Mâncare pentru câini și pisici, fără cereale
Articol publicat de Corbu Irina pe 18 februarie 2020, în categoria Blog.
Noua tendință – mâncare pentru câini fără cereale
Interesul pentru hrana sănătoasă, fără aditivi, fără ingrediente dăunătoare, precum gluten, zahăr, grăsimi sau sare este tot mai des promovat de magazinele cu produse de consum pentru oameni. Același interes pentru o dietă sănătoasă prinde contur și în industria de mâncare pentru câini și pisici.
O dietă foarte populară printre iubitorii de animale este cea cu mâncare pentru câini și pisici, fără cereale. Unii specialiști spun că acest tip de hrană este mult mai sănătoasă, ”mai naturală” și cu șanse mult mai mici de a crea alergii sau alte probleme de sănătate pentru membrii patrupezi ai familiei noastre. Sună foarte bine, dar oare așa să fie?

Când și de ce să aleg mâncare pentru câini sau pentru pisici, fără cereale?
Câinii și pisicile sunt animale carnivore, deci produsele din carne sunt necesare în dieta lor. Încă din vremurile străvechi, în care trăiau în sălbăticie, acestea se hrăneau cu ce vânau, deci carne.

Stomacul unui câine are particularități specifice pentru digerat carne și oase și, deși digestia se face lent, proteinele asimilate se absorb aproape în totalitate. Dar oamenii au tendința să hrănească animalele de companie și cu mâncare de-a lor, ce poate conține și cereale.
Unii specialiști veterinari spun că sistemul digestiv al patrupedului nu este destul bine dezvoltat pentru a digera cerealele.
Astfel, este ajutat de procesul de fermentație. Acest lucru poate duce la balonarea patrupedului, dereglări de digestie sau, în timp, la alergii și obezitate.
Mulți proprietari de animale de companie optează pentru mâncare pentru câini sau pentru pisici specializată, recomandată de un specialist veterinar sau de producătorii de hrană pentru animale. O dietă potrivită pentru acestea trebuie să fie echilibrată, bogată în carne și legume.
Astfel, producătorii de mâncare pentru câini și pisici au inspectat piața, au observat cerințele cumpărătorilor și s-au dedicat în realizarea sortimentelor de hrană specializată.
Fiecare cățel sau pisică este diferit, având nevoi aparte de hrănire. Dacă un animal de companie dezvoltă alergii sau intoleranțe la anumite ingrediente, printre care și cerealele, atunci se recomandă dieta fără cereale. Dacă patrupedul este sănătos cu hrana primită, atunci nu aveți motive să modificați ceva în alimentația actuală.
Mâncare pentru câini și pisici, fără cereale – beneficiu sau dăunează?
Hrana uscată pentru pisici sau cea pentru câini nu poate conține doar carne. Din componența mâncărurilor uscate pentru câini și pisici nu lipsesc carbohidrații. Aceștia ”lipesc” crochetele, deci prezența lor este din plin.

În cazul dietei fără cereale, sursa de carbohidrați este luată din cartofi, mazăre, linte sau chiar merișoare, cartof dulce, anghinare și salată verde (ex. hrană pentru pisici), dar acestea nu sunt ”mai naturale” decât cerealele și pot face hrana să fie mai costisitoare.
Unele tipuri de hrană fără cereale pentru animale au un conținut de carbohidrați cu același nivel sau chiar mai mare decât hrana cu cereale.
De aceea, ar fi bine să verificați pe etichete ingredientele și procentajul caloriilor din respectiva hrană pentru că puteți foarte ușor ajunge să dețineți un animal supraponderal.
Un alt motiv pentru care companiile de mâncare pentru câini și pisici recomandă să optați pentru dieta fără cereale este cel al alergiilor.
Deși alergiile la mâncare sunt rar întâlnite la animale, acestea au de cele mai multe ori origini în ingrediente provenite de la animale, precum alergii la carne de pui, pește, la ouă și lapte. Iar aceste ingrediente se găsesc și în hrana cu cereale și în cea fără. Trecând pe dieta fără cereale nu vă garantează, astfel, că veți elimina problema alergenilor.
Totuși, acest tip de hrană prezintă și avantaje pentru patrupedul nostru, conform companiilor care produc mâncare pentru câini și pisici.
- are un aport mare de fibre, carne și vegetale, ingrediente ce aduc valoarea nutritivă potrivită pentru dezvoltarea animalului dumneavoastră de companie
- digestia acestui tip de hrană se face ușor, pentru că este bogată în proteine, care se absorb repede în organism
- prezența proteinelor duce la un nivel de energie mai mare, deci veți avea un patruped foarte activ
- conține acizi Omega 3, care fac o blană sănătoasă și strălucitoare

Mâncare pentru câini și pisici, cu cereale – desființarea mitului
Dacă citiți lista de ingrediente de pe eticheta hranei animalului dumneavoastră, veți găsi printre acestea cereale precum orez, orz, porumb, hrișcă și chiar quinoa. Și cine nu a auzit de „ super – alimentul” quinoa, care conține cantități mari de fibre, proteine și fier? Sau de orzul care conține fibre solubile și insolubile. Deci, de ce ar dăuna?

Perpetuarea de mituri a devenit o strategie de marketing printre producătorii de hrană pentru câini și pisici, pentru a vinde diverse tipuri de hrană, de diete și să facă profit. Dieta fără cereale este una din aceste strategii de vânzare.
În acest caz, cerealele sunt înlocuite cu amidon din cartofi, care asigură mai puțini nutrienți și mai puține fibre. Dar, acest tip de mâncăruri pot fi bogate în grăsimi și calorii. Deci pot duce la îngrășare.
Sau pot fi înlocuite cu mazăre, fasole sau linte pentru a asigura aportul de carbohidrați. Dar știm cu toții cât de ”pocnitoare” pot fi în burtică!
Mulți deținători de animale de companie au crezut acest mit. În privința alergiilor, este adevărat că unii câini pot fi alergici la anumite cereale, dar aceste alergii nu sunt mai des întâlnite decât cele de la proteinele animale din carnea de vită, de pui sau din lactate.
Pe internet circulă ideea că cerealele sunt ”vinovate” pentru multe boli ale câinilor, deși acestea nu contribuie la vreo problemă de sănătate.
Dimpotrivă, cerealele au un aport mare de nutrienți precum minerale, vitamine, acizi grași și fibre și mențin nivelul scăzut al caloriilor, în comparație cu produsele de origine animală. Ba mai mult, majoritatea câinilor și pisicilor digeră foarte ușor nutrienții din cereale.
Prin urmare, părerile sunt împărțite, dar, fie că alegeți o mâncare pentru câini cu cereale sau una fără, nu uitați să vă consultați cu medicul veterinar înainte de a schimba dieta blănosului, care vă va ajuta în alegerea hranei ideale specifice lui.