Teddy, terrier-ul cu hernie perianală
Articol publicat de Anda Popescu pe 8 februarie 2020, în categoria Cazuri sociale.
Un cățel norocos
Teddy este un cățel oarecare, un mustăcios vesel și foarte iubitor, care a fost găsit într-o noapte, umblând singur pe drumul dintre două localități din județul Călărași. Teddy a avut norocul să fie găsit de o doamnă care nu a trecut indiferentă pe lângă el, conștientă fiind că acesta poate fi oricând lovit de o mașină și omorât.
Pentru că nu avea spațiul necesar să-l cazeze pe Teddy, doamna a sunat la noi în aceeași seară, mai ales că acesta prezenta în o umflătură de dimensiuni considerabile în zona cozii. La o consultație preliminară, medicul de gardă al clinicii a constatat că Teddy avea o hernie perianală, care trebuia operată de urgență. O hernie perianală apare în mod frecvent la masculii necastrați de vârstă medie sau înaintată și constă în atrofie musculară la nivelul diafragmei pelvine.
Practic, peretele muscular care păstrează intestinele în loc prezenta o zonă slăbită, prin care acestea au ieșit și atârnau, fiind susținute doar de piele, sub forma unei umflături laterale, în zona cozii.
Teddy este operat de două ori
Micul terrier a fost supus unei intervenții chirurgicale de reparare a herniei perianale prin reconstituirea peretelui muscular, însă, din cauza vârstei destul de înaintate, a fost nevoie de o a doua intervenție. De această dată, musculatura a fost întărită cu ajutorul unei plase chirurgicale speciale. Aceasta se comportă asemenea unei structuri de susținere, pe care țesutul afectat se reface prin cicatrizare.
Echipa medicală a ales acest procedeu, deoarece protezarea cu plasă poate scădea riscul de recidivare la aproximativ 3%. Cele două intervenții chirurgicale au fost făcute cu anestezie inhalatorie, din cauza faptului că Teddy era un câine bătrân, pentru care anestezia de tip clasic ar fi implicat riscuri mult prea mari.Toate costurile au fost suportate de clinică, prin programul de medicină socială, care se aplică exact în astfel de cazuri.
Mascota clinicii
În tot acest timp, Teddy a fost internat la clinica veterinară Green Vetcare, unde a devenit, în scurt timp, preferatul tuturor. Aproape instantaneu, acesta și-a asumat rolul de supraveghetor șef al animalelor care își revin din anestezie în urma sterilizării. Pentru că la clinica veterinară Green Vetcare se fac chiar și 20 de sterilizări pe zi, Teddy devenise un personaj destul de important, cu misiunea precisă de a anunța personalul medical de fiecare dată când un animăluț se trezea din anestezie și trebuia să plece acasă.
Recuperarea lui Teddy s-a desfășurat timp de două luni și jumătate, după care singura variantă ar fi fost ca el să meargă într-un adăpost din Giurgiu.
Acolo îl aștepta o viață destul de tristă, închis într-un țarc, pe beton, mai ales după ce se obișnuise să fie înconjurat de oameni și de animale. De aceea, echipa Green Vetcare a fost de acord să-l găzduiască pe Teddy până ce îi va fi găsită o familie pe măsura importanței noului său statut de angajat model. Nu mult după aceea, o familie din Germania a citit despre povestea lui Teddy și s-a îndrăgostit de el.
De ce medicină socială pentru Teddy?
Din păcate, oamenii care se opresc din drumul lor pentru a prelua un câine abandonat și cu probleme de sănătate sunt foarte puțini.
De obicei, acești oameni se confruntă cu astfel de cazuri destul de frecvent, așadar ei devin copleșiți de costurile medicale implicate. În lipsa unui cabinet medical care să îi sprijine prin preluarea unei părți din costuri, acești oameni se văd nevoiți să treacă mai departe și să închidă ochii.
Teddy a întâlnit un asemenea om, care știa că poate suna la o asemenea clinică – Green Vetcare. Acum trăiește fericit și răsfățat și cu siguranță că a uitat de nopțile reci în care umbla prin pustietăți, singur, flămând și în pericol de a-și pierde viața.