Informații despre hrană câini
Articol publicat de Corbu Irina pe 11 februarie 2020, în categoria Ghid Veterinar.
Despre nutriție și cum să facem alegerea corectă
Atunci când vine vorba de animalele noastre de companie, există multe decizii importante pe care trebuie să le luăm pentru bunăstarea lor. Una dintre acestea este cu siguranță legată de nutriție – cum să alegem hrană câini sau hrană pisici potrivită pentru ele și care sunt criteriile de care trebuie să ținem cont, pentru a putea lua o decizie corectă? Subiectul este vast, așa că răspunsul la această întrebare nu este unul simplu. Medicul curant al câinelui sau pisicii dumneavoastră poate fi de ajutor în această privință, mai ales că el cunoaște tabloul clinic al acestuia.
Există o serie de criterii după care ne putem ghida, atunci când vrem să alegem hrană câini sau pisici potrivită pentru animalul nostru de companie, printre care amintim următoarele – vârsta, talia (mărimea sa), starea reproductivă (dacă animalul este sterilizat sau nu), precum și starea lui de sănătate (boli acute, boli cronice sau diverse alergii și intoleranțe alimentare).
Conform medicilor veterinari specializați în domeniul nutriției, atunci când luăm o decizie cu privire la hrana animalului nostru, ceea ce contează nu sunt ingredientele în sine, ci mai degrabă elementele nutritive pe care aceasta le oferă. Astfel, o dietă echilibrată trebuie să conțină suficiente calorii pentru buna funcționare a organismului, care se pot obține dintr-o combinație de lipide, proteine și carbohidrați. La acestea se adaugă vitamine și minerale, esențiale pentru sănătatea animalului nostru, pe care le poate lua fie din hrană, fie din suplimente alimentare. Mai multe detalii despre nutrienții care trebuie să se regăsească în hrană câini sau hrană pisici, precum și rolul fiecăruia, găsiți în acest articol.
Hrană câini și hrană pisici – uscată
Una din întrebările cele mai frecvente atunci când vine vorba despre mâncare câini sau mâncare pisici este următoarea – ce este mai potrivit pentru ele, hrana uscată sau cea umedă? Soluția poate fi o combinație între cele două, în proporție variabilă. Însă, înainte de a putea lua o decizie în această privință, trebuie să ținem cont de câteva detalii, cum ar fi: caracteristicile și nutrienții specifici fiecărui tip de mâncare, preferințele animalului, dar și de starea sa de sănătate (care ne poate limita uneori această alegere).
Atunci când vorbim de hrană uscată câini, ea are avantajul de a fi mai ușor de depozitat și necesită un buget mai redus; acest lucru se explică prin faptul că hrana umedă este mai ”voluminoasă” și cu un conținut ridicat de apă, așadar este nevoie de o cantitate mai mare pentru a obține sațietatea. În concluzie, hrana uscată este mai concentrată și per total mai ieftină. Bugetul poate fi un factor de decizie important, mai ales atunci când avem de-a face cu câini de talie mare, ce necesită o cantitate de mâncare direct proporțională. Dieta lor se poate baza în principal pe hrană uscată, însă putem suplimenta cu mâncare umedă sau mici gustări.
Când vorbim despre hrană pisici, cele mai multe dintre ele sunt mai înclinate către cea uscată; felinele sunt mai reticente cu mâncarea umedă, mai ales dacă nu au fost obișnuite de pui cu un meniu diversificat. O dietă bazată exclusiv pe hrană pisici uscată este în regulă, atâta timp cât aceasta oferă animalului toți nutrienții necesari. Un exemplu de un astfel de produs de mâncare pisici, care se recomandă frecvent în cabinetul Green Vetcare, este Fit 32 de la producătorul Royal Canin, potrivită pentru pisici adulte.
Hrană câini și hrană pisici – umedă
Pe piață, găsim hrană câini sau hrană pisici umedă sub diferite forme și ambalaje, cum ar fi la conservă sau la plic, cu o gamă diversificată de ingrediente și de producători din care putem alege. Aceasta are în general un conținut mai mare de proteine și mai scăzut de cereale, în comparație cu sortimentele de mâncare uscată. În același timp, hrana umedă are și un conținut mai mare de apă; acesta poate fi un aspect important de care să ținem cont, în cazul unui animal care nu bea suficientă apă, sau care suferă de diverse afecțiuni (cum ar fi cele renale sau de tract urinar, ce necesită un aport crescut de lichide).
Atunci când vorbim de hrană uscată câini, aceasta poate fi dificil de mestecat, ceea ce constituie un impediment pentru animalele cu diverse probleme dentare sau care au o vârstă înaintată. În această situație, să alegem mâncare câini umedă poate fi cea mai bună opțiune, evitând astfel să îi cauzăm animalului probleme adiționale (imposibilitatea de a se hrăni, pierderea în greutate, carențe alimentare, până la subnutriție).
Un alt avantaj al mâncării umede este acela că, atunci când vorbim de mâncare pisici la plic, avem deja porția ideală pentru animăluțul nostru, spre deosebire de hrana uscată, unde trebuie să aproximăm cantitatea potrivită pentru o masă.
Ce alimente au voie să consume animalele noastre de companie?
Pe lângă hrană câini uscată sau umedă, patrupedul nostru poate primi și diverse gustări. Acestea pot fi cele făcute pentru animale, pe care le găsim în magazine de specialitate sau farmacii, cum ar fi biscuiții sau bețișoarele de diverse tipuri. O altă variantă de gustare, care poate completa meniul principal de hrană câini, poate veni chiar din bucătăria sau cămara proprie.
Există destule animale dornice să încerce alimentele pe care le consumă stăpânii lor. Deși hrănirea lor cu aceste produse poate fi o sursă de amuzament pentru întreaga familie, este esențial să avem câteva cunoștințe de bază în ceea ce privește siguranța acestor practici.
Animalul de companie poate mânca anumite alimente de consum uman în cantități moderate, întrucât acestea reprezentă o variantă de gustare sănătoasă și săracă în calorii. Ca exemple, putem vorbi aici de proteine, cum ar fi carnea de pui sau de curcan, dar și de anumite fructe și legume, între care amintim mere, pepene galben sau roșu, morcovi, dovlecel, sparanghel sau fasole verde.
Alimente toxice pentru animalele de companie
Însă, este foarte important să ținem cont de faptul că anumite alimente care sunt inofensive în consumul uman, pentru animalele de companie sunt de-a dreptul toxice; câteva exemple ar fi – ciocolată, struguri, stafide, ceapă și usturoi, dar și xylitolul (o formă de îndulcitor).
În cazul puilor, trebuie să reținem că laptele de vacă nu este potrivit de a fi administrat după ce acesta a fost înțărcat sau înainte, ca înlocuitor pentru laptele matern. Cel de vacă este mult mai gras decât cel provenit de la pisici sau cățele, așadar consumult acestuia va provoca puilor tulburări intestinale, cum ar fi diareea.
Animalele de companie în general, dar mai ales puii, care sunt vulnerabili, cu un sistem imunitar ce încă se formează, se pot deshidrata sever foarte rapid, după orice episod de vomă și / sau diaree. Așadar, laptele de vacă nu trebuie să se regăsească în dieta acestora. În cazul unor pui ce nu sunt alăptați perioada minimă de 6 -8 săptămâni, din diverse motive, există formule speciale de lapte ce poate fi administrat în siguranță.
Diete veterinare speciale
Atunci când vorbim de animale cu diverse probleme de sănătate, medicul veterinar vă poate sugera un regim special, care poate fi administrat de unul singur sau concomitent cu alte tratamente. Dietele de acest tip se impun atunci când avem de-a face cu boli acute, boli cronice, sau când suspectăm o alergie alimentară. În cazul bolilor cronice, administrarea dietei speciale va fi una de lungă durată, posibil chiar pe tot parcursul vieții animalului. O altă situație în care se justifică schimbarea dietei cu una specială, este după ce animalul dumneavoastră a fost sterilizat, fie că vorbim de câini sau de pisici.
Aceste tipuri de mâncare conțin de obicei o cantitate mai mică din anumiți nutrienți, cu scopul de a favoriza buna funcționare a organelor bolnave. Ceea ce trebuie să rețineți este că aceste diete trebuie recomandate de un medic, în urma unui diagnostic corect, iar starea animalului trebuie monitorizată periodic. Este foarte important ca ele să nu fie administrate ”după ureche”, întrucât reducerea unui nutrient care folosește unui bolnav, poate rezulta într-o carență alimentară serioasă, în cazul unui animal perfect sănătos.
Astfel, dacă vorbim de hrană pisici special formulată pentru boli renale, aceasta are în general un conținut mai mic de proteine și de fosfor; pe de altă parte, un animal ce suferă de diabet are nevoie de o dietă bazată în principal pe carbohidrați și fibre, cu asigurarea unui aport suficient de apă. Există opțiuni de mâncare specială și pentru animalele cu tulburări hepatice sau de tract urinar, fiecare cu o combinație de ingrediente special gândite pentru afecțiunea respectivă.
Animalele cu o vârstă înaintată au în general nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește tractul digestic, întrucât motilitatea și funcționarea acestuia se diminuează; cel mai probabil, ele vor avea nevoie de sortimente de mâncare digestivă, cu un aport crescut de fibre.
O categorie deosebită este aceea ce cuprinde hrană câini sau pisici hipoalergenică, cea mai frecvent întâlnită fiind alergia la proteine. Alergiile alimentare pot avea manifestări deloc plăcute în cazul animalelor de companie, de la probleme de piele, până la manifestări gastro-intestinale (vomă și diaree). Din păcate, în cazul animalelor, alergiile alimentare sunt greu de diagnosticat, întrucât nu există analize sau teste rapide în acest sens. Singura metodă de diagnostic la ora actuală este dieta de excludere – încercăm treptat să scoatem anumiți nutrienți din hrană pisici sau câini, pentru a vedea dacă există o îmbunătățire a stării animalului.
Dacă îmi sterilizez animalul, acesta se va ingrășa?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim în cabinet și totodată printre motivele principale din cauza cărora oamenii ezită să își sterilizeze animalele. Întradevăr, atunci când vorbim animale sterilizate, fie câini sau pisici, acestea au o tendință spre creșterea în greutate, în urma operației; acest lucru este valabil mai ales pentru animalele sedentare, cum ar fi de exemplu pisicile care trăiesc numai în casă. Înainte de a lua o decizie, vă oferim în continuare o perspectivă mai largă asupra acestui subiect și câteva sfaturi importante.
Creșterea în greutate trebuie tratată cu seriozitate, întrucât obezitatea la animalele de companie este de obicei asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar diabetul, presiunea pe articulații sau artrita, diverse probleme dermatologice, dar și afecțiuni cardiovasculare.
Pentru a preîntâmpina aceste probleme, soluția este să îi adaptați dieta, alegând produse cu un conținut caloric redus. Medicii veterinari din echipa Green Vetcare recomandă frecvent produsul Medium Sterilised de la producătorul Royal Canin, făcută special pentru nevoile animalelor sterilizate.
Așadar, atunci când vine vorba de luarea unei decizii corecte, tendința de îngrășare a animalului după sterilizare nu trebuie să vă descurajeze, întrucât ea poate fi controlată prin adoptarea unei diete veterinare speciale. Puse în balanță, veți ajunge la concluzia că beneficiile sterilizării depășeșc cu mult riscurile sau neajunsurile legate de nutriție. Un animal castrat, fie că vorbim de câini sau pisici de ambele sexe, este ferit de numeroase afecțiuni grave, între care amintim – infecții ale aparatului reproducător (piometru), tumori maligne testiculare sau mamare, complicații la fătare, tumora sticker, precum și tulburări de comportament.
Subiecte controversate în nutriția animalelor: dieta vegetariană/ vegană, hrană câini fără cereale, mâncarea gătită în casă
La ora actuală, în domeniul nutriției animalelor de companie, circulă câteva teorii controversate, care dau naștere unor polemici aprinse de o parte și de alta a iubitorilor de animale și a specialiștilor, în același timp. Au aceste teorii o bază științifică reală sau este vorba pur și simplu de curente de gândire care se înscriu în trend-ul actual, așa cum se întâmplă în majoritatea domeniilor de interes public?
În continuare vă prezentăm o parte dintre cele mai discutate subiecte în ceea ce privește nutriția de calitate a animalelor noastre de companie, încercând să clarificăm ce este mit și ce este adevăr. În primul rând însă, ținem să facem o precizare esențială, menită să pună în perspectivă discuția ce urmează – în timp ce pisicile sunt considerate cu adevărat carnivore, câinele este mai degrabă clasificat în rândul animalelor omnivore.
Dieta vegetariană sau vegană
Dieta vegetariană (fără carne) și cea vegană (fără produse de origine animală) sunt foarte populare în rândul oamenilor, însă în ultimii ani există proprietari de câini care au adoptat-o și pentru patrupedele lor. O primă întrebare care se naște în legătură de acest subiect ar fi – care este motivația reală a deținătorilor de animale, care adoptă această abordare? Ea poate fi de ordin etic – cei în cauză sunt în general persoane care au adoptat aceeași dietă, din convingerea că consumul de carne sau de produse de origine animală reprezintă o cruzime față de faună și dăunează mediului înconjurator.
Pe de altă parte, există și oameni a căror motivație este credința că aceste tipuri de dietă are beneficii reale pentru sănătatea patrupedului lor. Întradevăr, carnea în sine nu este de neînlocuit în alimentația unui câine, dar aportul de proteine este important; în timp ce în dieta vegetariană, acestea pot fi în teorie suplinite prin lactate și ouă, dieta vegană este lacunară la acest capitol. Cele două diete menționate sunt, din acest motiv, dificil de gestionat, ținând cont de faptul că există o posibilitate ridicată ca patrupedul nostru să nu primească nutrienții necesari și să sufere astfel, carențe alimentare.
Hrană câini sau hrană pisici fără cereale
Un alt subiect intens dezbătut din ultimii ani este acela al cerealelor prezente în hrană câini sau hrană pisici uscată. Există o teorie conform căreia alergia la cereale este foarte comună în cazul animalelor de companie, ceea ce determină mulți producători să pună pe piață mâncare uscată de tip ”grain-free” (adică fără conținut de cereale), marketată ca fiind hipoalergenică. În realitate însă, majoritatea animalelor tolerează fără probleme o cantitate moderată de cereale din hrana uscată. Mai mult decât atât, acestea pot fi o sursă importantă de fibre, care sunt esențiale pentru digestie. De fapt, proteinele sunt cele ce reprezintă principala cauză de alergii alimentare, atunci când vorbim de câini sau pisici.
Mâncarea gătită în casă pentru animalul nostru
Dieta bazată pe mâncarea gătită în casă – există stăpâni de animale ce au convingerea că hrana preparată în casă pentru animalul de companie este o variantă mult mai sănătoasă. Trebuie sa avem în vedere faptul că nevoile alimentare ale animalului nostru diferă mult de cele ale oamenilor, iar ceea ce primează în cazul lor este aportul de nutrienți, și nu ingredientele propriu-zise. Așadar, este extrem de dificil ca noi să reușim să îi oferim o dietă echilibrată, care să îi aducă toate elementele nutritive esențiale; riscul este de a-i provoca anumite carențe, ce pot degenera apoi în diverse probleme de sănătate.