Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Gestația la câini și pisici

Alimentație și suplimente în gestația la câini și pisici

Ținem să precizăm, încă de la începutul articolului, că echipa medicală Green Vetcare recomandă întotdeauna sterilizare pentru câini și pisici, masculi și femele, începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, așa cum veți afla în ultima parte a articolului nostru, în timp ce gestația la câini și pisici poate avea complicații fatale.

În plus, conform legii 258/ 2013, toți câinii de pe teritoriul României care nu au pedigree (certificat de rasă pură, emis de Asociația Chinologică Română), trebuie obligatoriu sterilizați, altfel deținătorul său legal riscă amenzi. Având în vedere situația animalelor fără stăpân din țara noastră, această măsură este binevenită. Suprapopularea străzilor cu câini, dar și pisici comunitari este cauzată în mare parte de înmulțirea necontrolată a animalelor, precum și abandonul lor.

gestația-la-câini-și-pisici

Însă, dacă dintr-un motiv sau altul câinele sau pisica dumneavostră este gestantă, vă prezentăm câteva informații care să vă ghideze în a o menține cât mai sănătoasă. Rețineți că întotdeauna există posibilitatea de complicații grave la fătare, unele chiar fatale.

Fie că vorbim de câini sau pisici, primul și cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru animal și puii săi este să vă asigurați ca acesta este sănătos. Animalele tinere trebuie supuse unui control medical anual, în cadrul căruia vi se va propune și un regim alimentar sănătos, o schemă de deparazitare internă și externă (detalii în articolul despre mușcătura de căpușă), precum și o schemă de vaccinare câine.

În timpul gestației, animalele sunt vulnerabile

Toate aceste indicații ale medicului veterinar trebuie respectate cu strictețe, întrucât aceste animale de companie sunt supuse riscului de a contracta numeroase bacterii și viruși, care se pot transforma în boli foarte grave. Aceste afecțiuni vor cauza, de cele mai multe ori, probleme și puilor.

Alte bacterii pot fi trasmise prin placentă, cum ar fi toxocara la câini, sau prin laptele matern (toxocara la pisici, hookworms – un tip de paraziți intestinali), așadar puii se nasc deja cu acești paraziți, care se dezvoltă apoi în organismul lor. O infestare masivă de paraziți intestinali în cazul puilor poate fi fatală.

gestația-la-câini-și-pisici
Mamele transmit anticorpi prin laptele matern

Există și viruși care se transmit prin placentă și provoacă probleme puilor încă din burta mamei. Un astfel de exemplu este panleucopenia felină – dacă mama este infectată, puii nu supraviețuiesc, de obicei.

În mod normal, o mamă sănătoasă ar trebui să transmită puilor anticorpi prin laptele matern, care să îi ajute să își formeze un sistem imunitar puternic. Această imunitate este valabilă în primele 6 – 8 săptămâni de viață, după care începe să scadă, pe masură ce puii sunt înțărcați. Acesta este momentul în care intervine debutul schemelor de vaccinare și deparazitare internă și externă.

Însă, o mamă care nu are ea însăși un sistem imunitar puternic și poate fi contaminată cu numeroase bacterii sau viruși, va pune în pericol și viața puilor săi. Așadar, aceste aspecte nu trebuie neglijate, dacă dorim să evităm evenimentele neplăcute. Dacă împerecherea este programată, asigurați-vă că femela are toate vaccinurile și deparazitările la zi, dar și că starea ei de sănătate generală este bună.

Deși există anumite medicamente ce pot fi administrate pe perioada gestației, este mult mai indicat să prevenim și să pornim la drum cu un animal sănătos, ce are toate șansele să ducă la termen puii, fără incidente.

Mai atenți cu hrana femelelor gestante

gestația-la-câini-și-pisici
Femela gestantă necesită atenție specială

Alimentația unor animale de companie ce sunt gestante va crește cantitativ pe parcursul evoluției sarcinii și în perioada alăptării, însă aceasta nu trebuie să se schimbe fundamental. Atâta timp cât vă asigurați că vă hrăniți animalul cu o mâncare de calitate, ce conține toți nutrienții necesari, este în regulă.

În general, acești nutrienți reprezintă o cantitate variabilă de proteine, lipide (grăsimi) și carbohidrați, la care se adaugă minerale și vitamine. O femelă gestantă ar putea necesita un aport crescut de proteine și mai mic de carbohidrați, însă cel mai indicat este să urmați sfatul medicului.

În ceea ce privește suplimentele alimentare, folosirea lor nu este necesară, atâta timp cât hrana uzuală asigură toate vitaminele și mineralele de care animalul are nevoie. Și aici, medicul veterinar este cel ce vă poate îndruma cel mai bine spre o decizie corectă. Nu administrați niciodată animalelor dumneavostră medicamente ”din auzite”, întrucât acestea pot fi foarte periculoase, cu atât mai mult dacă aceasta se află în perioada de gestație.

Monitorizarea gestației la animale de companie

Gestația la câini durează undeva între 58 – 65 de zile (aproximativ 9 săptămâni), la fel și gestația la pisici. Așa cum am precizat mai sus, trebuie să ne asigurăm că aceste animale de companie sunt sănătoase înainte de împerechere, însă este foarte importantă și monitorizarea lor pe parcursul sarcinii.

În primele 2 săptămâni de când femela devine gestantă, acest lucru nu este vizibil. Între ziua 14 -21 este și momentul în care embrionii fertilizați se vor fi atașat de uter, aceștia încep să primească, prin intermediul placentei, nutrienții necesari pentru dezvoltarea lor armonioasă. Așadar este esențial, așa cum am menționat la începutul articolului, ca viitoarea mamă să primească o hrană de calitate, cu elemente complexe.

gestația-la-câini-și-pisici
Limitați activitatea fizică a femelei gestante

Abia după ce trec minimum 3 saptămâni, sarcina poate fi detectată, dacă mergem la cabinetul veterinar. Aici, medicul îi poate efectua animalului o ecografie abdominală, cea mai sigură metodă de a confirma prezența unei sarcini.

Săptămâna 4 de gestație este una critică pentru animale de companie, întrucât acesta este momentul în pot apărea anomalii la puii în creștere, ce pot fi observate pe examenul ecograf. În următoarele 2 săptămâni, glandele mamare devin mai proeminente și capătă o culoare închisă. Veți observa cel mai probabil că animalul începe să ia în greutate și / sau are mai multă poftă de mâncare.

Puteți să începeți să îi creșteți treptat cantitatea de hrană, însă nu îi dați să mănânce mai mult odată, ci mai multe mese mici sunt preferabile. Pe măsură ce puii se dezvoltă din ce în ce mai mult, spațiul rămas în abdomen pentru stomac se îngustează, așadar animalul nu poate consuma cantități mari de hrană, riscând să vomite.

În săptămâna 7, femela se îndreptă rapid spre ultima fază a gestației și implicit, spre fătare. Puii sunt dezvoltați aproape complet, așadar volumul abdominal crește, la fel și greutatea corporală a mamei. Ea devine mai puțin activă și obosește repede și este indicat să nu o suprasolicitați în acest sens (epuizarea fizică îi poate induce travaliu prematur). În acest stadiu ar trebui să puteți vedea și simți puii cum se mișcă.

Mămicile au nevoie de un culcuș liniștit

gestația-la-câini-și-pisici
Asigurați animăluțului un pat comod

Pe măsură ce gestația la câini sau pisici se încheie, ele devin mai neliniștite și încep să se agite și să-și caute un culcuș (un loc potrivit pentru a făta). Încercați să îi amenajați un pătuț special călduros și încăpător, în care să se poată urca și coborî cu ușurință, având în vedere ca animalul se deplasează tot mai greu.

În concluzie, femela trebuie monitorizată de medicul veterinar pe perioada gestației, pentru a fi sigur că totul este în regulă cu mama, dar și cu puii. În ultimele 2-3 săptămâni de sarcină, ar trebui să mergeți la cabinet cu aceasta, astfel încât medicul să vă spună dacă totul este în regulă înainte de fătare.

Mai exact, dacă puii sunt dezvoltați normal, sau sunt prea mari pentru canalul de naștere, caz în care ar putea fi necesară o cezariană. Este extrem de important ca medicul sa vă comunice și numărul exact al puilor, astfel încât, dacă optați pentru o fătare acasă, să știți exact câți pui ar trebui să apară. Există riscul ca unul sau mai mulți să nu fie eliminați la fătare, iar acest lucru poate fi foarte periculos pentru pisică sau câine.

Când apelăm la un medic veterinar pentru asistarea fătării?

Animalele de companie pot suferi numeroase complicații la fătare, unele dintre acestea putând fi fatale. Așadar, trebuie să supravegheați cu atenție animalul pe toată durata travaliului și să contactați medicul în cazul oricăror semne îngrijorătoare. De asemenea, dacă la ecografia abdominală din ultimul trimestru s-a dovedit că puii sunt prea mari pentru a fi eliminați prin canalul uterin, atunci se impune efectuarea unei operații de cezariană.

gestația-la-câini-și-pisici
Pui de pisică nou-născut

Undeva între ziua 58 și 65 a gestației, se va declanșa procesul de fătare, care poate dura câteva ore. Dar cum ne dăm seama că travaliul e pe cale să se instaleze? Cu aproximativ 24 de ore înainte, femela începe să se agite, e neliniștită, își caută locul, își pierde pofta de mâncare (este prea agitată, nu este interesată de hrană). De asemenea, vulva poate fi inflamată și poate elimina o secreție transparentă. De asemenea, dacă aveți posibilitatea să-i înregistrați temperatura corporală, aceasta va scădea sub normal (38.3 – 38.7 grade Celsius la câine și între 38 – 38.5 grade Celsius la pisică) chiar înainte de fătare, așadar vă puteți pregăti să-i fiți alături.

Odată cu instalarea contracțiilor abdominale, femela se va așeza la locul special pregătit pentru ea și va începe procesul fătării. De obicei, primul pui apare la 1 – 2 ore de la primele contracții. Până la nașterea următorului pui este posibil să treacă între 15 minute și 1 oră, deoarece animalul poate simți nevoia de odihnă între ei. Puii pot fi încă acoperiți de o membrană, dacă aceasta nu s-a rupt anterior expulzării lor; cățeaua va elimina în mod normal această membrană, în caz contrar, trebuie să interveniți dumneavoastră.

gestația-la-câini-și-pisici
Puii trebuie să fie alăptați în primele 24 h

De asemenea, puii ar trebui să respire normal și să înceapă să se miște imediat după naștere și ar trebui să fie alăptați în primele 24 de ore. Aveți grijă ca atât ei, cât și mama să fie uscați și curați și să stea într-un loc călduros și liniștit, ferit de zgomote puternice.

Proces natural sau fătare asistată?

Când este cazul să apelăm la monitorizarea unui medic veterinar în timpul sau imediat după fătare? Există câteva situații în care intervenția personalului medical se impune. Asigurați-vă întotdeauna că procesul nu durează mai mult de câteva ore și că toți puii au fost scoși, pentru a știi numărul exact, este util să mergeți cu animalul la ecografie în ultimul trimestru de gestație.

Dacă femela are contracții puternice, dar nu elimină niciun pui pentru mai mult de 1 oră, e foarte probabil că nu îl mai poată elimina. De asemenea, dacă un pui este scos pe jumătate, dar se blochează și nu poate fi expulzat complet, lucrurile pot degenera rapid. Atunci când femela elimină prin vulvă o secreție verde sau închisă la culoare, imediat după fătare sau a doua zi, acesta este un semnal de alarmă.

gestația-la-câini-și-pisici
Letargia după fătare poate fi semn îngrijorător

Există destule cazuri de acest gen, în care puii sau placenta nu sunt eliminate complet, iar aceste animale de companie sunt lăsate să se chinuie să fete 24 de ore sau chiar mai multe zile. Acest lucru este foarte periculos, deoarece odată ce s-a declanșat procesul de naștere, puii care nu ies în câteva ore nu vor supraviețui. În același timp, orice material neeliminat complet de femelă provoacă infecția abdominală. Dacă nu se intervine rapid, aceasta poate să degenereze rapid în septicemie – o infecție generalizată, care circulă prin sânge în tot organismul și provoacă cedarea multiplă de organe. Această afecțiune este fatală.

Dacă apar oricare din aceste semne, ori animalul și puii par să nu se simtă bine după fătare, contactați de urgență medicul veterinar. Așa cum menționam încă de la începutul acestui articol, fătarea poate veni cu numeroase complicații grave, așadar vă recomandăm precauția, supravegherea atentă a animalului și, preferabil, sterilizarea!

Sterilizare pisici și câini – beneficii

Beneficiile sterilizării când vorbim despre animale de companie precum câini și pisici sunt multiple, atât pentru animal, cât și pentru familia dumneavoastră și, nu în ultimul rând, pentru societate.

Gestația la câini și pisici
Operație de sterilizare pisici

Sterilizare reprezintă actul medical ireversibil de îndepărtare a uterului și ovarelor (la femele), iar castrarea se referă la îndepărtarea chirurgicală a testiculelor (la mascul). În acest fel, animale de companie nu se vor mai confrunta cu problema puilor nedoriți, iar stăpânii acestora scapă de neplăcerile cauzate de perioadele atât de agitate ale căldurilor și de complicațiile asociate cu gestația la câini și gestația la pisici.

Din păcate, situația animalelor fără stăpân din România este departe de a fi rezolvată, deși numeroase organizații de protecție a animalelor și cabinete veterinare, inclusiv Green Vetcare, asigură anual mii de operații de sterilizare gratuită pentru populație. Optând pentru sterilizare ca mijloc de prevenție a abandonului puilor nedoriți, contribui  într-un mod foarte valoros la binele comunității din care faci parte.

Sterilizarea este întotdeauna soluția ce mai la îndemână

Iată câteva dintre beneficiile reale pe care procedura de sterilizare sau castrare le aduce în cazul celor mai îndrăgite animale de companie (câini și pisici), dar și în sprijinul comunității:

  • mărește speranța de viață pentru animale de companie – este dovedit faptul că doar prin sterilizare câini sau sterilizare pisici putem scădea riscul apariției cancerului testicular și de prostată (la masculi, indiferent de specie),  cancerului mamar și infecțiilor uterine (la femele, indiferent de specie). De asemenea, prin sterilizare în cazul femelelor, acestea sunt ferite de tulburări hormonale (gestații și sau lactații nervoase – în care animalele se comportă ca și cum se pregătesc să fete și chiar produc și lapte, deși nu s-au împerecheat) care, în timp pot provoca probleme serioase de sănătate.
  • previne riscul apariției puilor nedoriți – fie că vorbim despre o plimbare în parc sau despre o escapadă amoroasă a animalului de companie aflat în călduri, în cazul femelelor ați putea avea supriza unei sarcini neplanificate. Doar prin sterilizare vă puteți plimba liniștit  alături de câinele sau pisica dumneavoastră, fără să fie nevoie să fiți vigilenți în legătură cu ce animale se apropie de aceștia.

    Străzile sunt pline de pui
    Străzile sunt pline de pui
  • evitați agitația legată de perioada de călduri – toți stăpânii de animale de companie cunosc agitația și discomfortul care însoțesc perioada căldurilor. Pisica trece printr-o perioadă foarte agitată, în care vocalizează mult și deranjant, motanii pleacă de acasă și lipsesc zile în șir, la finalul cărora vin bătuți și nemâncați. Asta, dacă se mai întorc. În această perioadă este deosebit de dificil de ieșit în parc alături de cățeaua dumneavostră, întrucât se vor găsi câini necastrați, care nu-i vor da pace, iar dumneavostră trebuie să fiți extrem de vigilenți pentru a nu o scăpa din ochi. Dacă sunteți proprietarul unui câine mascul, acesta va fi agitat tot timpul anului, de fiecare dată când în apropierea lui va simți o femelă în călduri.
  • pentru dumneavoastră, este mai ieftin decât o cezariană – așa cum v-am prezentat anterior,  fătarea nu se poate produce întotdeauna natural, mai ales dacă gestația a survenit în timpul unei scăpări din partea dumneavoastră, iar cățeaua s-a împerecheat cu un mascul de talie mai mare decât ea. Monitorizarea gestației, operația de cezariană sau posibilele complicații survenite în timpul fătării naturale ( distocie – dificultate care împiedică fătarea), precum și controalele puilor, deparazitările și vaccinările obligatorii de dinaintea adopției lor, toate acestea sunt eforturi financiare considerabile, pe care le puteți evita cu o simplă sterilizare.  În ultimul timp, există numeroase campanii de sterilizare gratuită, așadar costul sterilizării este zero.
  • contribuiți la rezolvarea problemei animalelor fără stăpân din comunitatea dumneavoastră – deși argumentul preferat al celor care aleg să-și împerecheze ilegal câinii fără drept de montă, dar și pisicile este ” dau puii unor oameni responsabili”, noi vă rugăm să vă gândiți câți pui sunt născuți anual, fără vina lor pe stradă și care trăiesc vieți scurte și chinuite, pentru că puținele cămine disponibile sunt ocupate de puii fătați de animalele dumneavoastră. Adăposturile sunt pline de animale adulte ale căror șanse de adopție sunt extrem de mici, iar puii cărora le permiteți să se nască le grăbesc moartea.
  • descurajează comerțul ilegal cu animale de companie – există încă multe persoane care profită de pe urma animalelor de companie, prin înmulțirea acestora și vânzarea puilor. De cele mai multe ori, stăpânii acestor animale de companie de rasă sau metiși nu le oferă condiții foarte bune de trai, ceea ce înseamnă că puii acestora au sisteme imunitare deficitare și se pot îmbolnăvi la scurt timp după cumpărare. De asemenea, aceste persoane nu vaccinează corespunzător puii înainte de a fi vânduți, așadar este foarte posibil ca aceștia să fie infectați cu Parvoviroză și pot muri.
  • îmbunătățește calitatea vieții animalelor dumneavoastră – pentru că animalele dumneavoastră nu mai intră în călduri, acestea nu mai sunt predispuse la a pleca de acasă, ocazie cu care se pot îmbolnăvi de diverse boli, mai ales dacă nu sunt vaccinate corespunzător. De asemenea, ele pot fi accidentate sau atacate de alte animale în călduri, aceste incidente putând să le fie fatale.

    Scăpați de călduri, câinii și pisiicile stau aproape de casă
    Scăpați de călduri, câinii și pisiicile stau aproape de casă
  • îi protejează împotriva tumorii Sticker – acest tip de tumoră veneriană este transmisibilă prin actul de împerechere și poate afecta câinii de ambele sexe, fiind localizată fie la organele genitale, fie în zona feței (prin mirosire sau lins a celulelor tumorale). Aceasta afectează funcționarea organelor afectate, iar la nivelul feței, poate desfigura animalul afectat. Deși tratabil prin administrarea unui număr de doze de sustanță citostatică (vincristină), acest tip de cancer poate fi ușor prevenit prin operația de sterilizare sau castrare a câinelui dumneavoastră.
  • atenuează comportamentul agresiv regăsit la unele animale de companie legat de ritualul de împerechere – este cunoscut faptul că masculii de câine sau pisică se luptă pentru dreptul de a se împerechea cu femelele aflate în călduri. De multe ori, aceste întâlniri pot rezulta în plăgi mușcate, membre sau cozi fracturate și globi oculari afectați dincolo de orice remediere. De asemenea, unele femele pot manifesta un comportament agresiv în preajma puilor, pe care încearcă să-i protejeze, în detrimentul altor animale de companie cu care împart casa. Toate aceste neajunsuri pot fi eliminate dacă alegeți metoda sterilizare câini sau sterilizare pisici, aceasta fiind ireversibilă și, deci, vă asigură liniștea pe tot parcursul vieții animalelor dumneavoastră.

Clinica Green Vetcare are o experiență vastă în sterilizare prin tehnica inovativă key hole. Această procedură s-a dovedit a fi una care permite acestor animale de companie să-și reia viața obișnuită încă de a doua zi, pe când dumneavoastră scapați definitiv de grijile amintite mai sus.

 

 

 

Articole similare

Animale de companie sub tratament

Detalii caz Animale de companie sub tratament

Animale de companie și vizita la veterinar Atunci când aveți în grijă animale de companie, este foarte important să înțelegeți că această grijă începe cu vizita la cabinetul medical. Înainte de a adopta un animal, trebuie să căutați un medic veterinar de încredere, pe care să vă bazați pentru furnizarea de informații esențiale legate de […]

Citiți articolul despre Animale de companie sub tratament

Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Detalii caz Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Deparazitare externă câini Atunci când vine vorba de sănătatea animalelor de companie, mușcătura de căpușă reprezintă un real pericol, care poate avea consecințe grave. În continuare vom detalia despre cât de importantă este deparazitarea externă câini și pisici, dar și despre modul de a alege cele mai potrivite produse pentru aceștia. Este foarte important să […]

Citiți articolul despre Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Gestația la câini și pisici

Detalii caz Gestația la câini și pisici

Alimentație și suplimente în gestația la câini și pisici Ținem să precizăm, încă de la începutul articolului, că echipa medicală Green Vetcare recomandă întotdeauna sterilizare pentru câini și pisici, masculi și femele, începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, așa cum veți afla în ultima parte a […]

Citiți articolul despre Gestația la câini și pisici

Pisici și câini – seniori

Detalii caz Pisici și câini – seniori

Nevoile nutriționale pentru pisici și câini – seniori Când vorbim de câini și pisici cu vârsta de peste 7 ani, organismul acestora se schimbă, la fel și nevoile lor alimentare. Metabolismul lor este total diferit de cel al puilor, așa că trebuie să adaptăm și hrana lor, ținând cont de acesta, dar și de alți […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – seniori

Pisici și câini – juniori

Detalii caz Pisici și câini – juniori

Alimentația potrivită pentru pisici și câini juniori Atunci când vorbim de câini și pisici cu vârsta de până într-un an, aceștia au nevoie de o grijă deosebită, întrucât organismul lor este în creștere, iar sistemul imunitar abia își formează ”armele” de luptă contra bolilor și paraziților. Un subiect important de luat în calcul este acela […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – juniori