Refuzul de a bea apă la câini. Cauze. Remedii
Articol publicat de Corbu Irina pe 29 februarie 2020, în categoria Blog.
Asemeni oamenilor, nevoia de a bea apă zilnic, la câini este esențială pentru a nu se deshidrata. Apa este necesară pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului la nivel optim.
Când un câine bea tot mai puțină apă sau chiar nu mai bea deloc, atunci scopul nostru este de a-l face din nou să bea. Tacticile pot varia în funcție de motivul pentru care refuză să bea apă. Motive precum deshidratarea, infecția urinară sau răni la gură sunt mai grave și necesită o vizită la veterinar.
Dar pot exista și motive simple din care un câine nu mai bea multă apă și acestea pot fi identificate cu ușurință dacă supraveghem o perioadă patrupedul.
Cum îmi dau seama că animalul meu de companie nu bea suficientă apă?
Fiecare câine în parte este diferit, cu nevoi diferite, chiar și în privința cantității de apă pe care o consumă. Aceasta variază în funcție de talia câinelui, de cât de activ este, în funcție de hrana pe care o consumă, în funcție de anotimp și de vârsta animalului de companie.
Spre exemplu, un câine va bea mai multă apă într-o zi toridă de vară, decât într-una din sezonul rece. Femelele gestante sau cele care alăptează, de asemenea, pot consuma o cantitate mai mare de apă pe zi față de un câine adult. De asemenea, un pui de câine va bea mai multă apă decât un câine adult, fiind în creștere și mult mai energic și jucăuș.
Un câine își poate lua cantitatea necesară de apă și din mâncare, dacă acesta este hrănit cu o dietă cu mâncare umedă, față de o hrană uscată.
De câtă apă este nevoie la câini?
Înainte să ne îngrijorăm de refuzul câinelui de a bea apă, trebuie să înțelegem câtă apă ar trebui să bea zilnic. Sunt câțiva factori care influențează nevoia câinelui de apă, printre care talia, dieta și câtă mișcare face.
În general, un câine are nevoie de 60ml de apă pe kilogram din masa lui corporală.
Rețineți, totuși, că dacă un câine bea un pic mai puțin decât cantitatea de apă recomandată, este normal și sănătos, mai ales dacă nu a fost foarte activ în ultima vreme. Dacă ați făcut niște calcule și câinele dumneavoastră bea apă mult mai puțină decât cantitatea recomandată, atunci sigur este ceva în neregulă. De asemenea, băutul excesiv de apă, la câini poate indica o problemă de sănătate care îi poate dăuna în timp.
Dacă tot nu sunteți siguri că patrupedul bea destulă apă, urmăriți și alte simptome ale deshidratării. Acestea pot fi ochi adânciți, letargie, gură uscată, gingii foarte lipicioase și depresie – semne clare ale deshidratării.
Deci, îi oferiți apă din plin și câinele dumneavoastră însetat tot nu se atinge de ea. De ce ar refuza un câine apa?
Motivele pentru care mulți câini nu mai beau apă
Un prim motiv ar fi cel de deshidratare, care este o afecțiune periculoasă și pentru oameni și pentru câini. Apa este o componentă importantă a anumitor procese de bază din corp, precum digestia și circulația sângelui.
Gâfâitul sau salivarea excesivă, ochii roșii, uscați, gingii lipicioase, probleme de coordonare normală, piele uscată și lipsită de elasticitate, toate sunt semne de deshidratare la câini. Cu cât este mai deshidratat un câine, cu atât va fi mai dezinteresat de apă.
Deshidratarea poate fi semn al pancreatitei (inflamare a pancreasului), cauzată de o dietă bogată în grăsimi, obezitate sau diabet.
De multe ori, un câine refuză să bea apă pentru că are o rană în zona gurii sau în gură. Câinii adoră să ronțăie chestii, mai ales obiecte dure care să fie o provocare pentru dinții lor.
Bucăți de lemn, plastic sau chiar pietre ajung ușor să se spargă la gura sau în gura câinelui, provocându-i zgârieturi sau tăieturi ce pot fi dureroase când bea apă. La fel, și dinții sparți pot provoca astfel de dureri și pot duce la abcese.
Orice boală poate provoca refuzul câinilor de a bea apă. Infecția tractului urinar este una dintre ele. Infecția începe în uretră, apoi se poate muta în vezica urinară și uneori poate ajunge la rinichi.
Infecțiile urinare apar mai des la femele, în special la cele mai în vârstă. Simptome ale infecției sunt urinări frecvente, uneori în casă, urinări dureroase și chiar sânge în urină. Durerea de la o infecție a tractului urinar poate face anumiți câini să refuze să bea apă.
Iritarea sau anxietatea pot provoca, de asemenea, pierderea setei sau a apetitului câinilor. Aceste emoții pot apărea în urma unor schimbări în stilul de viață, precum apariția în casă a unor animale de companie noi sau a unor oameni. Lipsa unui membru din familie poate provoca un stres considerabil.
De cele mai multe ori, câinii se adaptează repede la aceste schimbări de unii singuri, apetitul și setea revenind după câteva zile. Totuși, câinii mai sensibili pot avea nevoie de ajutor pentru a se calma și a fi bine iar.
Un motiv pentru care un câine nu bea apă ar putea fi doar vremea rece, care îl va face să gâfâie mai puțin, deci o senzație mai mică de sete. Prin gâfâit, câinii îți reglează temperatura corpului. Căldura în exces din corp se evaporă, iar apa de pe limbă se usucă.
Un alt motiv din care un câine nu mai bea apă ca de obicei este îmbătrânirea. Unui câine bătrân până și deplasarea la bolul cu apă îi va veni incomod, iar apetitul îi va scădea și pentru mâncare, dar și pentru apă. În afară de acest aspect, un câine înaintat în vârstă nu este foarte activ, deci nu va consuma foarte multe calorii și nici nu va simți nevoia de apă.
Un câine în vârstă ar trebui să aibă apa ținută aproape, dându-i șansa să bea des și să fie supravegheat mai atent. Dacă nu consumă apă, un câine bătrân se poate supraîncălzi sau se poate constipa. Îl puteți ajuta să rămână hidratat trecându-l pe hrană umedă, dar consultați-vă cu un medic veterinar înainte de a-i schimba dieta.
Dacă un câine nu face multă mișcare, acesta nu se încălzește, deci nu va simți nevoia să bea apă prea des. Dacă animalul nu s-a încălzit, nu va gâfâi, deci nici apă prea multă din corp nu va pierde.
Dacă după un antrenament cu exerciții reduse, câinele nu bea apă ca de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dacă tendința persistă mai mult de o zi, atunci ar trebui să mergeți cu el la medicul veterinar.
Schimbări în apă pot influența, de asemenea, dorința câinilor de a bea. Câinii sunt foarte sensibili la modificări din jurul lor. Aceștia pot detecta gusturi sau mirosuri imperceptibile omului. Așa că verificați dacă are mizerie sau ceva resturi și spălați vasul de apă zilnic.
Un câine are nevoie de apă curată și mai rece (dar nu ca gheața). Dacă ați schimbat sursa apei ( izvor cu robinet), câinele poate nu o bea pentru că nu-i place. În acest caz, adăugați apă îmbuteliată peste cea din vasul de băut pentru a se obișnui cu schimbarea.
Indiferent de motivul pentru care câinele refuză să bea apă, programați-vă la o întâlnire cu medicul veterinar. Acesta îl poate examina și poate stabili care este problema și cum poate fi combătută. Acest pas este foarte important în cazul în care câinele are o rană la gură care, probabil, nu se va vindeca decât după câteva zile. Așadar, nu strică niciodată să îi duceți la un consult. Important este să-i mențineți hidratați până la vizita la medic.
Trucuri pentru câini de a bea apă
Din fericire, există câteva tehnici prin care să mențineți câinele hidratat când nu vrea să bea din vasul cu apă.
Mai întâi, începeți prin a schimba poziția vasului de apă, pentru a vedea dacă acest truc ajută. Pentru câinii de talie mare, foarte înalți, puteți urca vasul pe un suport, pentru a fi mai comod câinelui la poziția gâtului în timp ce bea.
Puteți încerca să folosiți un castron diferit. Unii câini pot avea dificultăți de a bea dintr-un bol dacă a avut o experiență negativă cu acesta. Utilizați un vas larg, nu foarte mare, totuși pentru câini de talie mică, cu o greutate atașată în partea inferioară, pentru a evita răsturnarea acestuia, dacă aveți un câine mai jucăuș.
Așezați mai multe boluri cu apă în diferite zone ale casei, iar cei care își petrec timpul și afară și în casă, puneți câte un bol în fiecare locație.
În caz că sunteți plecați de acasă mult timp, puteți apela la un vas de apă ce se reumple singur (cu picurător), astfel câinele va avea provizii destule de apă pe parcursul zilei.
Dacă folosiți un vas de apă clasic, reumpleți-l de mai multe ori pe zi. Astfel, apa va fi proaspătă și fără impurități și puteți ști cât de des i se face sete.
Înainte de a-l lua la plimbare, umpleți bolul cu apă proaspătă. Astfel, după mișcare din plin, la întoarcere, va fi tentat să bea din apa la îndemână.
Dacă patrupedul, totuși mănăncă, încercați să adăugați apă proaspătă în mâncarea câinelui. Puteți să înmuiați hrana uscată sau să-l treceți pe hrană umedă de câini. Majoritatea câinilor se concentrează să ”halească” mâncarea, încât nu vor observa și astfel apa le va ajunge în corp.
Puteți încerca să le oferiți ”răsfățuri” pe bază de apă. Majoritatea câinilor adoră cuburile de gheață. Fructe precum pepenele roșu, merele sau coacăzele sunt foarte bune pentru câini și conțin cantități substanțiale de apă. Le puteți da drept gustări sau adăugate în mâncare, asigurându-le si aportul de vitamine și fibre.
Și câteva legume vă pot ajuta câinele să se hidrateze, precum morcovi și castraveți. Totuși, nu toate fructele și legumele sunt bune pentru câini. După cum mulți știm, strugurii și ceapa sunt toxice pentru câini. Despre alte alimente bune sau toxice aflați din acest articol și documentați-vă întotdeauna, înainte de a-i da câinelui alimente noi.
O supă de carne cu bucăți de pui sau vită este un mod excelent de a vă tenta câinele să se hidrateze. Foarte puțini câini rezistă unei asemenea mese. Doar rețineți să nu folosiți ceapă sau usturoi sau alte ingrediente periculoase pentru ei la pregătirea oricărui tip de mâncare.
Aceste trucuri funcționează numai dacă animalul de companie încă dorește să mănânce. Dacă acesta refuză și mâncarea, nu vă panicați. Continuați să-i oferiți mâncare, apă curată și programați-vă cu el la un consult cât mai repede posibil.
Vizita la „medicul de câini”
Medicul veterinar este o sursă bună de informații despre motive din care câinele refuză să bea apă. De asemenea, vă poate mai multe sfaturi sau trucuri pentru a-l face să bea din nou apă. Doar respectați sfaturile de dietă pe care vi le dă și răspundeți sincer la întrebările pe care vi le pune, pentru a putea pune corect diagnosticul și a face un plan bun de tratament.
După vizita la medic, urmăriți cu atenție obiceiurile de hrană și de băut apă ale câinelui dumneavoastră și transmiteți veterinarului orice lucru neobișnuit imediat ce apare.
În cazuri mai grave, un câine poate primi o perfuzie cu fluide, administrate subcutanat. La pancreatită, terapia cu fluide se administrează intravenos, se administrează antivomitive, se trece la mâncăruri fără grăsimi și o monitorizare foarte atentă. În cazul infecțiilor urinare la câini, se administrează antibiotice.
Cum prevenim refuzul de a bea apă la câini
Pentru a ne asigura că patrupedul nu ajunge în astfel de cazuri de refuz al apei, putem lua câteva măsuri de prevenție.
- întotdeauna lăsați apă proaspătă la îndemână în locuri accesibile pentru câini
- nu lăsați câini în spații închise și fierbinți, precum mașina cu geamurile ridicate
- monitorizați câinele pentru a-i cunoaște obiceiurile de băut și de urinat
- pentru a scădea riscul de pancreatită, evitați să dați mâncăruri grase la câini și mențineți-le dieta echilibrată
- pentru a evita răni la dinții sau gura câinelui nu le dați voie să mestece bețe sau alte bucăți de lemn ce se pot face așchii în gura lor
- dați-le jucării de mestecat sigure și duceți-i la curățat profesionist de dinți
- verificați-le gura în mod frecvent pentru orice neregulă, precum umflături, noduri sau alte nereguli
Când vine vorba de sănătatea animalului de companie, fie că refuză să bea apă sau dă semne de orice altă problemă de sănătate, noi vă putem oferi ajutor. Vă puteți face o programare la cabinet pentru a afla mai multe despre cum să vă mențineți blănosul sănătos și iubit.