Program L-V, 8:30 - 16:00 exclusiv pe bază de programare la 0752 876 893

Pisici și câini – seniori

Nevoile nutriționale pentru pisici și câini – seniori

Când vorbim de câini și pisici cu vârsta de peste 7 ani, organismul acestora se schimbă, la fel și nevoile lor alimentare. Metabolismul lor este total diferit de cel al puilor, așa că trebuie să adaptăm și hrana lor, ținând cont de acesta, dar și de alți factori, cum ar fi starea de sănătate.

În primul rând, aceste animale de companie cu o vârstă mai înaintată necesită un aport caloric mai mic, prin comparație cu puii, ce au nevoie lipide (grăsimi) ca sursă de energie. Aceste grăsimi sunt mai greu digerabile, ceea ce poate pune probleme pentru animalele mai în vârstă. Motilitatea intestinală (tranzitul) ale acestora încetinește, așadar multe dintre ele pot suferi de constipație cronică. Acest lucru poate fi corectat prin adoptarea unei diete cu mai multe fibre.

pisici-și-câini-seniori
Animalele în vârstă au nevoie de o dietă personalizată

Un alt mod de a evita constipația este aportul crescut de lichide. Acesta poate fi obținut prin consumul de mîncare umedă, ce conține până la 60 – 70 % apă. Atenție însă la nutrienții pe care le conțin acest tip de mîncare, deoarece multe dintre ele pot avea un conținut ridicat de proteine și / sau de grăsimi.

Mâncarea umedă poate fi o soluție ideală pentru animale de companie ce au probleme cu dantura și care nu mai pot mesteca hrana uscată. Animalul poate ajunge în situația de a refuza să se alimenteze, din cauza durerilor dentare, ceea ce poate fi foarte periculos pe termen lung, ducând la scăderea în greutate, carențe alimentare, probleme digestive și chiar subnutriție. Putem evita toate acestea oferindu-i hrană câini sau pisici umedă, mult mai ușor de mestecat.

Aportul caloric redus este important și pentru orice animal sterilizat, deoarece acesta are un risc crescut de obezitate. Sterilizarea ferește animalele, fie ele pisici sau câini, de ambele sexe, de numeroase probleme de sănătate grave.

pisici-și-câini-seniori
Pisicile senioare au nevoie de mai multă grijă

De asemenea, animalele din această categorie de vârstă trebuie să consume mâncare mai săracă în proteine. Pe lângă faptul că un acestea nu au aceleași nevoi de creștere a masei musculare ca și puii, proteinele reprezintă cea mai comună cauză de alergii alimentare. Acestea se pot manifesta prin dermatite la nivelul pielii sau prin tulburări intestinale.

Seniorii au nevoie de mâncare specială

În concluzie, orice animal cu vârsta de peste 7 ani, fără probleme de sănătate particulare, are nevoie de o dietă săracă în proteine și grăsimi, dar cu un aport crescut de fibre, care să ajute digestia ce nu mai funcționează la fel de bine, pe măsură ce trec anii.

Însă, odată cu înaintarea în vârstă, starea de sănătate a animalelor începe să se degradeze, așa că și dieta trebuie adaptată în funcție de aceste probleme. Pe lângă tratamentul medicamentos, de obicei se recomandă și administrarea unei diete terapeutice, fie că vorbim de o măsură temporară sau pe tot restul vieții animalului. Pe piață exsită destui producători ce pun la dispoziție sortimente de mîncare special concepută pentru diverse afecțiuni.

Atenție însă, aceste diete terapeutice trebuie introduse doar la indicația medicului, luând în considerare analizele de sânge sau de urină, precum și starea generală a animalului. În general, aceastea constau într-un tip de hrană ce conține anumiți nutrienți în cantitate mai mare / mai mică, cu scopul de a ajuta la ameliorarea unei afecțiuni. În cazul unui animal sănătos, însă, administrarea unei astfel de diete poate crea dezechilibre sau carențe.

Cum adaptăm dieta bolnavilor cronici?

Există anumite boli cronice care necesită adoptarea unei diete terapeutice, pe lângă alte tipuri de terapii, cum ar fi administrarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare. În continuare vom enumera câteva dintre aceste afecțiuni și dieta care se impune, în cazul fiecăreia. Astfel, există diete speciale pentru animale de companie cu probleme renale, hepatice, cardiace, alergii, diabet, boli de tract urinar sau digestiv.

pisici-și-câini-seniori
Diete terapeutice pentru animale bătrâne, cu boli cronice

Atunci când vorbim de câini și pisici cu boli renale, o dietă cu mâncare specială poate fi un adjuvant pentru tratamentul medicamentos. Aceasta are în general un conținut redus de fosfor și de proteine. Medicul va urmări evoluția afecțiunii, prin repetarea analizelor la intervale regulate de timp. În cazul în care animalul suferă de insuficiență renală cronică, mâncarea se va administra, cel mai probabil pe tot restul vieții acestuia.

Un animal ce suferă de diabet va avea nevoie de o dietă specială, întrucât este foarte important ca nivelul zahărului din sânge să fie ținut sub control. Pentru această afecțiune, este indicată o mâncare cu un conținut ridicat de fibre și mai redus de carbohidrați. De asemenea, în cazul celor ce suferă de obezitate asociată, este necesar să îi fie limitat aportul caloric (grăsimi mai puține).

Pisici sau câini cu probleme cardiace pot beneficia de pe urma unei dieta cu un conținut redus de sodiu și grăsimi, în timp ce un animal ce este predispus la formarea de calculi (pietre) ce pot bloca tractul urinar trebuie să consume o mâncare bogată în sodiu. Aceasta va determina animalul să consume mai multă apă, ceea ce înhiba formarea de calculi.

Îngrijirea medicală – nevoi specifice pentru seniori

Așa cum am menționat anterior, odată cu înaintarea în vârstă, starea de sănătate a animalelor de companie începe să se degradeze. De aceea este esențial să acordăm o atenție deosebită acestui aspect, prin efectuarea de controale medicale regulate.

pisici-și-câini-seniori
Animalul senior necesită control general la fiecare 6 luni

Astfel, când vorbim de câini și pisici ce au trecut de vârsta de 7 ani, ei trebuie să meargă la cabinetul medical la fiecare 6 luni. Aici, medicul îi va efectua un control general, în cadrul căruia medicul îi va lua temperatura, îi va asculta inima, verificându-i și  pielea, blana, ochii și dantura acestuia, dar și coordonarea motorie. Tabloul clinic va fi însoțit obligatoriu și de un set de analize de sânge.

Este foarte important să îi comunicați medicului orice schimbare observați în starea generală a câinelui dumneavoastră, cum ar fi apatia, lipsa poftei de mâncare, precum și orice comportament ciudat, deoarece acestea pot fi semnele unor afecțiuni grave. Iritabilitatea subită a animalului poate însemna că îl doare ceva, iar lătratul excesiv sau orice comportament repetitiv pot fi cauzate de oxigenarea insuficientă a creierului (de obicei, acest lucru este rezultat al unor probleme cardiace).

Controlul bianual – obligatoriu

În general, pe măsură ce îmbătrânesc, animalele suferă o degradare progresivă a funcției unor organe vitale, cum ar fi inima, ficatul, rinichii, sistemul respirator sau ochii. Acest lucru poate fi determinat cel mai bine prin efectuarea analizelor periodice de sânge, dar și de urină, deoarece acestea din urmă pot scoate la iveală anumite probleme de tract urinar.

Toate acestea se pot traduce prin instalarea unor boli cronice, cum ar fi insuficiență renală sau hepatică, ori diverse probleme cardiace.  Termenul ”cronic” presupune că afecțiunea respectivă nu poate fi vindecată, însă ea poate fi ținută sub control, cu ajutorul medicației, dietei și eventual, a suplimentelor alimentare. Toate acestea se vor administra la indicația medicului, care va monitoriza cu atenție progresul bolii, prin repetarea analizelor la anumite intervale de timp.

Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea diverse tumori maligne (cancer). Un exemplu des întâlnit în cabinetul veterinar sunt tumorile aparatului reproducător, cu o incidență mult mai mare în cazul animalelor nesterilizate sau care au fost sterilizate târziu. Hormonii secretați în timpul căldurilor sunt cei care pot determina apariția acestora.

Cu cât sterilizăm animalul mai târziu, cu atât cantitatea de hormoni acumulată este mai mare, iar riscul apariției cancerului la o vârstă mai înaintată este mai mare. De aceea, câinii și pisicile de ambele sexe trebuie sterilizați în jurul vârstei de 6 luni, înainte de primul ciclu de călduri, pentru a scădea acest risc aproape la zero.

Dantura este cea care are de obicei de suferit, pe măsură ce animalele de companie înaintează în vârstă. Începe să se depună tartru, iar gingiile au de suferit. Câinii sau pisicile pot avea astfel nevoie de efectuarea unui detartraj periodic, care este posibil să fie însoțit și de extracții. Această procedură se efectuează de către medicul veterinar sub anestezie.

Atenție însă, anestezia generală devine mai riscantă pentru animalele ce au trecut de vârsta de 5-6 ani. Aveți de ales între anestezia clasică (injectabilă) sau cea inhalatorie, care este considerată mai sigură pentru animalele cu un grad mai mare de risc. Luați această decizie împreună cu medicul veterinar, după ce cântăriți cu atenție toate variantele.

Prevenție în funcție de rasă

pisici-și-câini-seniori
Ciobănescul german este predispus la probleme articulare

Există rase de câini sau de pisici ce au predispoziție spre anumite boli, acest lucru fiind condiționat genetic; de aceea este important să încercați să preîntâmpinați aceste probleme, iar medicul să le monitorizeze în mod deosebit.

Un exemplu este cel al raselor brahicefalice, pe care le putem recunoaște după fața plată și nasul turtit. Câteva exemple de astfel de rase sunt scottish fold, atunci când vorbim de pisici, sau bulldog, pug sau boxer, în cazul câinilor. Acestea au un sistem repirator deficitar, ce determină numeroase probleme asociate, care se pot înrăutății odată cu îmbătrânirea animalului.

Alte exemple de rase de câini predispuse la anumite probleme de sănătate sunt – labradorii, ce pot suferi de probleme articulare, ca displazia de șold, dar și afecțiuni oculare; yorkshire terrier poate avea probleme digestive și hepatice, iar ciobănescul german este predispus la displazie de șold sau boli degenerative, ce pot duce la paralizie.

Pisicile pot fi predispuse și ele la anumite afecțiuni, în funcție de rasă – boli de rinchi (pisicile persane), hemofilie, adică un defect de coagulare a sângelui (british shorthair) sau boli neurologice degenerative (rasa norvegiană de pădure).

Motanii sunt foarte predispuși la blocaj renal, mai ales după vârsta de 7-8 ani, din cauza pietrelor vezicale ce blochează uretra. Acest lucru are consecințe foarte grave, deoarece duce la imposibilitatea eliminării urinei și ruperea vezicii, rezultînd decesul animalului.

Atunci când vorbim de animale de companie cu diverse boli cronice sau degenerative (ce progresează în timp), rețineți că trebuie să luăm mereu în considerare calitatea vieții acestora, nu doar cantitatea. Atunci când pisica sau câinele suferă de afecțiuni grave, ce nu pot fi vindecate, iar durerile animalelor devin greu suportabile, trebuie să luați în calcul eutanasia. Discutați problema cu medicul veterinar curant și încercați să puneți pe primul plan binele animalului, în detrimentul sentimentelor proprii.

Suplimente alimentare potrivite pentru seniori

Înaintarea în vârstă a animalelor de companie presupune, așa cum menționam anterior în acest articol, o deteriorare progresivă a stării de sănătate a acestora. Astfel, poate fi afectat metabolismul animalului, dar și funcțiile a numeroase organe vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, inima, plămânii sau sistemul nervos. De asemenea, au de suferit și articulațiile, oasele și masa musculară ale animalului, ceea ce îi poate limita mobilitatea.

Toate aceste afecțiuni pot fi întârziate prin controale și analize periodice, prin adoptarea unei diete terapeutice, dar poate fi de mare ajutor și administrarea de suplimente alimentare. Atenție însă, ele trebuie utilizate doar la indicația medicului, care vă va stabili și doza potrivită pentru animal (în funcție de specie, greutate, gravitatea problemei), și sub stricta supraveghere a acestuia.

pisici-și-câini-seniori
Animalele bătrâne necesită suplimente pentru articulații

Exemple de suplimente benefice pentru animalele în vârstă sunt cele ce conțin complex de vitamina B (mai exact, B1, B2, B6 și B12), deoarece acesta îmbunătățește pofta de mîncare și combate oboseala. Grăsimile bune de tip omega 3, 6 sau 9 pot ajuta la funcționarea creierului, dar și reduc inflamația, cum ar fi cele de natură dermatologică. În acest sens se poate folosi și vitamina E, care are în plus și prorpietăți antioxidante.

Pentru seniori mobilitatea devine o problemă

Foarte importante pentru animalele în vârstă sunt suplimentele pentru articulații, deoarece acestea au mult de suferit pe măsură ce trec anii. Acestea conțin de obicei glucosamină, condroitină, cartilaj de rechin și msm, care ajută la îmbunătățirea funcției acestora. Un exemplu de astfel de produs este Cosequin, recomandat frecvent de medicii din echipa Green Vetcare.

Pentru probleme digestive care sunt tot mai frecvente, pe măsură ce pisicile sau câinii îmbătrânesc, pot fi foarte utile probioticele și enzimele digestive. Acestea îmbunătățesc motilitatea intestinală, absorbția nutrienților, în același timp contribuind la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Pentru animalele a căror funcție a ficatului se degradează, fie că vorbim de mici probleme sau de insuficiență hepatică, este foarte utilă introducerea silimarinei, ca supliment alimentar. Aceasta se obține dintr-o plantă, numită armurariu (sau ”ciulin de lapte” popular), și are un efect regenerator și de protecție a ficatului.

Pe lângă ajutorul real pe care îl pot oferi în combaterea sau ținerea sub control a bolilor, suplimentele alimentare mai au un avantaj major – au un grad de toxicitate mai scăzut decât al medicamentelor clasice, așadar sunt în general bine tolerate de ficat. Acest lucru nu înseamnă că ele pot înlocui în totalitate tratamentul medicamentos. Recomandați întotdeauna indicația medicului, atunci când vine vorba despre gestionarea bolilor de orice fel pe termen lung.

Cum adaptăm plimbările zilnice, atunci când avem de-a face cu câini în vârstă

Trebuie să înfruntăm realitatea – animalul nostru nu mai este un pui, cu chef de joacă și energie pentru plimbări lungi sau drumeții pe munte. Este important să înțelegem că organismul animalelor trece prin schimbări majore, pe măsură ce acestea înaintează în vârstă. Printre aceste schimbări, are loc și o degradare a funcțiilor motorii și a mobilității, din cauza pierderii masei musculare, afecțiunilor neurologice sau ortopedice.

pisici-și-câini-seniori
Animalele bătrâne sunt mai puțin active

Așadar, atunci când vorbim de câini, pe măsură ce aceștia îmbătrânesc, este firesc ca mobilitatea lor să scadă. Câteva semne pe care le putem recunoaște este pierderea apetitului acestora pentru plimbări lungi, se așează des să se odihnească în parc, se chinuie să urce scările de la bloc, nu reușește sau reușește foarte greu să se urce în pat sau pe canapea, deși nu avea probleme înainte, scâncește sau plânge fără un motiv aparent, ridică în aer câte o lăbuță când merge. Toate acestea pot fi semne de oboseală și de disconfort sau durere ale membrelor.

Există însă și alte cauze ce determină animalul să obosească foarte repede, cum ar fi afecțiunile cardiace, problemele respiratorii sau obezitatea. Aceasta din urmă, pe lângă alte probleme pe care le provoacă, pune și presiune prea mare pe articulații.

Câteva dintre cele mai comune afecțiuni care apar la câini în vârstă sunt: artrita – afectează cartilajul articulațiilor, cel care asigură de obicei o mișcare lină; pe măsură ce acesta se deteriorează, în timpul mișcării se lovește os pe os, cauzând durere animalului; displazia de șold – constă în deteriorarea șoldului animalului, ce provoacă durere și poate ajunge până la incapacitatea de a se mai deplasa; probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi hernia de disc, cauzează durere locală și poate afecta si picioarele.

Putem face viața seniorilor mai ușoară

Este foarte important să ducem animalul la un control medical, atunci când observăm unul dintre aceste simptome sau orice alte modificări pe care le observăm, legate de mobilitatea sau coordonarea în mișcări a animalului. Acestea pot ascunde afecțiuni mai grave sau poate fi vorba de una dintre tulburările enumerate mai sus. După stabilirea unui diagnostic corect, medicul vă poate stabili o schemă potrivită de tratament.

Pe lângă aceste măsuri, trebuie să facem anumite schimbări în viața de zi cu zi a câinelui. În casă, trebuie să ne asigurăm că locul în care doarme câinele este la sol (pătuțuri speciale), astfel încât animalul să aibă acces ușor la el, fără să fie nevoit să sară. Dacă acesta preferă să doarmă în patul dumneavoastră sau pe canapea, asigurați-vă ca are o treaptă intermediară pentru a se urca / da jos. Toate aceste mișcări, pe care câinele le făcea fără probleme în trecut, pune presiune suplimentară pe articulațiile și oasele slăbite ale acestuia.

Și plimbările zilnice trebuie adaptate, astfel încât să le facem cât mai ușoare pentru animal. Acest lucru înseamnă, în primul rând, să evitam scările, dacă stăm la bloc – fie folosim liftul, fie luăm câinele în brațe, dacă greutatea lui ne permite acest lucru. Plimbările trebuie să fie scurte, fără a obosi animalul și fără să îl obligăm să urce coline sau scări.

Câteva măsuri ce pot îmbunătăți viața seniorului tău

pisici-și-câini-seniori
Majoritatea pisicilor suferă de probleme articulare la bătrânețe

Pisicile suferă și ele de probleme de mobilitate, atunci când îmbătrânesc. Conform unui studiu științific, aproximativ 30% dintre felinele cu vârsta de pe peste 8 ani suferă de artrită; acest procent crește exponențial, pe măsură ce acestea înaintează și mai mult în vârstă. Aceasta se manifestă prin inflamarea articulațiilor și durere.

Si pisicile ce au probleme de mobilitate necesită adaptarea stilului de viață, chiar dacă vorbim de animale ce trăiesc numai în casă, așadar plimbările nu intră în discuție. Confortul în casă este important, trebuie să ne asigurăm că litiera are margini joase și este ușor pentru pisică să o folosească. De asemenea, locurile în care doarme aceasta trebuie să fie cât mai joase și ușor accesibile, sau să punem trepte intermediare, pentru ca felina să se poată urca pe canapea, de exemplu.

Câteva reguli generale, valabile în cazul în care vorbim de câini și pisici ce suferă de diverse probleme motorii, sunt să le ferim de salturi, să ne asigurăm că nu stau prea mult în frig, deoarece acesta poate înrăutății inflamația, să le tăiem regulat ghearele, pentru a evita disconfortul. Foarte important în cazul acestor animale este să le menținem o greutate corporală normală, deoarece obezitatea pune presiune suplimentară pe articulații.

pisici-și-câini-seniori
Animalul senior trebuie ferit de salturi – acestea pun presiune pe articulațiile slăbite

 

 

 

 

Articole similare

Animale de companie sub tratament

Detalii caz Animale de companie sub tratament

Animale de companie și vizita la veterinar Atunci când aveți în grijă animale de companie, este foarte important să înțelegeți că această grijă începe cu vizita la cabinetul medical. Înainte de a adopta un animal, trebuie să căutați un medic veterinar de încredere, pe care să vă bazați pentru furnizarea de informații esențiale legate de […]

Citiți articolul despre Animale de companie sub tratament

Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Detalii caz Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Deparazitare externă câini Atunci când vine vorba de sănătatea animalelor de companie, mușcătura de căpușă reprezintă un real pericol, care poate avea consecințe grave. În continuare vom detalia despre cât de importantă este deparazitarea externă câini și pisici, dar și despre modul de a alege cele mai potrivite produse pentru aceștia. Este foarte important să […]

Citiți articolul despre Mușcătura de căpușă – un pericol ascuns

Gestația la câini și pisici

Detalii caz Gestația la câini și pisici

Alimentație și suplimente în gestația la câini și pisici Ținem să precizăm, încă de la începutul articolului, că echipa medicală Green Vetcare recomandă întotdeauna sterilizare pentru câini și pisici, masculi și femele, începând cu vârsta de 6 luni. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor de companie, așa cum veți afla în ultima parte a […]

Citiți articolul despre Gestația la câini și pisici

Pisici și câini – seniori

Detalii caz Pisici și câini – seniori

Nevoile nutriționale pentru pisici și câini – seniori Când vorbim de câini și pisici cu vârsta de peste 7 ani, organismul acestora se schimbă, la fel și nevoile lor alimentare. Metabolismul lor este total diferit de cel al puilor, așa că trebuie să adaptăm și hrana lor, ținând cont de acesta, dar și de alți […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – seniori

Pisici și câini – juniori

Detalii caz Pisici și câini – juniori

Alimentația potrivită pentru pisici și câini juniori Atunci când vorbim de câini și pisici cu vârsta de până într-un an, aceștia au nevoie de o grijă deosebită, întrucât organismul lor este în creștere, iar sistemul imunitar abia își formează ”armele” de luptă contra bolilor și paraziților. Un subiect important de luat în calcul este acela […]

Citiți articolul despre Pisici și câini – juniori