doriți să încercați această dietă pentru animalul dumneavoastră, iată câteva informații care să vă ajute să-l adaptați la noua mâncare.

Mâncare umedă vegetariană
Mâncare umedă vegetariană
  • Începeți să amestecați mâncarea vegetariană cu cea cu care îl hrăniți deja. Schimbați proporțiile treptat, până când aceasta nu mai are carne în ea.

 

  • Dacă patrupedul face nazuri, încălziți mâncarea sau adăugați în meniu lapte de soia, drojdie, ulei de măsline, iarba pisicii (pentru pisici), alge pudră sau mâncare de bebeluși. Multor pisici le place pepenele galben sau drojdia și cele mai multe iubesc năutul și burgerii vegetali. Dacă animalele dumneavoastră sunt obișnuite cu mâncarea pentru animale de la supermarket, s-ar putea să dureze mai mult trecerea pe cea vegetariană.

 

  • După ce treceți câinele sau pisica la dieta vegetariană, urmăriți-i de aproape să vedeți dacă le priește, mai ales dacă sunt juniori. Asigurați-vă că nu apar probleme de piele, probleme digestive cronice și notați pe foaie orice problemă. Sănătatea multora dintre ei se va îmbunătăți, dar, în unele cazuri, este posibil să nu, așa că mai bine vă opriți.

 

  • Dacă alegeți să preparați mâncarea cu produse vegetale, întotdeauna completați cu suplimente nutriționale specifice nevoilor câinelui.

 

Este sigur sau nu să-mi hrănesc animalul de companie cu mâncare vegetariană?

În urma argumentelor de mai sus și pro și contra, tragem concluzia că mulți câini se pot descurca foarte bine cu o dietă vegetariană, dar construită cu multă atenție ca să îndeplinească toate nevoile de nutriție specifice animalului.

Pentru pisici, mai degrabă, nu alegeți acest tip de mâncare, decât dacă chiar nu aveți de ales. Ponderea de pisici foarte sănătoase cu astfel de dietă tinde să fie mai mică decât la câini.

Dacă alegeți această cale, înainte să vă treceți câinele pe o dietă vegetariană sau vegană, faceți un pic de documentare ca să vă asigurați că mâncarea pe care ați ales-o pentru acesta este una completă și echilibrată.

Neapărat consultați-vă cu un veterinar cu cunoștințe nutriționiste pentru a discuta nevoile câinelui și pentru a stabili un plan de dietă care să ridice cât mai puține riscuri de sănătate.

Sperăm că v-au fost folositoare aceste informații și aveți grijă de blănoși!

 

Articole similare

Alergii alimentare la animale de companie

Detalii caz Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?   Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament. […]

Citiți articolul despre Alergii alimentare la animale de companie

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Detalii caz Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică? Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul […]

Citiți articolul despre Dieta terapeutică pentru animale de companie

Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Detalii caz Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim. Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile […]

Citiți articolul despre Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Detalii caz Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu? Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună? Gătitul pentru […]

Citiți articolul despre Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

Detalii caz Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos […]

Citiți articolul despre Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale