Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Microcip și înregistrare – cadrul legal pentru câini

Prevederi legale pentru animale de companie

Atunci când luăm decizia de a adopta câini sau pisici, trebuie să înțelegem că acestea sunt ființe vii care necesită din partea noastră multă atenție, asigurarea unor condiții decente de trai, dar și asumarea unor responsabilități, care au la rândul lor numeroase implicații. În continuare vom detalia care sunt obligațiile dumneavoastră din punct de vedere legal, atunci când deveniți stăpânul de drept al unui câine. Ceea ce trebuie să rețineți este că toate aceste obligații reprezintă, de fapt, măsuri de siguranță, menite să protejeze atât patrupedul dumneavoastră, cât și pe cei din jur, fie că vorbim despre oameni sau alte animale de companie.

Conform legii 258/ 2013, atunci când vorbim despre câinii de pe teritoriul României, care au împlinit vârsta de cel puțin 3 luni, este obligatoriu ca ei să fie identificați cu o metodă recunoscută la nivel național și, ulterior, să fie înregistrați într-o bază de date națională (care se numește RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân). Aceasta este o responsabilitate ce îi revine proprietarului de drept al animalului, precum și proprietarilor temporari sau celor care gestionează adăpostul, în funcție de situația animalului. Însă, este foarte important să luăm pe rând acești termeni și să explicăm semnificația fiecăruia, așa cum sunt ei definiți în cadrul legilor pentru animale.

Modul de identificare recunoscut la nivel național este reprezentat de microcip. Acesta este un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la nivelul cefei patrupedului; această procedură nu este dureroasă, inserția făcându-se subcutanat, similar unei injecții, așadar și senzația este asemănătoare. Un microcip este alcătuit dintr-o combinație de 15 cifre care este unică – animalul dumneavoastră nu riscă să fie confundat cu niciun alt animal, din acest punct de vedere.  Codul microcipului trebuie obligatoriu trecut în carnetul de sănătate, respectiv în pașaport (care este necesar doar dacă ieșiți cu câinele în afara țării), dar și în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Câinii trebuie înscriși în baza națională de date

RECS este o bază de date națională, gestionată de Colegiul Medicilor Veterinari, ce cuprinde toate datele importante despre câini, dar și despre proprietar (cum ar fi numele complet, adresa, numărul de telefon al acestuia). Cel care va face înregistrarea animalului dumneavoastră este medicul veterinar la care apelați pentru implantarea microcipului; acesta poate accesa RECS oricând, pe baza datelor sale unice de logare și are obligația de a actualiza datele periodic.

Baza de date națională este foarte utilă pentru a ține evidența tuturor evenimentelor importante din viața câinelui – aici vor fi consemnate toate vaccinările antirabice, deparazitările, intervențiile chirurgicale, cum ar fi sterilizarea, precum și decesul. Tot aici va apărea și orice eliberare de acte, cum ar fi cea a pașaportului sau a unui nou carnet de sănătate, în cazul în care primul se pierde sau se deteriorează.

În situația mai sus menționată, aceea a pierderii carnetului de sănătate ce aparține patrupedului, trebuie să înțelegem ca și o parte din date se pot pierde. Medicul veterinar vă poate extrage câteva informații din baza de date, cum ar fi operațiile sau vacinările antirabice, precum și numărul unic al microcipului. Există multe date care se pierd însă, având în vedere că acestea nu se trec în RECS, între care amintim în special vacinurile polivalente (și orice alt vaccin în afară de cel împotriva rabiei).

Este important de precizat că această procedură este cea care reglementează situația legală a câinelui: practic, proprietarul său de drept, conform legii, este acela care are un animal căruia i s-a implantat un microcip și care l-a înregistrat în RECS pe numele său. Orice schimbare a proprietarului de drept al animalului trebuie trecută cât mai repede în baza de date, astfel încât această informație să fie mereu actualizată și conformă cu realitatea.

După 1 ianuarie 2015, când a intrat în vigoare legea 258/ 2013, medicii veterinari puteau administra câinilor vaccin antirabic numai după ce acesta a trecut prin procedura de microcip și înregistrare. Însă, începând cu 1 ianuarie 2018, această măsură a fost desființată, întrucât rata de administrare de vaccin antirabic scăzuse drastic, deci exista riscul unei epidemii pe scara largă.

În cazul pisicilor, condițiile sunt diferite – pentru ele, nu există o bază de date națională, care să țină evidența acestora. Acest lucru se explică prin faptul că legea 258/ 2013 este de fapt una care reglementează situația câinilor fără stăpân din țara noastră, și implicit controlul populației de câini și abandonul. Când vorbim despre pisici, implantarea unui microcip se impune numai în situația în care dorim să ieșim cu ea în afara țării; în acest caz, animalul va avea nevoie de pașaport, în care trebuie să apară și codul unic de microcip.

Câine / câini pierduți, ce am de făcut?

Vom începe acest subiect prin a detalia câțiva factori care pot duce la pierderea unui câine, precum și câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.Încercați să vă luați toate măsurile de siguranță, atunci când vine vorba de animalul dumneavoastră de companie, deoarece pierderea lui poate rezulta în rănirea gravă a acestuia și chiar deces (el poate fi atacat de câini comunitari, poate ieși în stradă, unde există pericolul să fie lovit de mașină).

În primul rând, trebuie să înțelegem importanța plimbării animalul nostru în siguranță – atunci când suntem pe spațiul public, el trebuie să poarte întotdeauna zgardă / ham și lesă. Nu vă bazați pe faptul că aveți un cîine ”ascultător”, ”cuminte”, deoarece există numeroși factori care îl pot speria / îi pot distrage atenția.

Aveți grijă ca hamul sau zgarda pe care le folosiți să fie potrivite pentru animalul dumneavoastră, mai exact pe măsura lor, întrucât acesta poate scăpa dintr-un accesoriu prea larg. Există câini cu gâtul mai gros, așadar o zgardă îi poate aluneca cu ușurință de pe cap; în cazul acestora, este mult mai indicată folosirea unui ham. De asemenea, asigurati-vă ca hamul sau lesa sunt intacte și sunt prinse bine, înainte de a ieși la plimbare și că nu există pericolul ca acestea să se desfacă.

microcip-și-înregistrare-cadrul-legal-pentru-câini
Câine la plimbare

La fel de important este să conștientizăm că exista situații în care nu este indicat să ne luăm câinele drept însoțitor – parcuri foarte aglomerate, marșuri de protest, concerte, festivaluri sau petreceri de revelion în aer liber, unele dintre acestea fiind însoțite de focuri de artificii. Zgomotele puternice și haosul specifice unor astfel de scenarii sunt extrem de stresante pentru animal; el va fi speriat și ar putea avea reacții negative, putând să fugă, chiar dacă îl țineți în lesă.

Dacă v-ați pierdut câinele trebuie să acționați de urgență

Dacă din diverse motive, câinele s-a pierdut, există câțiva pași esențiali pe care îi puteți urma, pe care îi vom detalia în continuare. Este important să vă păstrați calmul și să acționați cât mai repede, pentru a vă crește șansele de a-l găsi. În primul rând, cercetați cât mai bine zona în care l-ați pierdut, dacă se poate, rugați un prieten sau un membru al familiei să vă ajute, pentru a acoperi mai mult teren. Dacă nu reușiți să îl găsiți, treceți la pasul doi.

Pierderea animalului este o situație în care identificarea și înregistrarea lui prealabilă în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân își dovedește, încă o dată, utilitatea. În cazul pierderii patrupedului este foarte important să contactăm cât mai repede medicul veterinar care i-a făcut înregistrarea și să anunțăm acest lucru. Medicul va accesa baza de date și va declara ca eveniment pierderea sa, astfel încât situația animalului să fie clară.

În cel mai fericit caz, cățelul va fi găsit și dus la cel mai apropiat cabinet veterinar; în această situație, personalul medical va folosi cititorul special, pentru a stabili dacă acesta are microcip. Odată citit codul unic, el va fi introdus în baza de date administrată de Colegiul Medicilor Veterinari și astfel se vor afișa toate datele aferente câinelui, inclusiv pierderea lui. Personalul medical are obligația de a vă contacta imediat și a vă ajuta să reintrați în posesia câinelui.

În situația în care animalul nu este găsit sau dacă cei care l-au găsit nu l-au dus la medic pentru a verifica dacă are sau nu microcip, trebuie să anunțați dispariția sa pe cât mai multe canale posibile. Încercați să puneți afișe în zona în care l-ați pierdut, dați cât mai multe detalii legate de pierderea lui, și neapărat puneți și o poză clară a câinelui. În același timp, apelați și la rețelele de socializare. Alegeți grupuri dedicate animalelor de companie sau grupuri ale localității dumneavoastră de domiciliu, cu o audiență cât mai mare.

Am găsit un câine / câini ce par pierduți, ce am de făcut?

Atunci când vedeți pe stradă animale de companie ce par îngrijite, au zgardă sau lesă și/ sau au un comportament ciudat (par speriate, confuze, aleargă fără țintă), există o probabilitate destul de mare ca acestea să fie pierdute. Ideal este să prindeți acest animal de companie și să mergeți cu el la cel mai apropiat cabinet veterinar, însă sunt câteva aspecte pe care trebuie să le luați în considerare. Animalul este cu siguranță speriat și există posibilitatea să faceți mai mult rău decât bine intervenind, în ciuda intențiilor dumneavoastră nobile. Recomandăm să fiți precauți și să nu vă asumați riscuri inutile!

microcip-și-înregistrare-cadrul-legal-pentru-câini
Câine ce pare a fi pierdut

În primul rând, ce trebuie să faceți este să evaluați cu atenție situația – animalul dă semne de agresivitate sau este suficient de speriat, încât ar putea să atace? Există și posibilitatea ca el să se sperie de dumneavoastră și să fugă în stradă, acest lucru putând rezulta în accidentarea sa gravă. Dacă animalul este deja rănit, este cu atât mai mare probabilitatea ca el să fie agresiv, dacă încercați să puneți mâna pe el, din cauza durerii și a spaimei. Vă recomandăm să puneți întotdeauna în balanță nevoia animalului de a ajunge la un cabinet veterinar și riscurile la care vă expuneți și îl expuneți și pe el, în același timp.

În cazul în care considerați că vă puteți apropia de el, încercați să îl atrageți spre dumneavoastră, cu o voce calmă și fără să faceți mișcări bruște. Dacă ați reușit să îl prindeți fără incidente, încercați să improvizați o lesă, astfel încât animalul să poată fi transportat în siguranță până la un cabinet medical, fără riscul de a scăpa din nou în stradă.

Apoi, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să mergeți cu patrupedul la cel mai apropiat cabinet veterinar și să explicați situația. Personalul medical este instruit să folosească un aparat special, pentru a stabili dacă animalul este identificat cu ajutorul unui microcip. În cazul fericit în care cititorul afișează codul unic de identificare, medicul veterinar va accesa baza de date națională (RECS), unde va putea vedea toate detaliile despre câine, inclusiv situația sa actuală și date despre proprietarul său legal.

Microcipul ajută câinii pierduți să ajungă acasă

În cazul în care animalul este declarat ca fiind pierdut, stăpânul va fi imediat contactat, în vederea restituirii câinelui. Însă, dacă acest lucru nu este clar stipulat în baza de date, lucrurile se complică, întrucât există posibilitatea ca animalul să fie de fapt abandonat. Medicul veterinar este cel care trebuie să evalueze situația și să gestioneze totul cu tact, astfel încât să se ia cea mai bună decizie pentru animal.

Ce avem de făcut însă, dacă animalul pe care l-am găsit nu are microcip? În momentul în care decidem să intervenim, trebuie să luăm în calcul și această posibilitate și toate implicațiile sale. Suntem pregătiți să găzduim animalul pentru o perioadă, în timp ce încercăm să îi căutăm un stăpân, avem spațiul necesar, avem alternative? Acestea sunt întrebări la care numai dumneavoastră puteți răspunde.

Însă, trebuie să țineți cont de faptul că personalul veterinar la care transportați câinele vă poate ajuta doar cu citirea de microcip, dacă acesta există, precum și cu evaluarea stării de sănătate a câinelui și primul ajutor, dacă animalul este rănit. Cabinetul veterinar nu poate găzdui câinele și nu își poate asuma răspunderea pentru acesta. Este important să înțelegeți acest lucru și să vă pregătiți pentru situația în care animalul se dovedește a nu avea microcip.

Vreau să plec în vacanță cu animale de companie, ce ar trebui să știu?

Dacă vreți să plecați în vacanță în afara țării, trebuie să luați o decizie în legătură cu animalele dumneavoastră de companie. O soluție poate fi să le lăsați acasă, fie în grija prietenilor sau la o pensiune specială. Trebuie să vă informați din timp asupra condițiilor pe care le impun aceste pensiuni și să vă asigurați că au locuri și oferă servicii de calitate pentru animale de companie.

Însă, în cazul în care doriți ca ele să vă însoțească, este important să țineți cont de câteva lucruri esențiale și să planificați totul cu mai mult timp înainte: condițiile pe care trebuie să le îndeplinească niște animale de companie pentru a călători peste hotare, modalitatea de transport pe care o alegeți, legislația specifică țării / țărilor în care călătoriți și rezervarea unui loc de cazare ce acceptă și animale.

Câinele familiei ne poate însoți în vacanță
Câinele familiei ne poate însoți în vacanță

Orice pisici sau câini ce călătoresc în străinătate, trebuie să aibă împlinită vârsta de cel puțin 3 luni și să fie însoțiți de un pașaport; acesta are un cod numeric unic și conține toate datele esențiale despre animal. Acesta trebuie să fie obligatoriu identificat cu ajutorul unui microcip și să fie înregistrat în RECS. De asemenea, animalul trebuie să aibă vaccin antirabic valabil – făcut în ultimul an, dar cu cel puțin 21 de zile înaintea zilei de plecare. În pașaport trebuie trecute și deparazitările interne și externe, dar și un control general, efectuat de medicul veterinar cu 48 de ore înaintea plecării, care să ateste faptul că acel animal de companie este clinic sănătos.

Cum pot călători animalele de companie?

După ce vă asigurați că îndepliniți toate aceste condiții, urmează să vă gândiți la aspectul mijlocului de transport ales. Puteți călători fie cu mașina proprie, fie cu avionul, însă în ambele cazuri, trebuie să vă asigurați că înțelegeți și respectați toate prevederile implicite.

În cazul în care călătoriți cu mașina proprie, cel mai bine este să țineți câinele într-o cușcă specială de transport. Aceasta trebuie să fie suficient de mare, în așa fel încât animalul să aibă loc să se miște în voie; de asemenea, este foarte important ca aceasta să fie bine ventilată.

Pisica poate fi o companie plăcută în vacanță
Pisica poate fi o companie plăcută în vacanță

Asigurați-vă întotdeauna că animalul este în siguranță pe perioada transportului și că nu îl lăsați în mașină nesupravegheat, nici măcar cu un geam deschis. Pe perioada verii, într-o mașină parcată în soare, temperatura poate ajunge până la temperatura de aproximativ 50 de grade Celsius. Această temperatură este insuportabilă pentru animale de companie, care pot suferi rapid de simptome de hipertermie – o afecțiune extrem de gravă, care le poate fi fatală.

Călătoria cu avionul necesită mai multă planificare; în general, trebuie să declarați prezența unui animal de companie în momentul în care efectuați rezervarea biletului. În momentul în care călătoriți cu câini sau pisici, aceștia trebuie să fie transportați într-o cușcă specială, ventilată și bine închisă, din care să nu poată ”evada”. În funcție de compania aeriană aleasă, animalul poate să vă însoțească pe durata zborului sau să stea în cala avionului.

Asigurați-vă că sunteți bine informat în legătură cu toate aceste condiții, astfel încât să evitați surprizele neplăcute. Rețineți ca ele diferă în funcție de politica diferitelor companii de transport, dar și în funcție de legislația specifică țării în care călătoriți. Mai multe informații despre condițiile de călătorie cu animale de companie în tările din Uniunea Europeană găsiți aici.

Consecințe ale nerespectării legilor și sancțiuni

Așa cum am afirmat la începutul acestui articol, trebuie să înțelegeți că toate aceste măsuri sunt gândite pentru siguranța și protecția animalelor dumneavoastră de companie. În continuare vom enumera câteva scenarii în care nerespectarea acestor condiții pentru câini se poate solda cu consecințe grave, uneori chiar de natură penală.

Orice proprietar de câini de pe teritoriul țării noastre are obligația de a îi aplica acestuia microcip și de a-l înscrie într-o bază de date națională, gestionată de Colegiul Mediclor Veterinari. Conform legii 258/ 2013, nerespectarea acestei condiții reprezintă contravenție, și atrage după sine o amendă curpinsă între 2000 și 5000 de lei.

Este foarte important ca toate datele din RECS să fie actualizate și să anuntați orice modificare semnificativă din viața câinelui, cum ar fi schimbarea proprietarului sau pierderea sa. Neglijarea acestor aspecte pot atrage o serie de consecințe neplăcute. Spre exemplu, să ne imaginăm că ați pierdut câinele, însă nu anunțați acest lucru în timp util. În momentul în care cineva vă găsește câinele și îl duce la un cabinet veterinar, personalul medical poate presupune că acesta este abandonat, în lipsa datelor din registru, care să demonstreze altceva.

Câine de pe stradă
Câine de pe stradă

Consecința în situația mai sus menționată este una deosebit de gravă – abandonul, așa cum apare el definit în legea 205/ 2004, este considerat infracțiune. Acesta se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei.

Prin microcipare devii responsabil pentru binele lui

Ca o ultimă precizare, există multe persoane care nu înțeleg că procedura de implantare microcip și înregistrarea pe numele lor aduce după sine asumarea răspunderii pentru acel animal, în fața legii. Sunt frecvente cazurile în care oamenii înregistrează pe numele lor câini de la bloc sau din cartier, aceștia râmânând afară, pe spațiul public. În momentul în care acești câini sunt ridicați de serviciul local de ecarisaj și ajung într-un adăpost public, personalul de aici este obligat să caute prezența unui microcip. În momentul în care numele dumneavostră va apărea în baza de date, sunteți pasibil de amendă penală, deoarece animalul se consideră a fi abandonat pe spațiul public.

De asemenea, sunt și destui oameni care merg să scoată câini din adăposturile publice, pentru a le salva de la eutanasie (care se efectuează la 14 zile de la capturare, dacă nu vine nimeni să revendice acești cîini, conform legii). Procedura legală în acest caz este de a aplica un microcip pentru câine / câini și de a-l înregistra în RECS pe numele persoanei care îl revendică. Mai departe, multe persoane îi returnează în teritoriu pe acești câini, adică ei ajung din nou în stradă. Lăsarea lor pe spațiul public însă constituie abandon și astfel se repetă scenariul menționat în paragraful anterior.

Deși intențiile oamenilor în ambele cazuri sunt bune și nobile, trebuie să înțelegem semnificația aplicării de microcip și înregistrării în RECS și calitatea oficială pe care ne-o dă această procedură – de proprietar legal al acestor câini, cu toate implicațiile și responsabilitățile ce derivă de aici.

 

Articole similare

Animale de companie sub tratament

Detalii caz Animale de companie sub tratament

Animale de companie și vizita la veterinar Atunci când aveți în grijă animale de companie, este foarte important să înțelegeți că această grijă începe cu vizita la cabinetul medical. Înainte de a adopta un animal, trebuie să căutați un medic veterinar de încredere, pe care să vă bazați pentru furnizarea de informații esențiale legate de […]

Citiți articolul despre Animale de companie sub tratament

Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Detalii caz Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Deparazitare externă câini Atunci când vine vorba de sănătatea animalelor de companie, mușcătura de căpușă reprezintă un real pericol, care poate avea consecințe grave. În continuare vom detalia despre cât de importantă este deparazitarea externă câini și pisici, dar și despre modul de a alege cele mai potrivite produse pentru aceștia. Este foarte important să […]

Citiți articolul despre Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Gestația la câini și pisici

Detalii caz Gestația la câini și pisici

Alimentație și suplimente în gestația la câini și pisici Ținem să precizăm, încă de la începutul articolului, că echipa medicală Green Vetcare recomandă întotdeauna sterilizare pentru câini și pisici, masculi și femele, începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, așa cum veți afla în ultima parte a […]

Citiți articolul despre Gestația la câini și pisici

Pisici și câini – seniori

Detalii caz Pisici și câini – seniori

Nevoile nutriționale pentru pisici și câini – seniori Când vorbim de câini și pisici cu vârsta de peste 7 ani, organismul acestora se schimbă, la fel și nevoile lor alimentare. Metabolismul lor este total diferit de cel al puilor, așa că trebuie să adaptăm și hrana lor, ținând cont de acesta, dar și de alți […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – seniori

Pisici și câini – juniori

Detalii caz Pisici și câini – juniori

Alimentația potrivită pentru pisici și câini juniori Atunci când vorbim de câini și pisici cu vârsta de până într-un an, aceștia au nevoie de o grijă deosebită, întrucât organismul lor este în creștere, iar sistemul imunitar abia își formează ”armele” de luptă contra bolilor și paraziților. Un subiect important de luat în calcul este acela […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – juniori