Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Mâncare pentru câini. Este potrivită pentru un pui?

Membru nou de familie. Ce tip de mâncare pentru câini trebuie să îi dau?

Un nou membru s-a născut în familia patrupezilor? Sau doi-trei, nu-i așa? Ce facem ca să-i ajutăm să crească mari și sănătoși? Ce le dăm? Mâncare pentru câini? Sau mâncare gătită?

Atâtea întrebări necesită urgent răspunsuri.

Mâncare pentru câini - pui lângă mamă
Mâncare pentru câini – pui lângă mamă

Apariția unui nou membru de familie aduce cu ea și responsabilitatea îngrijirii acestuia. Primele luni din viața unui pui de câine sunt foarte importante și trebuie tratate ca atare. Pentru un pui de câine, alimentul ideal din primele luni de viață este laptele de la mamă, deoarece are nutrienții de bază pentru o creștere sănătoasă. 

 

Ca și la oameni, laptele de mamă asigură imunitatea puiului și o bună dezvoltare. Puii devin interesați de mâncarea solidă chiar din prima lună, deși înțărcarea  apare după două luni. Își vor băga boticul în bolul mamei și vor linge ce găsesc pe acolo. Acela este momentul în care puteți să îi testați cu mâncare pentru câini destinată puilor.

Categorii de hrană

În funcție de scopul ei, hrana pentru câini poate fi categorizată astfel

 • Hrană principală, umedă sau uscată, pe care o găsim în magazine pe clase de greutate și destinate puilor, juniorilor sau câinilor adulți
 • Gustările, pe care le dăm puilor între mese sau când începem să-i dresăm 
 • Suplimente nutritive, pe care le dăm în perioada de creștere, când este foarte activ sau bolnav pentru a le întări sistemul imunitar
 • Produse de mestecat, pentru îngrijirea dinților sau pentru a le da o ocupație și a nu mai roade pantofi sau mobilă.

 

Mâncare pentru câini specială sau formula

 Un pui de câine are nevoi nutriționale diferite de cele ale unui câine adult. Deci are nevoie de o dietă specifică creșterii până la vârsta de un an sau 18 luni, la cei de talie mare. Câinii adulți pot tolera destul de mult timp lipsa unor nutrienți din dietă, dar puii sunt sensibili și o dietă neechilibrată poate duce foarte repede la probleme de sănătate.

 

Mâncare pentru câini - pui hrănit cu biberonul
Mâncare pentru câini – pui hrănit cu biberonul

Puii de talie mică și medie trebuie hrăniți cu mâncare pentru câini specială de pui sau cu formula până la vârsta de un an. Aceste formule conțin multe proteine ușor de digerat, cu un aport mare de calciu, magneziu, fosfor zinc și fier, dar și cu vitamina D pentru întărirea oaselor și pentru dinți puternici. Așa că suplimentele nu sunt necesare, decât dacă vă indică specialistul veterinar.

 

Puii de talie mare sau foarte mare ar trebui hrăniți cu o dietă creată special pentru puii din această categorie până la vârsta de un an – un an jumate. Aceste tipuri de hrană pentru câini trebuie să corespundă testelor de nutriție și să nu fiți nevoiți să le combinați până ajungeți la cantitatea de nutrienți necesari unui pui în creștere.

 

O mâncare pentru câini specială pentru pui asigură o alimentație plină de nutrienți și un surplus de calorii pentru a-i da energie și pentru a-i asigura dezvoltarea armonioasă a corpului, a creierului, dar fără să-i creeze probleme la stomac. Când treceți pe hrană pentru câini specială, nu îi înțărcați imediat, pentru că trecerea bruscă la astfel de hrană le poate afecta aparatul digestiv.

 

Biberoanele speciale și înlocuitorii de lapte le puteți găsi în magazinele de specialitate. Puii de câine pot fi hrăniți cu lapte de vacă sau capră, proaspăt sau pasteurizat, dar cu un grad sporit de atenție. Astfel, consultați medicul veterinar pentru alegerea potrivită.

 

Mâncare pentru câini umedă

Dacă hrăniți puii dumneavoastră cu mâncare umedă, urmați aceste indicații

 • Oferiți-le mâncarea umedă la temperatura camerei, deoarece miroase mai apetisant și este digerată mai ușor.
 • Dacă țineți mâncarea în frigider, scoateți-o din timp afară ( aprox o oră) înainte de ora mesei.
 • Dacă o încălziți la microunde, asigurați-vă că nu îi frige.

Mâncarea umedă se poate altera rapid, așa că aveți grijă la condițiile de depozitare. De asemenea, țineți cont că mâncarea crocantă ajută la îndepărtarea plăcii, așadar dați-le din când în când stixuri speciale pentru dinți. Dar nu exagerați cu ele pentru că au un aport mare de calorii.

 

Mâncare pentru câini uscată

Dacă alegeți  hrană uscată pentru câini, o puteți înmuia cu apă pentru a o face ca o pastă, iar în timp puteți reduce cantitatea de apă până va ajunge din nou la starea de uscată.

Mâncare pentru câini - hrană uscată
Mâncare pentru câini – hrană uscată

Fiind într-o perioadă de dezvoltare rapidă și alimentația trebuie să îi ajute să crească armonios și sănătoși, mai ales că sunt plini de energie și consumă foarte multe calorii. Țineți cont, de asemenea, că la această vârstă sunt niște mici Haplea și nu știu când să se oprească. Stomacul lor, în schimb, este mic. Așa că dați-le porții mici de mâncare pentru câini și des, în câte 5-6 mese pe zi. 

 

Puii de câine au gura mică, evident, așadar dați-le bucăți cât mai mici pentru a putea să le mestece. Puilor le place să mestece bobițele în mod natural, iar acest lucru le menține dinții curați, sănătoși și puternici.

 

Consultați-vă cu medicul veterinar pentru a vă ghida asupra cantităților de mâncare pentru câini pe care să le dați în funcție de greutatea puiului, de starea lui medicală și în funcție de rasă. Dacă este un pui energic și se joacă mult, va trebui să îi dați mai multă mâncare, pentru a avea din ce să consume energia. După vârsta de 6 luni, puteți reduce până la 2 mese pe zi, dar tot în funcție de particularitățile puiului.

 

În perioada de creștere este important să mențineți puiul mai slăbuț, mai subțirel, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate și pentru a-i crește durata de viață. Pot lua ușor în greutate într-un timp scurt, iar acest lucru le poate afecta coloana sub presiunea greutății. 

Îi puteți monitoriza periodic prin cântărire, pentru a vă asigura că sunt în parametrii specifici vârstei, taliei și rasei lor.

 

Alimente ce trebuie evitate

Știți expresia din engleză ”puppy eyes” (ochi de cățeluș)? De la cățeluși vine, care se folosesc de această privire convingătoare pentru a obține ceea ce doresc, în special mâncare din farfuria dumneavoastră.

 

Dacă cedați acelei priviri, asigurați-vă că nu le dați prea multă și nu orice aliment, deoarece unele bune pentru oameni, dăunează grav câinilor.

Mâncare pentru câini - alimente interzise
Mâncare pentru câini – alimente interzise

Iată câteva sfaturi privind alimente pentru pui de câine:

 • NU dați niciodată ciocolată câinilor! Aceasta conține teobromină și cafeină, ambele substanțe sunt toxice pentru câini, dacă le ingerează și le provoacă diaree, convulsii , le face rău la inimă și sistemul nervos și pot chiar muri.
 • Evitați să le dați puilor carne crudă, deoarece pot face toxiinfecție alimentară. Gătiți carnea crudă pentru a distruge bacteriile. Asigurați-vă și că nu se regăsesc prin ea și resturi de oase, mai ales cele de pui sau pește, care le pot rămâne în gât sau le pot perfora intestinele.
 • Strugurii și stafidele le creează probleme urinare și le afectează ficatul, deci evitați-le complet.
 • Nu le dați mâncare pentru pisici. Aceasta are proteine și grăsimi speciale pentru pisici. Prea multe grăsimi și proteine dăunează cățelușilor.

Dacă patrupedul dumneavoastră a ingerat din întâmplare vreunul din alimentele de mai sus și prezintă semne de slăbiciune, necoordonare, vomă sau diaree luați legătura imediat cu un medic veterinar.

Sfaturi de hrănire

 • Faceți înțărcarea puiului de câine în mod treptat. Trecerea prea bruscă la mâncare pentru câini specială îi afectează digestia.

 

 • Pe măsură ce puiul crește, îi va crește și apetitul. Creșteți cantitatea de hrană la o masă, pentru a-i oferi un surplus de energie și pentru a-l ajuta la formarea masei musculare.

 

 • La puii de talie mică, puteți trece pe mâncare pentru câini adulți după vârsta de 1 an. Până la acea vârstă, majoritatea perioadei de creștere se va termina și nu va mai avea nevoie de nutrienți în plus în mâncarea pentru câini juniori. Nu e nevoie să treceți imediat la mâncarea de adult, dacă cea de pui îi priește.

 

 • Între 6 luni și un an se cresc porțiile în cantitate, dar se reduce numărul lor pe zi. La rasele mari puteți reduce porțiile după 12 luni, după încheierea puseului de creștere. Aceștia trec mai greu la mâncare pentru câini adulți, abia spre 24 de luni.

 

 • Dacă puiul este un pic rotofei și credeți că trebuie să-i dați mai puțină mâncare decât vi s-a indicat, asigurați-vă că mâncarea de adult pe care îl treceți are mai puține calorii decât cea pe care i-o dați în prezent și sfătuiți-vă și cu veterinarul.

 

 • Dacă trebuie să le schimbați hrana, țineți cont că stomacul puiului de câine este foarte sensibil și se poate deranja, așa că faceți trecerea treptat, adăugând timp de o săptămână din mâncarea nouă în cea veche gradual, până acesta va mânca doar din mâncarea nouă.

 

 • Cumpărați mâncarea pentru pui doar din magazinele specializate și la recomandarea veterinarului.

 

 • Asigurați-le în permanență un bol cu apă în preajma celui cu mâncare. Trecerea la alt tip de mâncare, probabil le va crea o nevoie în plus de a bea apă.

 

 • Hrăniți puii într-un loc liniștit, pentru a nu fi întrerupți și a mânca liber. Asigurați-vă că este pe o suprafață ce se poate curăța ușor (gresie sau covoraș special) pentru că sigur vor face o mare mizerie, iar bolul este curat.

 

Mâncare pentru câini- pui ce se luptă pe un bol
Mâncare pentru câini- pui ce se luptă pe un bol
 • Dacă aveți mai mulți pui sau mai mulți câini, hrăniți-i simultan și separat pentru a nu se bate pe mâncare sau a-și fura unul altuia din bol.

 

 • Dacă aveți copii, nu îi lăsați să vină peste pui în timp ce aceștia mănâncă. Este posibil să se repeadă să îi muște instinctiv.

 

 • Nu hrăniți puii înainte sau după o activitate fizică. Lăsați să treacă cel puțin o jumătate de oră între hrană și activitate. Asemeni copiilor, puteți să le creați o rutină de somn după masă, pentru a evita astfel orice problemă la stomac, precum deranjarea sau contorsionarea acestuia.

 

Sperăm că am atins câteva din subiectele privind o mâncare pentru câini potrivită pentru un pui de câine și am răspuns la diverse întrebări. Nu uitați, hrănirea puiului de câine este un proces ce necesită multă atenție și dedicare, iar programul trebuie adaptat nevoilor sale nutritive speciale. Fiecare cățeluș este diferit, iar nelămuririle privind mâncarea, programul de hrănire sau sănătatea acestuia, pot fi elucidate doar de medicul veterinar.

 Nu vă descurajați, fiți doar foarte atenți la hrană și la puiul de câine. În același timp bucurați-vă de această perioadă în care, deși vă poate strica câte ceva prin casă, aveți șansa de a fi părinte de cățel și de a-l vedea cum crește într-un prieten loial care vă va iubi necondiționat.

Articole similare

Alergii alimentare la animale de companie

Detalii caz Alergii alimentare la animale de companie

Ce sunt alergii alimentare la câini?   Ca și noi, câinii pot suferi de alergii alimentare sau de intoleranța la unele componente din hrană câini. Alergii alimentare la câini pot fi foarte grave și pot cauza nu doar probleme digestive, precum vomitatul și diareea, dar și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament. […]

Citiți articolul despre Alergii alimentare la animale de companie

Dieta terapeutică pentru animale de companie

Detalii caz Dieta terapeutică pentru animale de companie

Ce este dieta terapeutică? Sectorul cu mâncare pentru animale de companie a explodat în ultimii ani, cu sute de branduri de mâncare pe rafturi, care oferă produse naturale sau speciale pentru pui de câine, pentru câini sensibili, etc. Dar ce facem când un câine este bolnav sau are o afecțiune cronică? În aceste cazuri, medicul […]

Citiți articolul despre Dieta terapeutică pentru animale de companie

Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Detalii caz Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim. Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile […]

Citiți articolul despre Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii

Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Detalii caz Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

De multe ori ne-am întrebat ce tip de mâncare pentru animale este potrivită pentru patrupedul nostru. Cum cea din comerț este plină de e-uri și hormoni, mai bine alegem o dietă cu mâncare gătită pentru câini. Dar oare este mai sănătoasă pentru animalul meu? Este dieta cu mâncare gătită pentru câini mai bună? Gătitul pentru […]

Citiți articolul despre Ai alege o mâncare gătită pentru câini?

Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

Detalii caz Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale

O alimentație pentru animale, pe bază de carne crudă, devine tot mai populară printre iubitorii de patrupezi. Dieta BARF este o astfel de mâncare pentru câini și pisici pe care o adoptă cei care doresc să-și hrănească animalul diferit. Dar oare cât de benefică este dieta pentru animalele noastre? Vom elabora acest subiect mai jos […]

Citiți articolul despre Dieta BARF, o alimentație altfel pentru animale